Днес ще ви покажа колко вкусно и полезно може да бъде приготвянето на градинска тученица.
Много хора смятат, че тученицата е обикновен плевел и се опитват да се отърват от нея по всякакъв начин.
Но всъщност, това растение е истинско съкровище в кухнята - богато на витамини и минерали, и може да се превърне в основна съставка на много вкусни ястия.
Необходими Съставки:
230 г млада тученица
1 глава лук
3 яйца
Растително масло (аз предпочитам зехтин)
Малко краве масло
Сол
Черен пипер
1 чаена лъжичка паста от червен пипер (може да се замени с доматено пюре)
Начин на Приготвяне:
Подготовка на тученицата: Първо изберете най-младите стръкове тученица.
Накиснете ги във вода и изплакнете добре, след което ги подсушете.
Аз използвам сушилня за зеленчуци, но и кухненска хартия върши работа.
Откъснете листата и върховете на стъблата и ги нарежете на ситно, за да ускорите времето за готвене.
Запържване на лука: Нарежете лука на ситно и го запържете в растителното масло и малко краве масло за около 4 минути, докато стане златист.
Добавяне на тученицата: Добавете нарязаните листа и върховете на тученицата към лука.
Запържете за около 4 минути, като разбърквате непрекъснато.
Листата от тученица ще намалят обема си по време на готвенето.
Овкусяване: Добавете сол и черен пипер на вкус.
Ако обичате по-наситен вкус, добавете 1 чаена лъжичка паста от червен пипер или доматено пюре. Добавете яйцата
Продължете да готвите, докато достигнете желаната консистенция.
Финални щрихи: Изключете котлона и оставете ястието да си почине за няколко минути.
Сервиране:
Сервирайте я топла и се насладете на тази вкусна и здравословна рецепта.
Тученицата може да бъде перфектна гарнитура или основно ястие, което да разнообрази вашата трапеза.
Ползи за здравето от тученица
Източник на омега-3 мастни киселини: тученицата се откроява като рядък вегетариански източник на алфа-линоленова киселина, вид омега-3 мастна киселина, която е от решаващо значение за здравето на сърцето. Това основно хранително вещество играе важна роля за намаляване на възпалението, намаляване на риска от сърдечни заболявания и поддържане на мозъчната функция.
Изобилие от антиоксиданти: С впечатляваща гама от витамини А, С и Е, заедно с глутатион, тученицата предлага мощни антиоксидантни свойства. Тези съединения са жизненоважни за защитата на клетките от вредните ефекти на оксидативния стрес, който допринася за стареенето и множество заболявания.
Противовъзпалителни свойства: Благодарение на своите омега-3 мастни киселини и други противовъзпалителни съединения, тученицата може да помогне за смекчаване на възпалението в цялото тяло. Това е от съществено значение не само за намаляване на болката и дискомфорта от състояния като артрит, но и за предотвратяване на хронични заболявания.
Сила за грижа за кожата: Антиоксидантите в тученицата не само правят чудеса вътрешно; имат и външни ползи. Приложението му в продукти за грижа за кожата или домашно приготвени лекарства може да подобри здравето на кожата, да ускори заздравяването и да подобри цялостния външен вид на кожата.
Богатa на минерали: тученицата осигурява изобилие от основни минерали, включително калций, магнезий, калий и желязо. Тези елементи са основополагащи за здравето на костите, мускулната функция и цялостните клетъчни операции.
Източник на витамин С: Като значителен доставчик на витамин С, тученицата засилва имунната система, като помага на тялото да се предпази от инфекции и болести, като същевременно подпомага възстановяването и регенерацията на кожата.
Бета-каротин: Високите нива на бета-каротин, прекурсор на витамин А, правят тученицата полезна за здравето на зрението, имунната функция и целостта на кожата.
Съдържание на мелатонин: Тученицата съдържа мелатонин, хормон, който регулира моделите на съня. Включването на тученица във вашата диета може да подобри качеството на съня и да поддържа цялостното здраве.
Намаляване на холестерола: Наличието на беталаинови антиоксиданти в тученицата помага за намаляване на риска от увреждане на холестерола в кръвоносните съдове и помага за управлението на нивата на LDL холестерола.
Регулиране на настроението: С триптофан, основна аминокиселина, тученицата допринася за производството на серотонин, като по този начин играе роля в стабилизирането на настроението и борбата с депресията.
Тази рецепта е лесна за приготвяне и ще ви покаже как можете да включите този чудесен зеленчук в ежедневната си диета.
Надявам се, че ви хареса рецептата.
Желая на всички добър апетит и добро настроение!
Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!