Google Translate

Търсене в този блог

Есенен лек за подобряване на зрението, здрави стави и имунитет

Есента пристигна със своите уникални подаръци за нашето здраве и благополучие. 

В тази статия, ще ви разкрием тайните на природата, които могат да послужат като лек за подобряване за зрението, поддържане на здрави стави и подсилване на имунитета. 

Разгледайте с нас магичните свойства на шипката и научете как да се възползвате максимално от този плод, за да поддържате своето здраве на високо ниво. 

Шипката е плод, който се появява след цъфтежа на дивата роза.

Тя е пълен склад на витамин С, защото има повече от всеки друг плод.

Най-много витамин С има в яркочервените зрели плодове.

Повече за полезното действие на шипката можете да научите в тази статия благодарение на на здравен портал за жената.

В началото може да се изненадате да научите, че шипките не се разграждат при сушене и че витамин С се запазва до голяма степен.

Затова се смята, че само 1 чаша чай от шипки или 1 чаена лъжичка мармалад от шипки ще покрие дневната нужда от витамин С.

Шипката е отлично лечебно растение срещу умора, изтощение и инфекции.

Укрепва имунитета и е особено полезna за деца, възрастни хора, болни и кърмачки. 

Плодовете на шипката са богати на бета каротин, който им придава червения цвят.

Органичните киселини, съдържащи се в шипките, действат върху по-добрата бъбречна функция и отделянето на урина.

Шипките са чудесен естествен източник на ценни минерали.

Укрепват кръвта и подпомагаt производството на червени и бели кръвни клетки.

Лечебният плод също така насърчава апетита и помага при диария и киселини. 

Успокоява и укрепва нервите, също така повишава устойчивостта на стрес.

Шипките облекчават болките в костите и помагат при ревматизъм.

Те действат и върху по-добрата функция на черния дроб.

Безценният плод е много ефективно естествено средство за кашлица.

Влияе благоприятно на зрението и здравето на очите. 

Ако искате да се възползвате от техните лечебни свойства, опитайте една от следните рецепти.

Чай от шипки

Необходими са ни 3-4 супени лъжици изсушени шипки, 2 супени лъжици мед и 1 литър студена вода. 

Поставете изсушените шипки в малък съд със студена вода и оставете да престоят една нощ.

На сутринта се слага на котлона и се оставя да заври.

След това свалете от котлона и оставете захлупени за 15 минути. 

Прецедете, добавете мед и чаят е готов за пиене.

Консумирайте през деня.

Шипков сироп

Количество на шипките, които ще се използват за правене на сок, зависи от предпочитанията ви и количеството сок, което желаете да получите. 

Обикновено за известно количество сироп или сок от шипки, ще са необходими около 2 до 3 чаши прясно нарязани шипки.

Ето пример за рецепта за приготвяне на сок от шипки:

Съставки:

2 до 3 чаши нарязани шипки

4 до 5 чаши вода

Мед (по избор, според вкуса ви)

Инструкции:

Нарежете шипките и премахнете семената и вътрешните влакна.

Поставете нарязаните шипки в тенджера и покрийте с вода.

Варете на среден огън около 30 минути до 1 час, докато шипките станат меки и водата придобие наситен цвят и аромат.

Прецедете сместа през марля или ситна цедка, за да получите чист сок от шипки.

Прибавете мед вкус, ако желаете по-сладък вкус.

Налейте го в бутилка с капачка и го приберете в хладилника.

Помнете, че точното количество шипки може да варира в зависимост от размера на плодовете и предпочитанията за интензивност на вкуса. 

Също така, можете да промените количеството на другите съставки в рецептата, за да се получи желаният вкус и консистенция на сока.

Приемайте по 2 с.л. лъжици 2 до 3 пъти на ден.

Мармалад от шипки

За да приготвим сладко, са ни необходими пресни шипки и мед. 

Пресните шипки се оставят на слънчево място до омекване на месестата част.

След това ги притеснете и смачкайте.

Смесете кашата от шипка с мед в равни пропорции.

Вече е готов за употреба.

Сладкото, получено от плодовете на шипката, е много здравословно, тъй като шипките се използват в сурово състояние. 

Можете да изсушите пресни шипки на топло и сенчесто място или във фурната.

От 2,5-3 кг пресни шипки ще получите около 1 кг изсушен плод.

Защо шипките помагат за намаляване на теглото?

Ефектът на шипката срещу затлъстяване се дължи на основното активно вещество, съдържащо се в семената му.

Нарича се тирозин, екстрактът, използван в изследването по-горе, съдържа 0,1% от това вещество.

Тирозинът действа по два едновременни механизма: ускорява изгарянето на мазнините и забавя натрупването на мазнини в тъканите. 

Наред с други неща, шипката е доказано много полезна при болки в гърба, остеоартрит на коляното или тазобедрената става и ревматоиден артрит.

Тя имат противовъзпалителни свойства и резултатите показват също, че имат способността да понижават нивата на глюкоза, инсулин и холестерол. 

Помагат за повишаване на защитните сили на организма, предпазват от настинки и грип, а 100 г изсушен плод съдържа приблизително 1700 – 2000 мг витамин С.

Това е дори повече от портокалите, които съдържат около 50 до 100 mg.

Шипките също съдържат витамин А и витамин Е, съдържанието на минерали също е значително: магнезий, селен, желязо, калций и манган. 

Можете да направите не само чай от шипки, но и сос, конфитюр, сироп или сок, например.

Желаем Ви много здраве!

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации