Google Translate

Търсене в този блог

Без пържене! Как да направим овесената каша по-добра от пържените картофи! Хрупкава и здравословна

Овесената каша е често срещаната здравословна закуска, но знаете ли, че може да я направите толкова хрупкава и вкусна, че да наподобява пържени картофи? 

С този лесен и здравословен метод, ще можете да се насладите на овесената каша по нов начин, без да навредим на здравето си.

Необходими продукти:

170 грама вода

1/4-1/2 чаена лъжичка сол

75 грама масло (1/3 чаша)

90 грама смлени овесени ядки (1 чаша)

2 яйца 

1/2 чаена лъжичка бакпулвер 

Приготвяне:

Подготовка на кашата:

В малка тенджера налейте 170 грама вода и добавете 1/4-1/2 чаена лъжичка сол.

Добавете 75 грама масло и оставете да се разтопи напълно.

Загрейте водата до завиране на тих огън.

След това добавете 90 грама смлени овесени ядки и гответе на тих огън, като разбърквате периодично, докато сместа се сгъсти.

Оставете кашата да изстине напълно.

Подготовка на тестото:

В отделна купа разбийте 2 яйца.

Постепенно добавете яйцата към охладената овесена каша, като разбърквате добре, за да се комбинират съставките.

По желание добавете 1/2 чаена лъжичка бакпулвер за по-пухкава текстура.

Формиране и печене:

Подгответе шприц за торта с диаметър 7-8 мм или използвайте найлонов плик с отрязано крайче.

Загрейте фурната на 180-190°C и подгответе тава, покрита с хартия за печене.

С помощта на шприца формирайте топченца от овесената смес върху хартията за печене.

Намокрете пръстa си с вода, и натиснете всяко топче за да го оформите.

В загрята фурна печете на 180-190°C за около 15 минути, след това намалете температурата на 150°C и продължете да печете още 20-30 минути, или докато овесените топчета станат златисти и хрупкави.

Проверка и съхранение:

Проверете дали вътрешността на овесените топчета е напълно суха и хрупкава. Ако не е, върнете ги във фурната и печете на 130-150°C за още 10-20 минути.

След като овесените топки са напълно готови, оставете ги да изстинат напълно.

Съхранявайте ги в херметически затворен съд, където могат да останат хрупкави за 2-3 месеца.

Тази рецепта за хрупкава овесена каша е идеален заместител на пържените картофки. 

Тя е не само здравословна, но и невероятно вкусна. 

Изпробвайте този метод и се насладете на нов начин да приготвите овесената каша, който ще впечатли всички около вас!

С тази рецепта можете да се насладите на вкусна, здравословна и хрупкава овесена каша, която е перфектна като закуска, лека закуска или гарнитура към основно ястие. 

Не се колебайте да експериментирате с различни подправки и добавки, за да създадете своята перфектна версия.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации