Ако търсите лесна, вкусна и здравословна рецепта, която да добавите към своето меню, патладжаните по турски са идеалният избор.
Тази рецепта е изключително ароматна и предлага уникален вкус, който ще удиви вас и вашето семейство.
Следвайте стъпките по-долу и се насладете на това прекрасно ястие.
Необходими Продукти
2 патладжана
3 глави лук
200 грама чери домати
1 червена чушка
2 скилидки чесън
100 грама настърган кашкавал
1/4 връзка магданоз
70 милилитра зехтин
Сол на вкус
Млян черен пипер на вкус
Щипка сладък червен пипер
Начин на Приготвяне
Подготовка на Патладжаните
Измийте и Подсушете Патладжаните:
Измийте патладжаните и ги подсушете. Нарежете ги на кръгчета, като махнете дръжките им, ако имат такива.
Поставете нарязаните патладжани в подходящ съд, поръсете ги с малко сол и оставете за 10-15 минути, за да си пуснат сока.
След това ги измийте и подсушете с кухненска хартия.
Печене на Патладжаните:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Вземете форма за печене, покрийте я с хартия за печене и подредете патладжаните в нея.
Поръсете патладжаните с малко сол и млян черен пипер.
Печете за 20 минути.
Приготвяне на Зеленчуковата Плънка
Задушаване на Лука и Чушките:
Обелете и нарежете лука.
Махнете дръжката и семките на чушката и я нарежете на парчета.
В тиган загрейте 30 милилитра зехтин и добавете нарязания лук.
Задушете за 3-4 минути.
Добавете нарязаните чушки и гответе, докато зеленчуците омекнат.
Добавяне на Чери Домати:
Измийте и разрежете чери доматите на половинки.
Добавете ги в тигана и разбъркайте. Гответе за още 5 минути.
Овкусете със сол, сладък червен пипер и млян черен пипер.
Разбъркайте и гответе за още 1-2 минути, след което свалете от котлона.
Приготвяне на Магданозената Смес
Приготвяне на Магданоз и Чесън:
Измийте и нарежете магданоза на ситно.
Обелете и нарежете чесъна.
Смесете магданоза и чесъна, добавете 20 милилитра зехтин и разбъркайте добре.
Сглобяване на Ястието
Подреждане на Слоевете:
Вземете правоъгълна форма за печене и намажете дъното ѝ с останалия зехтин.
Подредете слой от печения патладжан, намажете със сместа от магданоз и чесън, след това добавете част от доматената плънка.
Повторете слоевете, докато продуктите свършат, като завършите с доматената смес.
Добавяне на Кашкавал:
Поръсете ястието с настърган кашкавал.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути или до златисто.
Тази рецепта за патладжани по турски е не само лесна и бърза, но и изключително вкусна и здравословна.
Съчетанието на свежи зеленчуци, ароматни подправки и богат вкус на кашкавал правят това ястие перфектно за всеки обяд или вечеря.
Опитайте го и се насладете на неповторимия вкус на турската кухня!
Добър апетит!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!