Google Translate

Търсене в този блог

Без ВАРЕНЕ: Невероятно вкусна туршия с ДОМАТИ и зеле

Искате ли да се насладите на вкусна и лесна туршия, която ще удиви всичките ви близки? 

Тази рецепта е бърза, без стерилизиране, и изисква само няколко лесно достъпни съставки. 

Затворете лятото в буркан и се насладете на домашно приготвени консерви през цялата зима!

Необходими продукти:

3 килограма домати

1,5 килограма зеле

500 грама моркови

500 грама червени чушки

1 глава чесън

1 връзка пресен копър

1 връзка пресен магданоз

2-3 зърна бахар за буркан

3-4 зърна черен пипер за буркан

1 дафинов лист за буркан

1,5 супени лъжици винен оцет за буркан

2 супени лъжици захар за буркан

1 супена лъжица сол за вода

Гореща вода

Начин на приготвяне:

Подготовка на зеленчуците:

Нарязване на зелето:

Нарежете зелето на ситно и го поставете в голям съд.

Подготовка на чушките и морковите:

Измийте и почистете червените чушки. 

Нарежете ги на ивици и добавете към зелето.

Почистете и настържете морковите. 

Добавете ги при останалите зеленчуци и разбъркайте добре с ръце.

Подготовка на подправките:

Измийте копъра и магданоза и ги накъсайте на клончета.

Обелете и почистете скилидките чесън.

Измийте добре доматите.

Пълнене на бурканите:

Редене на зеленчуците:

Вземете буркан с вместимост 2 литра. 

На дъното му сложете няколко клонки копър, магданоз, 1 дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, зърната бахар и черен пипер.

Над тях подредете домати, а след това направете пласт от зелето. 

Редувайте домати и зеле, докато бурканът се запълни.

Добавяне на вряща вода вода:

Полейте зеленчуците с гореща вода, сложете капачката и покрийте бурканите с хавлиена кърпа/одеяло. 

Оставете ги да се охладят за 30 минути.

Приготвяне на марината:

Отцеждане на водата:

След като бурканите са се охладили, отцедете излишната вода в тенджера.

Добавяне на подправките:

Добавете по 2 супени лъжици захар, 1 супена лъжица сол и 1,5 супени лъжици винен оцет на всеки буркан.

Загряване на течността:

Поставете отделената течност на котлона и я загрейте до кипване.

Допълване на бурканите:

С нагрятата течност допълнете отново бурканите. 

Затворете бурканите с капачки, разклатете ги добре и ги оставете да се охладят с капачката надолу.

Съхранение:

Съхранявайте бурканите на тъмно и сухо място. 

Вашата чудесна туршия ще бъде готова за консумация след няколко седмици.

Тази лесна и вкусна рецепта за туршия е идеална за всички, които искат да съхранят вкусовете на лятото без да губят много време в кухнята. 

Насладете се на домашно приготвената туршия и се уверете сами колко по-добри могат да бъдат те в сравнение с купените от магазина продукти. Приятен апетит!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации