Google Translate

Търсене в този блог

Смесете мая с ориз, ще останете изумени! Една отдавна забравена РЕЦЕПТА!

Сместете ориз с мая и никога повече няма да купувате хляб!

Оризовия хляб е вкусна и питателна алтернатива на традиционния хляб, която датира от времена, когато житото е било в недостиг, а оризът - в изобилие. 

Тази рецепта, незаслужено забравена през годините, предлага уникален вкус и текстура, които ще ви накарат да забравите за хляба който си купувате. 

В тази статия ще ви представим стъпка по стъпка как да приготвите оризов хляб у дома, използвайки лесно достъпни съставки и прости техники.

Необходими Продукти

200 г ориз (измит предварително)

350 мл вода

100 мл топло или хладко мляко

10 г захар

6 г суха мая

3 г сол

300 г пресято брашно

Инструкции за Приготвяне

Сваряване на Ориза:

В тенджера добавете ориза и водата и ги сложете на огъня.

След като водата заври, покрийте тенджерата с капак и оставете ориза да къкри за 15 минути, докато поеме цялата течност.

Изсипете сварения ориз в друга купа и го оставете да изстине.

Активиране на Маята:

В отделен съд смесете топлото мляко, захарта и маята.

Разбъркайте добре и оставете сместа за 10 минути, докато маята се активира.

След това разбъркайте отново и добавете активираната мая към изстиналия ориз.

Смесване на Съставките:

Добавете солта и пресятото брашно към оризовата смес.

Месете тестото на ръка, докато стане компактно и меко, леко лепнещо за ръцете.

Добавяне на Олио:

Залейте тестото с 30 мл олио и продължете да месите, докато стане гладко и еластично.

Втасване на Тестото:

Покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за 1 час, докато удвои обема си.

Подготовка за Печене:

След като тестото втаса, го премесете леко и оформете на топка.

Поставете го в предварително подготвена форма с диаметър 23 см, застлана с хартия за печене.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса за още 20 минути.

Печене:

През това време загрейте фурната на 180 градуса.

Печете хляба за 45 минути, докато стане златист и добре изпечен.

Охлаждане и Сервиране:

Оставете хляба да се охлади напълно, преди да го нарежете с остър назъбен нож.


Тази оризов хляб е не само вкусен, но и изключително питателен. 

Той предлага уникален начин да използвате ориз в домашното хлебопекарство, съчетавайки традиция и вкус. 

Със сигурност ще впечатли вашите близки и приятели. Опитайте тази рецепта още днес и се насладете на нещо ново и различно на вашата трапеза. Да ви е сладко!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации