Сочни пилешки бутчета с домати и зеленчуци – богато на вкус и ароматно ястие
Ако търсите лесна и вкусна рецепта за вечеря, пилешките бутчета с домати и зеленчуци са чудесен избор!
Тази рецепта съчетава сочни пилешки бутчета с ароматни домати и свежи зеленчуци.
Идеална за делнични вечери, тя е питателна и лесна за приготвяне, а нужните продукти вероятно вече ги имате у дома.
Необходими продукти:
6-8 горни пилешки бутчета
2-3 супени лъжици растително масло
60 грама краве масло
1 глава лук
2 моркова
1 голяма чушка
400 грама домати от консерва
100 грама сушени домати
200-250 милилитра вода
сол на вкус
щипка захар
щипка риган
черен пипер на вкус
1-2 стръка зелен лук
Начин на приготвяне:
Подготовка на пилето: Измийте пилешките бутчета и ги подсушете с кухненска хартия.
Поставете бутчетата в купа и ги овкусете със сол, черен пипер и щипка риган. Полейте с малко растително масло и разнесете равномерно по цялото месо.
Запечатване на месото: Загрейте кравето масло в дълбок тиган на средна температура.
Поставете пилешките бутчета и ги запечатайте, като ги запържите за около 7-8 минути от всяка страна, докато придобият златисто-кафяв цвят.
След като са готови, ги извадете от тигана и оставете настрана.
Приготвяне на зеленчуците: Нарежете лука и морковите на полумесеци, а чушката – на тънки ивици.
В същия тиган, където сте запържили пилето, добавете лука и го задушете за 2-3 минути. След това добавете морковите и чушките и продължете да готвите, докато зеленчуците омекнат.
Добавяне на доматите: Когато зеленчуците омекнат, добавете доматите от консерва и разбъркайте добре.
Прибавете и сушените домати, за да добавите допълнителен аромат и дълбочина на вкуса. Оставете соса да покъкри за 3-4 минути, след което овкусете със сол, щипка захар и още малко черен пипер по желание.
Готвене на пилешките бутчета: Върнете пилешките бутчета обратно в тигана, като ги потопите в доматения сос.
Намалете котлона и покрийте тигана с капак. Оставете ястието да покъкри за около 15 минути, след което обърнете бутчетата и гответе още 15 минути.
Повторете процеса до пълна готовност на месото, докато стане крехко и започне да се отделя лесно от костите.
Финални щрихи: След като пилешките бутчета са напълно готови, поръсете ястието с нарязания зелен лук и разбъркайте леко. Свалете от огъня и оставете да почине за няколко минути.
Сервиране: Разпределете пилешките бутчета в чинии и поднесете с гарнитура по избор.
Сосът от домати и зеленчуци придава уникален вкус на всяка порция, което прави ястието още по-апетитно.
Тази рецепта за пилешки бутчета с домати и зеленчуци е идеална за онези моменти, когато искате да приготвите нещо вкусно и засищащо, без много усилия.
Комбинацията от свежи зеленчуци и ароматни подправки гарантира, че всяка хапка ще бъде истинско удоволствие. Опитайте я и споделете с любимите си хора!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!