Google Translate

Търсене в този блог

15 Гениални начина за използване на черупки от яйца: Съвети за Здраве, Дом и Градина

Черупките от яйца често се изхвърлят без много мисъл, но те всъщност са невероятно полезни и могат да бъдат използвани по разнообразни начини. 

Ето 15 гениални начина да използвате черупките от яйца, които ще ви накарат да се замислите, преди да ги хвърлите в боклука.


1. Градински Тор

Смачканите черупки от яйца са чудесно допълнение към вашата градинска почва. Те осигуряват калций, който е от съществено значение за растежа на растенията. Просто смачкайте черупките и ги поръсете около основата на растенията си.

2. Контрол на Вредителите

Черупките от яйца могат да отблъскват вредители като охлюви и дори котки. Разпръснете смачкани черупки около градината си, за да създадете преграда, която тези вредители няма да преминат.

3.Обогатяване на компост

Добавете черупки от яйца към вашата купчина компост. Те помагат за балансирането на pH на компоста, обогатявайки го с ценни хранителни вещества.

4. Стартъри за Семена

Използвайте яйчени черупки като малки саксии за покълване на семена. Те са биоразградими и могат да бъдат засадени директно в почвата, когато разсадът е готов, което осигурява допълнителен тласък на калций за младите растения.

5. Почистващ Препарат за Домакинство

Смачканите черупки от яйца могат да се използват като нежно абразивно почистващо средство. Смесете ги с малко сапунена вода, за да търкате тенджери, тигани и други повърхности, без да ги надраскате.

6. Маска за Лице

Създайте си естествена ексфолираща маска за лице, като смелите черупките от яйца на фин прах и ги смесите с белтък. Нанесете сместа върху лицето си и я оставете да изсъхне, преди да изплакнете за по-гладка кожа.

7. Избелващ Препарат за Пране

Добавете към прането си малка мрежеста торбичка, пълна със счупени черупки. Черупките помагат за премахване на петна и запазване цвета на белите дрехи.

8. Натурален Препарат за Почистване на Канали

Смлени черупки от яйца могат да помогнат за поддържането на тръбите чисти. При смесване с топла вода и сапун за чинии, те могат да изтласкат остатъците и да предотвратят запушвания.

9. Калциева Добавка за Домашни Любимци

Смачкайте черупките от яйца на фин прах и поръсете малко количество върху храната на домашния си любимец. Това е чудесен начин да добавите допълнителен калций към диетата му.

10. Кафе

Добавете прах от смлени черупки които предварително са сварени и леко запечени към кафето си, преди да го сварите. Черупките помагат за намаляване на киселинността на кафето, което води до по-нежен вкус.

11. Проекти

Използвайте яйчени черупки в различни проекти. Могат да се боядисват, използват в мозайки или като уникални декорации за великденски яйца.

12. Калциева Добавка за Хора

Стерилизирайте и смелете яйчените черупки на фин прах, за да използвате като естествена калциева добавка. Добавете праха към смутита, печива или поръсете върху храната.

13. Поправка на Почвата за Доматите

Цветовете на доматите се възползват значително от допълнителния калций. Добавете натрошени черупки от яйца към дупката за засаждане или около основата на растението, за да предотвратите гниенето на цвета.

14. Фураж за Птици

Птиците се нуждаят от калций за яйчените си черупки. Стерилизирайте и смачкайте черупките от яйца, след което ги смесете с птичи семе, за да осигурите калциев тласък.

15. Домакински Дезодорант

Поставете сушени черупки от яйца в купа или контейнер и ги сложете в хладилника или шкафа, за да абсорбират миризмите.

Черупките от яйца са далеч по-полезни, отколкото повечето хора осъзнават. 

От градинарство и борба с вредителите до разкрасяващи процедури и различни проекти, те предлагат множество предимства. 

Така, че следващия път, когато чупите яйце, помислете два пъти, преди да изхвърлите черупката – може да ви потрябва!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации