Google Translate

Търсене в този блог

Сладко от динени кори

Динената кора често е частта от динята, която обикновено изхвърляме, без да се замислим за нейните потенциални ползи и приложения. 

Оказва се обаче, че кората на динята може да се превърне в невероятно вкусно и полезно сладко. 

В тази статия ще ви представим лесна рецепта за приготвяне на сладко от динени кори, както и ползите от консумацията му. 

Прочетете нататък, за да откриете как да използвате пълноценно този иначе пренебрегван ресурс.

Защо да използваме динените кори?

Динените кори са богати на хранителни вещества, включително витамини и минерали като витамин С, витамин А, магнезий и калий. 

Те съдържат и аминокиселината цитрулин, която има благоприятно влияние върху здравето на сърцето и кръвоносната система. 

Освен това, използването на динените кори намалява хранителните отпадъци и ви дава възможност да приготвите нещо вкусно и полезно.

Необходими продукти за сладко от динени кори

1.5 кг динени кори (само бялата част, зеленият външен слой трябва да бъде премахнат)

500 г захар

1 лимон (сок и кора)

1 ванилова пръчка или 1 чаена лъжичка ванилова есенция

индрише

500 мл вода

Инструкции за приготвяне

Подготовка на динените кори:

Обелете зелената външна част на динените кори и нарежете бялата част на малки кубчета.

Поставете нарязаните кори в голяма купа и ги изплакнете с хладка вода.

Бланширане:

Кипнете вода в голяма тенджера и добавете динените кори.

Бланширайте ги за около 5 минути, след което ги отцедете и изплакнете със студена вода.

Приготвяне на сиропа:

В друга тенджера смесете захарта, водата и сока от лимона.

Добавете настърганата лимонова кора и ваниловата пръчка, ваниловата есенция и индрише.

Загрейте сместа на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.

Готвене на динените кори:

Добавете бланшираните динени кори към сиропа и оставете да заври.

Намалете огъня и гответе на слаб огън за около 45-60 минути, докато корите станат прозрачни и сиропът се сгъсти.

Стерилизация и съхранение:

Изсипете горещото сладко в предварително стерилизирани буркани и ги запечатайте добре.

Обърнете бурканите с капачките надолу и ги оставете да изстинат напълно.

Съхранявайте сладкото на хладно и тъмно място.

Ползи от консумацията на сладко от динени кори

Богато на витамини и минерали:

Динените кори са източник на витамин С, който подпомага имунната система, и витамин А, който е важен за зрението и кожата.

Подобрява храносмилането:

Фибрите в динените кори подпомагат храносмилателната система и могат да помогнат за предотвратяване на запек.

Антиоксидантни свойства:

Динените кори съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват възпаленията в организма.

Поддържане на здраво сърце:

Цитрулинът в динените кори подпомага здравето на сърцето, като подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане.

Заключение

Приготвянето на сладко от динени кори е чудесен начин да използвате цялата диня и да се насладите на вкусно и полезно лакомство. 

Това сладко не само е лесно за приготвяне, но и предлага множество здравословни ползи. 

Опитайте нашата рецепта и се убедете сами в невероятния вкус и ползи на сладкото от динени кори. 

Намалете хранителните отпадъци и добавете нещо ново и полезно към вашето меню още днес!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации