Ако търсите здравословна, вкусна и лесна рецепта, която да надмине вкуса на пицата, то тази рецепта е за вас!
Със съставки, които най-вероятно вече имате вкъщи, можете да приготвите нещо невероятно апетитно.
Вкусът на печените патладжани, съчетан с пресни зеленчуци и разтопен кашкавал, ще накара цялото ви семейство да си оближе пръстите!
Необходими съставки:
2 патладжана
1 чаена лъжичка сол
1 глава лук
3-4 супени лъжици растително масло (20 мл)
1 морков
1 червена чушка
1 зелена или жълта чушка
3 яйца
1,5 чаши мляко (300 мл)
2 чаши универсално брашно (240 г)
150 г кашкавал
Черен пипер на вкус
Магданоз за поръсване
Инструкции:
Подготовка на патладжаните:
Обелете и нарежете патладжаните на средно дебели парчета.
Накиснете патладжаните в купа с подсолена вода (1 чаена лъжичка сол) за около 10 минути, докато приготвяте останалите съставки.
Това ще премахне горчивия вкус и ще ги омекоти.
Готвене на зеленчуците:
Загрейте 3-4 супени лъжици растително масло в тиган и запържете нарязания лук до леко розов цвят.
Добавете настъргания морков към лука и оставете да се задушава около 2 минути.
Нарежете червената и зелената чушка, отстранете семките и ги добавете към тигана. Гответе още 1-2 минути.
Извадете патладжаните от подсолената вода, изстискайте ги добре и ги добавете към тигана със зеленчуците.
Разбъркайте добре всички зеленчуци и гответе на слаб огън за около 7-8 минути, като подправите с 1 чаена лъжичка сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне на сместа:
Разбийте 3 яйца в купа с 1 чаена лъжичка сол и черен пипер. Добавете млякото (1,5 чаши) и разбъркайте.
Постепенно добавяйте 2 чаши брашно и разбърквайте, докато получите гладка смес без бучки.
Изсипете запържените зеленчуци в яйчената смес и разбъркайте.
Печене:
Застелете тава с хартия за печене и леко я намажете с растително масло.
Изсипете сместа върху тавата и разпределете равномерно.
Печете в предварително загрята фурна на 190°C за 25 минути.
Завършване:
След 25 минути поръсете ястието с кашкавал (около 150 грама) и магданоз.
Върнете обратно във фурната и печете още 10 минути, докато кашкавала се разтопи и образува златиста коричка.
Ето, че само за няколко стъпки приготвихте ястие, което е не само здравословно, но и невероятно вкусно – толкова вкусно, че ще забравите за пицата!
Препоръчвам ви горещо да опитате тази рецепта, която ще спечели сърцата на всички вкъщи. Ако я харесате, не забравяйте да я споделите с приятели и да оставите коментар!
Приятен апетит и бъдете здрави! 🥰
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!