Google Translate

Четири щрудела от едно тесто - маково, орехово, ябълково, черешово.

Ако сте любители на класическия щрудел, то тази рецепта ще ви очарова, защото комбинира не една, а цели четири различни плънки в едно тесто. 

Независимо дали предпочитате богатия вкус на маковите семена, хрупкавите орехи, свежите ябълки или сочните череши, тук ще откриете нещо за всеки вкус. 

Този щрудел ще бъде истинско удоволствие за сетивата и ще зарадва всички на масата.

Съставки:

За тестото:

600 мл топла вода

40 г прясна мая или 12 г суха мая

1 с.л. захар

1 с.л. сол

1 кг обикновено брашно

70 мл + 20 мл + 20 мл олио за тестото + още 70 мл за омесване

За маковата плънка:

200 г смлян мак

150 г захар

2 с.л. грис

3 с.л. сладко (по избор)

300 мл горещо мляко

За плънка от ядки:

200 г смлени ядки (орехи, лешници или комбинация)

100 г захар

2 с.л. грис

5 с.л. сладко (по избор)

100 мл горещо мляко

За ябълковата плънка:

4 големи ябълки

100 г захар

2 с.л. грис

5 г канела

10 г ванилова захар

За плънката с череши:

400 г череши (може и вишни)

150 г захар

3 с.л. грис + 5 с.л. грис (ако е необходимо)

За намазване:

1 яйце

малко мляко

Приготвяне:

1. Приготвяне на тестото:

В купа сложете захарта и маята, след което налейте 200 мл топла вода. Разбъркайте и оставете маята да се активира.

Добавете 70 мл олио и останалите 400 мл топла вода. Разбъркайте добре.

Прибавете брашното и солта, след което започнете да месите. Постепенно добавете още 20 мл олио и месете до получаване на еластично тесто.

След това добавете последните 20 мл олио и месете, докато тестото стане гладко и нелепнещо.

Покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете да почине около 30 минути.

2. Оформяне на тестото:

Разделете тестото на четири равни части.

Оформете всяка част като малка питка и намаслете леко повърхността им. 

Оставете ги да починат още 30 минути, покрити с фолио.

3. Приготвяне на маковата плънка:

Смесете смления мак със захарта, гриса и сладкото. Изсипете горещото мляко и разбъркайте добре.

4. Приготвяне на плънката от ядки:

Смесете смлените ядки със захарта и сладкото, след което добавете горещото мляко и разбъркайте.

5. Приготвяне на ябълковата плънка:

Почистете и настържете ябълките. Смесете ги със захарта, канелата и ваниловата захар. Добавете гриса и разбъркайте.

6. Приготвяне на плънката с череши:

Разбъркайте обезкостените череши със захарта и оставете за малко да престоят. След това добавете гриса и разбъркайте добре.

Някои от плънките ако са рядки добавете грис да се сгъстят но не прекалено, а тези са станали гъсти малко мляко.

7. Оформяне на щруделите:

Разточете всяка питка тесто на тънък правоъгълник (приблизително 40 см х 100 см).

Намажете равномерно с една от плънките, като оставите около 10 см от единия ръб чисти.

Навийте тестото на руло и го прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене.

Повторете същия процес с останалите три плънки.

8. Печене:

Намажете щруделите с разбит жълтък и малко мляко.

Направете няколко пробождания с дървена клечка, за да излезе парата по време на печенето.

Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 55-60 минути, докато станат златисти.

След като изпечете тези четири различни щрудела, ще имате истински пир на вкусовете у дома! 

Независимо дали предпочитате богатия вкус на маковите семена, сладостта на орехите, свежестта на ябълките или сочността на черешите, тези щрудели ще задоволят и най-изтънчените вкусове. 

Насладете се на комбинацията от различни текстури и аромати, а ако искате да добавите допълнителна сладост, поръсете ги с пудра захар преди сервиране. 

Добър апетит!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации