Днес ще ви представим една вкусна и интересна рецепта за десерт – баклава с орехи в кошнички.
Това е модерен вариант на традиционната баклава, който съчетава хрупкавостта на корите с богатия вкус на орехите и сладостта на сиропа.
Рецептата е лесна за изпълнение и е подходяща дори за начинаещи в кухнята.
Надяваме се, че ще се влюбите в този десерт, както и ние.
Продукти:
За около 12 малки кошнички:
4-5 броя фини кори за баница
Масло за намазване на корите
За пълнежа:
2 чаши сурови ядки - аз използвах само орехи (но може шамфъстък, бадеми, лешници, както и шепичка сушени червени боровинки и стафиди)
1/2 чаена лъжичка канела
3 супени лъжици размекнато масло
3 супени лъжици мед
За сиропа:
3 супени лъжици мед
2 супени лъжици кафява захар
60 мл вода
2 супени лъжици лимонов сок
Ванилия на вкус
Начин на приготвяне:
Приготвяне на кошничките:
Нарежете корите: Нарежете всяка кора за баница по дължина на три ленти, а всяка лента на три квадрата (приблизително 10x10 см).
Подредете корите: За всяка кошничка използвайте 4-5 квадрата, като всеки намажете с разтопено масло и подредете един върху друг, като ъглите им се разминават.
Формички: Намазнете формичките за малки кексчета (мъфини) и поставете вътре подредените кори.
Ако желаете може да подрежете стърчащите триъгълни краища, за да станат кошничките равни отгоре.
Печене: Печете в предварително загрята до 160-170 градуса фурна до леко порозовяване.
Извадете и оставете да изстинат.
Приготвяне на пълнежа:
Смелете ядките: Смелете ядките, боровинките и стафидите в блендер, нито много на едро нито прекалено ситно вижте снимката.
Смесете съставките: В купа стопете маслото, добавете меда, канелата и смлените ядки. Разбъркайте добре.
Печене:
Напълнете кошничките със сместа и ги подредете в тава.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 5 минути.
Следете да не прегорят нито ядките, нито кошничките. Извадете и оставете да изстинат.
Приготвяне на сиропа:
Смесете съставките: Сложете всички съставки за сиропа в малка тенджерка и варете на среден огън 4-5 минути. Оставете леко да изстине – сиропът трябва да е топъл, но не горещ.
Сервиране:
Напоете кошничките: Сипете по 2-3 чаени лъжички от топлия сироп във всяка кошничка.
Поставете кошничките в чиния или тавичка, защото е възможно част от сиропа да протече.
Оставете да поемат сиропа: Оставете десертчетата да постоят 30 минути, за да поемат сиропа, след което са готови за консумация.
Тази баклава с орехи в кошнички е идеалният десерт за всяко събиране или празник.
Хрупкавите кори, съчетани с богатия орехов пълнеж и сладкия сироп, създават невероятно вкусно изкушение, което ще зарадва всички.
Опитайте тази лесна и вкусна рецепта и се насладете на нейната магия!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!