Google Translate

Търсене в този блог

Патладжан по турски! Лесна, вкусна и здравословна рецепта!

Ако търсите лесна, вкусна и здравословна рецепта, която да добавите към своето меню, патладжаните по турски са идеалният избор. 

Тази рецепта е изключително ароматна и предлага уникален вкус, който ще удиви вас и вашето семейство. 

Следвайте стъпките по-долу и се насладете на това прекрасно ястие.

Необходими Продукти

2 патладжана

3 глави лук

200 грама чери домати

1 червена чушка

2 скилидки чесън

100 грама настърган кашкавал

1/4 връзка магданоз

70 милилитра зехтин

Сол на вкус

Млян черен пипер на вкус

Щипка сладък червен пипер

Начин на Приготвяне

Подготовка на Патладжаните

Измийте и Подсушете Патладжаните:

Измийте патладжаните и ги подсушете. Нарежете ги на кръгчета, като махнете дръжките им, ако имат такива.

Поставете нарязаните патладжани в подходящ съд, поръсете ги с малко сол и оставете за 10-15 минути, за да си пуснат сока.

След това ги измийте и подсушете с кухненска хартия.

Печене на Патладжаните:

Загрейте фурната до 200 градуса.

Вземете форма за печене, покрийте я с хартия за печене и подредете патладжаните в нея.

Поръсете патладжаните с малко сол и млян черен пипер.

Печете за 20 минути.

Приготвяне на Зеленчуковата Плънка

Задушаване на Лука и Чушките:

Обелете и нарежете лука.

Махнете дръжката и семките на чушката и я нарежете на парчета.

В тиган загрейте 30 милилитра зехтин и добавете нарязания лук. 

Задушете за 3-4 минути.

Добавете нарязаните чушки и гответе, докато зеленчуците омекнат.

Добавяне на Чери Домати:

Измийте и разрежете чери доматите на половинки.

Добавете ги в тигана и разбъркайте. Гответе за още 5 минути.

Овкусете със сол, сладък червен пипер и млян черен пипер. 

Разбъркайте и гответе за още 1-2 минути, след което свалете от котлона.

Приготвяне на Магданозената Смес

Приготвяне на Магданоз и Чесън:

Измийте и нарежете магданоза на ситно.

Обелете и нарежете чесъна.

Смесете магданоза и чесъна, добавете 20 милилитра зехтин и разбъркайте добре.

Сглобяване на Ястието

Подреждане на Слоевете:

Вземете правоъгълна форма за печене и намажете дъното ѝ с останалия зехтин.

Подредете слой от печения патладжан, намажете със сместа от магданоз и чесън, след това добавете част от доматената плънка.

Повторете слоевете, докато продуктите свършат, като завършите с доматената смес.

Добавяне на Кашкавал:

Поръсете ястието с настърган кашкавал.

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути или до златисто.

Тази рецепта за патладжани по турски е не само лесна и бърза, но и изключително вкусна и здравословна. 

Съчетанието на свежи зеленчуци, ароматни подправки и богат вкус на кашкавал правят това ястие перфектно за всеки обяд или вечеря. 

Опитайте го и се насладете на неповторимия вкус на турската кухня!

Добър апетит! 

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации