Овесената каша е често срещаната здравословна закуска, но знаете ли, че може да я направите толкова хрупкава и вкусна, че да наподобява пържени картофи?
С този лесен и здравословен метод, ще можете да се насладите на овесената каша по нов начин, без да навредим на здравето си.
Необходими продукти:
170 грама вода
1/4-1/2 чаена лъжичка сол
75 грама масло (1/3 чаша)
90 грама смлени овесени ядки (1 чаша)
2 яйца
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
Приготвяне:
Подготовка на кашата:
В малка тенджера налейте 170 грама вода и добавете 1/4-1/2 чаена лъжичка сол.
Добавете 75 грама масло и оставете да се разтопи напълно.
Загрейте водата до завиране на тих огън.
След това добавете 90 грама смлени овесени ядки и гответе на тих огън, като разбърквате периодично, докато сместа се сгъсти.
Оставете кашата да изстине напълно.
Подготовка на тестото:
В отделна купа разбийте 2 яйца.
Постепенно добавете яйцата към охладената овесена каша, като разбърквате добре, за да се комбинират съставките.
По желание добавете 1/2 чаена лъжичка бакпулвер за по-пухкава текстура.
Формиране и печене:
Подгответе шприц за торта с диаметър 7-8 мм или използвайте найлонов плик с отрязано крайче.
Загрейте фурната на 180-190°C и подгответе тава, покрита с хартия за печене.
С помощта на шприца формирайте топченца от овесената смес върху хартията за печене.
Намокрете пръстa си с вода, и натиснете всяко топче за да го оформите.
В загрята фурна печете на 180-190°C за около 15 минути, след това намалете температурата на 150°C и продължете да печете още 20-30 минути, или докато овесените топчета станат златисти и хрупкави.
Проверка и съхранение:
Проверете дали вътрешността на овесените топчета е напълно суха и хрупкава. Ако не е, върнете ги във фурната и печете на 130-150°C за още 10-20 минути.
След като овесените топки са напълно готови, оставете ги да изстинат напълно.
Съхранявайте ги в херметически затворен съд, където могат да останат хрупкави за 2-3 месеца.
Тази рецепта за хрупкава овесена каша е идеален заместител на пържените картофки.
Тя е не само здравословна, но и невероятно вкусна.
Изпробвайте този метод и се насладете на нов начин да приготвите овесената каша, който ще впечатли всички около вас!
С тази рецепта можете да се насладите на вкусна, здравословна и хрупкава овесена каша, която е перфектна като закуска, лека закуска или гарнитура към основно ястие.
Не се колебайте да експериментирате с различни подправки и добавки, за да създадете своята перфектна версия.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!