Сместете ориз с мая и никога повече няма да купувате хляб!
Оризовия хляб е вкусна и питателна алтернатива на традиционния хляб, която датира от времена, когато житото е било в недостиг, а оризът - в изобилие.
Тази рецепта, незаслужено забравена през годините, предлага уникален вкус и текстура, които ще ви накарат да забравите за хляба който си купувате.
В тази статия ще ви представим стъпка по стъпка как да приготвите оризов хляб у дома, използвайки лесно достъпни съставки и прости техники.
Необходими Продукти
200 г ориз (измит предварително)
350 мл вода
100 мл топло или хладко мляко
10 г захар
6 г суха мая
3 г сол
300 г пресято брашно
Инструкции за Приготвяне
Сваряване на Ориза:
В тенджера добавете ориза и водата и ги сложете на огъня.
След като водата заври, покрийте тенджерата с капак и оставете ориза да къкри за 15 минути, докато поеме цялата течност.
Изсипете сварения ориз в друга купа и го оставете да изстине.
Активиране на Маята:
В отделен съд смесете топлото мляко, захарта и маята.
Разбъркайте добре и оставете сместа за 10 минути, докато маята се активира.
След това разбъркайте отново и добавете активираната мая към изстиналия ориз.
Смесване на Съставките:
Добавете солта и пресятото брашно към оризовата смес.
Месете тестото на ръка, докато стане компактно и меко, леко лепнещо за ръцете.
Добавяне на Олио:
Залейте тестото с 30 мл олио и продължете да месите, докато стане гладко и еластично.
Втасване на Тестото:
Покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за 1 час, докато удвои обема си.
Подготовка за Печене:
След като тестото втаса, го премесете леко и оформете на топка.
Поставете го в предварително подготвена форма с диаметър 23 см, застлана с хартия за печене.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса за още 20 минути.
Печене:
През това време загрейте фурната на 180 градуса.
Печете хляба за 45 минути, докато стане златист и добре изпечен.
Охлаждане и Сервиране:
Оставете хляба да се охлади напълно, преди да го нарежете с остър назъбен нож.
Тази оризов хляб е не само вкусен, но и изключително питателен.
Той предлага уникален начин да използвате ориз в домашното хлебопекарство, съчетавайки традиция и вкус.
Със сигурност ще впечатли вашите близки и приятели. Опитайте тази рецепта още днес и се насладете на нещо ново и различно на вашата трапеза. Да ви е сладко!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!