Лютивката е невероятно вкусна, апетитна и здравословна добавка към много ястия.
Въпреки, че съществуват много рецепти за нейното приготвяне, всяка домакиня има своя любима, изпитана във времето рецепта.
Днес ви предлагам още една чудесна рецепта за лютивка, която не може да липсва на нито един обяд или вечеря в нашето семейство!
Тази рецепта я получих от моята свекърва и вече повече от 30 години всяка година приготвям тази лютивка за семейството си. Така че, нека започваме!
Съставки:
2 кг зрели, месести домати
2 кг червен сладък пипер
400 г червена люта чушка
400 г чесън
100 г сол
150 г захар
100 мл 9% трапезен оцет
Подготовка:
Обелване на чесъна:
Нарежете чесъна на скилидки, залейте го с гореща вода и оставете настрана за 15-20 минути, за да набъбнат добре люспите.
Това го правим с цел да го обелим много по-лесно.
Подготовка на зеленчуците:
Отстранете дръжките на доматите и ги нарежете на парчета, които лесно се смилат в месомелачка.
Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете по дължина.
Почистваме сладкия пипер от семената и преградите и го нарязваме на парчета.
Смилане на продуктите:
Всички подготвени зеленчуци се смилат в месомелачка със средна решетка.
Приготвяне на лютивката:
Прехвърлете смлените зеленчуци в голяма тенджера и разбъркайте добре.
Оставете сместа да заври, като разбърквате често, за да не загори.
Добавяне на подправки:
Добавете солта, захарта и оцета към заврялата смес.
Намалете котлона и варете, като разбърквате периодично, до желаната гъстота (около 25-30 минути).
Консервиране:
Пълнене на бурканите:
Изсипете готовата лютивка в сухи, стерилизирани буркани и ги запечатайте със стерилизирани капачки.
Бурканите се обръщат с капачките надолу и се оставят да изстинат напълно.
Съхранение:
Охладените буркани могат да се съхраняват при стайна температура в кухненски шкаф, килер или на терасата когато захладнее.
Лютивката е готова за употреба и ще добави яркочервен цвят и богат вкус към вашите ястия през зимата.
Съвети за перфектна лютивка:
Избор на продукти: Внимавайте с избора на домати и чушки – те трябва да бъдат месести и добре узрели.
Вкус: Ако искате по-малко лютивката да е по-малко люта, намалете количеството на лютите чушки.
Време за варене: Следете времето за варене, за да получите правилната консистенция на лютивката.
Заключение:
Тази домашна лютивка ще бъде идеална добавка към вашите зимни ястия.
Лесна за приготвяне, тя ще ви изненада с богатия си вкус и аромат.
Пригответе я по тази изпитана рецепта и се насладете на вкусно разнообразие през зимата. Приятен апетит и успешни приготовления!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!