Google Translate

Търсене в този блог

Невероятните ползи от фурмите: богата на хранителни вещества суперхрана

Фурмите често се наричат „сладостта на природата“ и представляват вкусен и хранителен плод, който се консумира от хиляди години. Родом от Близкия изток и Северна Африка, фурмите растат на финикови палми и се срещат в разнообразни цветове и вкусове, вариращи от червено и кафяво до златисто жълто. 

Въпреки малкия си размер, тези плодове са пълни с хранителни вещества и предлагат множество ползи за здравето, които ги правят задължително допълнение към всяка диета. 

Независимо дали са сушени или пресни, фурмите са невероятен източник на енергия и осигуряват основни витамини и минерали, които могат да подобрят цялостното здраве.

Хранителна сила: Фурмите и техният богат хранителен профил

Една от причините, поради които фурмите са толкова високо ценени, е техният богат хранителен състав. Те са отличен източник на няколко ключови хранителни вещества, включително:

Магнезий

Калий

Калций

Манган

Желязо

Фосфор

Витамин А

Освен това фурмите съдържат голямо количество естествени влакна, които подпомагат храносмилането и поддържат здравето на червата. 

Те са също така с ниско съдържание на мазнини и осигуряват умерено количество протеини, което ги прави балансиран избор за тези, които искат да подобрят своята диета. 

Порция от 100 грама фурми съдържа приблизително 280 калории, което ги прави енергийно богата храна.

Освен тези основни хранителни вещества, фурмите са богати на мощни антиоксиданти, включително флавоноиди, каротеноиди и фенолна киселина. 

Тези съединения помагат да се защити тялото от възпаления и оксидативен стрес, което може да намали риска от хронични заболявания.

Естествен енергиен тласък за активен начин на живот

За тези, които са физически активни или се занимават със спорт, фурмите предлагат естествен и устойчив източник на енергия. 

Захарите във фурмите, предимно глюкоза и фруктоза, са сложни и се усвояват бавно, което означава, че осигуряват постоянен прилив на енергия с течение на времето, без да причиняват внезапни покачвания и спадове на кръвната захар, свързани с рафинираните захари. Това прави фурмите отлична закуска преди или след тренировка.

Всъщност много професионални атлети, включително известни тенисисти, често консумират фурми по време на паузите в мачовете, за да се заредят с енергия и да поддържат нивата на издръжливост. 

Естествените захари, съчетани с богатия им хранителен състав, правят фурмите идеална храна за подобряване на представянето и поддържане на енергия през целия ден.

Здраве на храносмилателната система и облекчение от запек

Една от най-известните ползи за здравето на фурмите е способността им да подпомагат здравето на храносмилателната система. 

Поради високото съдържание на фибри, фурмите могат да предотвратят запек, като стимулират редовни движения на червата. Влакната във фурмите действат като естествено слабително, което омекотява изпражненията и улеснява преминаването им.

Освен облекчаване на запека, фибрите във фурмите подпомагат поддържането на здравословна чревна микрофлора, като подхранват полезните бактерии в червата. 

Това може да подобри цялостното храносмилателно здраве и да намали риска от състояния като синдром на раздразнените черва (СРЧ) и други стомашно-чревни проблеми.

Подобрена мозъчна функция и когнитивно здраве

Редовната консумация на фурми е свързана с подобряване на мозъчната функция. Проучвания показват, че фурмите могат да помогнат за подобряване на паметта и способността за учене. 

Това се дължи основно на богатото съдържание на антиоксиданти, които намаляват възпалението в мозъка и подпомагат цялостното когнитивно здраве.

Антиоксидантите във фурмите, като флавоноидите, могат да предпазват мозъчните клетки от оксидативни увреждания и да предотвратят развитието на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Укрепване на костите и борба с анемията

Фурмите са отличен източник на калций и желязо, два основни минерала, които играят критична роля за здравето на костите и предотвратяването на остеопороза. 

Редовната консумация на фурми може да помогне за поддържане на здрави и силни кости, особено при хора с риск от загуба на костна плътност с напредването на възрастта.

Освен това, съдържанието на желязо във фурмите ги прави ефективна храна за борба с анемията. Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, протеинът, отговорен за пренасянето на кислород в кръвта. 

Консумацията на фурми може да помогне за подобряване на нивата на желязо в кръвта, увеличаване на енергията и намаляване на симптомите, свързани с дефицит на желязо, като умора и замайване.

Здраве на сърцето и управление на холестерола

Въпреки че фурмите са естествено сладки, те са с ниско съдържание на мазнини и не съдържат холестерол, което ги прави отличен избор за поддържане на здравето на сърцето. 

Фурмите са показали, че помагат за намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол в кръвта, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Освен това, калият и магнезият във фурмите могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, намалявайки риска от хипертония. 

Калият, в частност, е известен със способността си да балансира нивата на натрий в организма, което може да намали напрежението върху кръвоносните съдове и да намали вероятността от сърдечносъдови проблеми.

Подкрепа за отслабване в умерени количества

Макар че фурмите са с високо съдържание на калории и въглехидрати, те все пак могат да бъдат ценен компонент от план за отслабване, когато се консумират в умерени количества. 

Консумацията на 3-5 фурми на ден може да помогне за намаляване на апетита за захар и да създаде усещане за ситост, което намалява вероятността от преяждане или прибягване до нездравословни закуски.

Фурмите също така се усвояват лесно и осигуряват бърз източник на енергия, което може да намали усещането за глад и желанието за висококалорични храни. 

Въпреки това, поради тяхната калорийна плътност, е важно да не се прекалява с тях, ако целта е отслабване.

Къде да купим фурми и как да ги използваме

Фурмите са широко достъпни и могат да се намерят в повечето магазини за хранителни стоки, особено в секцията със сушени плодове. 

Сушените фурми са най-разпространените и могат да бъдат разпознати по набръчканата си кора, докато пресните фурми имат гладък и лъскав външен вид.

 И двете форми предлагат същите ползи за здравето, въпреки че сушените фурми обикновено са с по-голяма концентрация на захар и калории.

Фурмите могат да се консумират самостоятелно като сладка закуска, но също така са отлична добавка към много рецепти. 

Опитайте да добавите нарязани фурми към салати, смутита, овесени ядки или печива за естествен прилив на сладост. 

Те се комбинират добре с ядки, семена и други сушени плодове, което ги прави универсална съставка за здравословни закуски.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации