Само брашно и гореща вода – пригответе вкусни мекици без яйца и мляко!
Необходими продукти:
500 грама брашно
350 милилитра топла вода
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица суха мая
2 супени лъжици растителна мазнина
Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Подготовка на маята: Започнете, като поставите сухата мая в малка купа.
Добавете захарта и полейте със 350 милилитра топла вода (не гореща).
Разбъркайте добре, докато маята и захарта се разтворят.
Оставете сместа на топло място за около 5-10 минути, докато маята шупне и започне да образува мехурчета.
Замесване на тестото: В голяма купа смесете брашното и солта.
Направете кладенче в средата и добавете втасалата мая и 2 супени лъжици растителна мазнина.
Започнете да месите, като постепенно добавяте останалото брашно към сместа.
Месете, докато тестото стане гладко и еластично, и спре да лепне по ръцете и стените на купата.
Втасване на тестото: Оформете тестото на топка и го поставете в чиста, намазнена купа.
Покрийте купата с хавлиена кърпа или стреч фолио и оставете тестото да втаса на топло място, докато удвои обема си, около 1 час.
Оформяне на мекиците: След като тестото е втасало, намажете ръцете си с малко олио, за да предотвратите залепването.
Отделяйте малки парчета от тестото и ги оформяйте на топки.
Ако искате по-пухкави мекици, можете да оставите тестото да втаса още веднъж за 30 минути след оформянето на топките.
Подредете ги върху хартия за печене или набрашнена повърхност, докато завършите с оформянето на всички топки.
Пържене на мекиците: В голям тиган загрейте достатъчно олио на средно-висока температура.
Вземете една от топките, сплескайте я с ръце, направете малка дупка в средата и леко я разтегнете.
Внимателно поставете в горещото олио и пържете до златисто от всяка страна.
Обърнете мекицата с щипки или вилица, за да се изпържи равномерно.
Отцеждане и сервиране: Извадете готовите мекици от тигана и ги поставете върху хартиени кърпи, за да се отцедят от излишната мазнина.
Оставете ги за 1-2 минути. Сервирайте топлите мекици със сирене, сладко или гарнитура по избор.
Съвети:
Използвайте достатъчно олио, за да покриете напълно мекиците при пържене, за да се изпържат равномерно.
Тази рецепта за мекици без яйца и мляко е идеалният начин да приготвите бърза, лесна и вкусна закуска за цялото семейство.
С минимални съставки и усилия, ще създадете неустоими мекици, които всеки ще обикне. Опитайте я днес и се насладете на резултата!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳
Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото
🍲🎉 Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!