Днес ви предлагаме една страхотна рецепта за бърза и изключително вкусна домашна разядка/пастет за мазане, за който са ви необходими само няколко съставки.
Основата му е обикновената кореноплодна целина, която предполагам не липсва в нито едно домакинство и любимата ми извара.
Всичко, от което се нуждаете, са тези две съставки, 1 скилидка чесън, глава лук и имате фантастична вечеря буквално за 5 минути.
Целината е отлична за здравето
Целината е богат източник на витамини и минерали като витамин К, витамин С, калий и фибри.
Фибрите подпомагат храносмилането и понижават холестерола. Витамин К е важен за съсирването на кръвта, а витамин С укрепва имунната система.
Целината има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.
Изварата е богат източник на пробиотици, които са важни за здрави черва.
За приготвянето ни трябва:
1/4 целина (ако имате по-малък корен, можете да използвате 1/2)
1 скилидка чесън
Извара
Сол
Подправки на вкус
Малка глава лук
Масло
Хляб
Съвети:
За да приготвите разядка с целина, можете да използвате различни видове сирена, като едам, чедър, моцарела или топено сирене.
Можете също така да добавите други съставки към разядката от целина, като ядки, сушени плодове или билки.
Можете да намажете целина върху хляб, различни печива или зеленчуци.
Приготвяне:
Почистете корена целина и го настържете на средно ренде.
Почистете и нарежете лука на ситно. Запържете лука в масло в тиган.
След това добавяме целина. Оставете да къкри около 5-7 минути.
Важно е зеленчуците да омекнат. Овкусете със сол и черен пипер.
Накрая добавете една смачкана скилидка чесън.
Свалете от котлона и разбъркайте изварата.
Сега всичко, което трябва да направите, е да смесите.
Украсете разядката със зелен лук.
Сервира се с пресен хляб.
Вкусът ще изненада и най-взискателните, той е отличен.
Всъщност никой не вярваше, че в него има целина.
За разядката от целина правим страхотен бърз домашен хляб
Имаме нужда от:
500 г обикновено брашно
250 мл топла вода
7 г суха мая
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
2 лъжици зехтин
Приготвяне:
Смесете брашното, маята, солта и захарта в купа. Добавете водата и зехтина и разбъркайте до получаването на меко и еластично тесто.
Месете тестото около 10 минути, докато стане гладко и лъскаво.
Сложете тестото в намаслена купа, покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто оформете на питка и я поставете върху тава, покрита с хартия за печене.
Покрийте питката с кърпа и оставете да втаса на топло за още около 30 минути. Загрейте фурната на 200 °C.
Печете хляба около 30 минути до златисто кафяво. Изпеченият хляб се оставя да изстине върху решетка.
Желаем ви добър апетит
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!