Google Translate

Търсене в този блог

Само брашно и гореща вода и пригответе тези вкусни мекици БЕЗ ЯЙЦА и БЕЗ МЛЯКО

Само брашно и гореща вода – пригответе вкусни мекици без яйца и мляко!

Необходими продукти:

500 грама брашно

350 милилитра топла вода

1 супена лъжица захар

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица суха мая

2 супени лъжици растителна мазнина

Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Подготовка на маята: Започнете, като поставите сухата мая в малка купа. 

Добавете захарта и полейте със 350 милилитра топла вода (не гореща). 

Разбъркайте добре, докато маята и захарта се разтворят. 

Оставете сместа на топло място за около 5-10 минути, докато маята шупне и започне да образува мехурчета.

Замесване на тестото: В голяма купа смесете брашното и солта. 

Направете кладенче в средата и добавете втасалата мая и 2 супени лъжици растителна мазнина. 

Започнете да месите, като постепенно добавяте останалото брашно към сместа. 

Месете, докато тестото стане гладко и еластично, и спре да лепне по ръцете и стените на купата.

Втасване на тестото: Оформете тестото на топка и го поставете в чиста, намазнена купа. 

Покрийте купата с хавлиена кърпа или стреч фолио и оставете тестото да втаса на топло място, докато удвои обема си, около 1 час.

Оформяне на мекиците: След като тестото е втасало, намажете ръцете си с малко олио, за да предотвратите залепването. 

Отделяйте малки парчета от тестото и ги оформяйте на топки. 

Ако искате по-пухкави мекици, можете да оставите тестото да втаса още веднъж за 30 минути след оформянето на топките.

Подредете ги върху хартия за печене или набрашнена повърхност, докато завършите с оформянето на всички топки.

Пържене на мекиците: В голям тиган загрейте достатъчно олио на средно-висока температура. 

Вземете една от топките, сплескайте я с ръце, направете малка дупка в средата и леко я разтегнете. 

Внимателно поставете в горещото олио и пържете до златисто от всяка страна. 

Обърнете мекицата с щипки или вилица, за да се изпържи равномерно.

Отцеждане и сервиране: Извадете готовите мекици от тигана и ги поставете върху хартиени кърпи, за да се отцедят от излишната мазнина. 

Оставете ги за 1-2 минути. Сервирайте топлите мекици със сирене, сладко или гарнитура по избор.

Съвети:

Използвайте достатъчно олио, за да покриете напълно мекиците при пържене, за да се изпържат равномерно.

Тази рецепта за мекици без яйца и мляко е идеалният начин да приготвите бърза, лесна и вкусна закуска за цялото семейство. 

С минимални съставки и усилия, ще създадете неустоими мекици, които всеки ще обикне. Опитайте я днес и се насладете на резултата!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото  

 🍲🎉 Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации