Google Translate

Търсене в този блог

Тученицата е по-вкусна от месо! Съседи от Турция ме научиха как да я приготвям

Днес ще ви покажа колко вкусно и полезно може да бъде приготвянето на градинска тученица. 

Много хора смятат, че тученицата е обикновен плевел и се опитват да се отърват от нея по всякакъв начин. 

Но всъщност, това растение е истинско съкровище в кухнята - богато на витамини и минерали, и може да се превърне в основна съставка на много вкусни ястия.

Необходими Съставки:

230 г млада тученица

1 глава лук

3 яйца

Растително масло (аз предпочитам зехтин)

Малко краве масло

Сол

Черен пипер

1 чаена лъжичка паста от червен пипер (може да се замени с доматено пюре)

Начин на Приготвяне:

Подготовка на тученицата: Първо изберете най-младите стръкове тученица. 

Накиснете ги във вода и изплакнете добре, след което ги подсушете. 

Аз използвам сушилня за зеленчуци, но и кухненска хартия върши работа. 

Откъснете листата и върховете на стъблата и ги нарежете на ситно, за да ускорите времето за готвене.

Запържване на лука: Нарежете лука на ситно и го запържете в растителното масло и малко краве масло за около 4 минути, докато стане златист.

Добавяне на тученицата: Добавете нарязаните листа и върховете на тученицата към лука. 

Запържете за около 4 минути, като разбърквате непрекъснато. 

Листата от тученица ще намалят обема си по време на готвенето.

Овкусяване: Добавете сол и черен пипер на вкус. 

Ако обичате по-наситен вкус, добавете 1 чаена лъжичка паста от червен пипер или доматено пюре.  Добавете яйцата

Продължете да готвите, докато достигнете желаната консистенция.

Финални щрихи: Изключете котлона и оставете ястието да си почине за няколко минути.

Сервиране:

Сервирайте я топла и се насладете на тази вкусна и здравословна рецепта. 

Тученицата може да бъде перфектна гарнитура или основно ястие, което да разнообрази вашата трапеза.

Ползи за здравето от тученица

Източник на омега-3 мастни киселини: тученицата се откроява като рядък вегетариански източник на алфа-линоленова киселина, вид омега-3 мастна киселина, която е от решаващо значение за здравето на сърцето. Това основно хранително вещество играе важна роля за намаляване на възпалението, намаляване на риска от сърдечни заболявания и поддържане на мозъчната функция.

Изобилие от антиоксиданти: С впечатляваща гама от витамини А, С и Е, заедно с глутатион, тученицата предлага мощни антиоксидантни свойства. Тези съединения са жизненоважни за защитата на клетките от вредните ефекти на оксидативния стрес, който допринася за стареенето и множество заболявания.

Противовъзпалителни свойства: Благодарение на своите омега-3 мастни киселини и други противовъзпалителни съединения, тученицата може да помогне за смекчаване на възпалението в цялото тяло. Това е от съществено значение не само за намаляване на болката и дискомфорта от състояния като артрит, но и за предотвратяване на хронични заболявания.

Сила за грижа за кожата: Антиоксидантите в тученицата не само правят чудеса вътрешно; имат и външни ползи. Приложението му в продукти за грижа за кожата или домашно приготвени лекарства може да подобри здравето на кожата, да ускори заздравяването и да подобри цялостния външен вид на кожата.

Богатa на минерали: тученицата осигурява изобилие от основни минерали, включително калций, магнезий, калий и желязо. Тези елементи са основополагащи за здравето на костите, мускулната функция и цялостните клетъчни операции.

Източник на витамин С: Като значителен доставчик на витамин С, тученицата засилва имунната система, като помага на тялото да се предпази от инфекции и болести, като същевременно подпомага възстановяването и регенерацията на кожата.

Бета-каротин: Високите нива на бета-каротин, прекурсор на витамин А, правят тученицата полезна за здравето на зрението, имунната функция и целостта на кожата.

Съдържание на мелатонин: Тученицата съдържа мелатонин, хормон, който регулира моделите на съня. Включването на тученица във вашата диета може да подобри качеството на съня и да поддържа цялостното здраве.

Намаляване на холестерола: Наличието на беталаинови антиоксиданти в тученицата помага за намаляване на риска от увреждане на холестерола в кръвоносните съдове и помага за управлението на нивата на LDL холестерола.

Регулиране на настроението: С триптофан, основна аминокиселина, тученицата допринася за производството на серотонин, като по този начин играе роля в стабилизирането на настроението и борбата с депресията.

Тази рецепта е лесна за приготвяне и ще ви покаже как можете да включите този чудесен зеленчук в ежедневната си диета. 

Надявам се, че ви хареса рецептата.

Желая на всички добър апетит и добро настроение!

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации