Ако търсите лесна и бърза рецепта за вечеря, която ще изненада вашите близки с невероятен вкус, тази рецепта за зеле с яйца е точно за вас.
Тя е не само вкусна, но и здравословна, идеална за онези моменти, когато искате да приготвите нещо специално, но нямате много време.
Съставки:
2 супени лъжици зехтин
1 среден лук, нарязан на ситно
1 морков, настърган
900 г бяло зеле, нарязано на тънки ивици
Сол и черен пипер на вкус
1/2 чаена лъжичка риган
1/2 чаена лъжичка сладък червен пипер
1/2 чаена лъжичка чесън на прах
1/2 чаена лъжичка лук на прах
1/2 чаена лъжичка сух магданоз
5-6 яйца
Щипка сол за яйцата
1 супена лъжица универсално брашно (по избор)
1 супена лъжица зехтин запичане
Пресен магданоз (по желание)
Кашкавал (по желание)
Инструкции:
Приготвяне на зеленчуците:
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган на умерен огън.
Добавете нарязания на ситно лук и запържете около 5 минути, докато стане прозрачен.
Добавете настъргания морков и пържете още 2 минути.
Готвене на зелето:
Добавете нарязаното на тънки ивици зеле във тигана.
Гответе още 10-12 минути на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато зелето омекне.
Подправете със сол, черен пипер, риган, сладък червен пипер, чесън на прах, лук на прах и сух магданоз.
Разбъркайте добре.
Приготвяне на яйцата:
В голяма купа разбийте яйцата със щипка сол.
Добавете приготвеното зеле към разбитите яйца и разбъркайте добре.
Ако желаете по-гъста консистенция, можете да добавите 1 супена лъжица
универсално брашно (по избор).
Печене:
Загрейте 1 супена лъжица зехтин в тиган на умерен огън.
Изсипете сместа от зеле и яйца в тигана и запечете около 2 минути, докато дъното стегне.
Преместете тигана във фурната, предварително загрята на 200°C (400°F), и печете за 4 минути.
Завършване:
Ако желаете, добавете настърган кашкавал отгоре и поставете под грила за 1 минута, докато кашкавала се разтопи.
Поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
Сервиране:
Насладете се на вашето ястие топло, направо от тигана.
Можете да го сервирате като основно ястие или като гарнитура към месо или риба.
Това ястие е идеално също така и за обяд или лека вечеря.
Зелето с яйца е изключително лесно и бързо за приготвяне ястие, което ще изненада всички със своя вкус.
С минимални усилия можете да създадете здравословна и вкусна вечеря, която ще се хареса на цялото семейство.
Опитайте тази рецепта и открийте колко вкусно може да бъде зелето с яйца!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!