Есента пристигна със своите уникални подаръци за нашето здраве и благополучие.
В тази статия, ще ви разкрием тайните на природата, които могат да послужат като лек за подобряване за зрението, поддържане на здрави стави и подсилване на имунитета.
Разгледайте с нас магичните свойства на шипката и научете как да се възползвате максимално от този плод, за да поддържате своето здраве на високо ниво.
Шипката е плод, който се появява след цъфтежа на дивата роза.
Тя е пълен склад на витамин С, защото има повече от всеки друг плод.
Най-много витамин С има в яркочервените зрели плодове.
Повече за полезното действие на шипката можете да научите в тази статия благодарение на на здравен портал за жената.
В началото може да се изненадате да научите, че шипките не се разграждат при сушене и че витамин С се запазва до голяма степен.
Затова се смята, че само 1 чаша чай от шипки или 1 чаена лъжичка мармалад от шипки ще покрие дневната нужда от витамин С.
Шипката е отлично лечебно растение срещу умора, изтощение и инфекции.
Укрепва имунитета и е особено полезna за деца, възрастни хора, болни и кърмачки.
Плодовете на шипката са богати на бета каротин, който им придава червения цвят.
Органичните киселини, съдържащи се в шипките, действат върху по-добрата бъбречна функция и отделянето на урина.
Шипките са чудесен естествен източник на ценни минерали.
Укрепват кръвта и подпомагаt производството на червени и бели кръвни клетки.
Лечебният плод също така насърчава апетита и помага при диария и киселини.
Успокоява и укрепва нервите, също така повишава устойчивостта на стрес.
Шипките облекчават болките в костите и помагат при ревматизъм.
Те действат и върху по-добрата функция на черния дроб.
Безценният плод е много ефективно естествено средство за кашлица.
Влияе благоприятно на зрението и здравето на очите.
Ако искате да се възползвате от техните лечебни свойства, опитайте една от следните рецепти.
Чай от шипки
Необходими са ни 3-4 супени лъжици изсушени шипки, 2 супени лъжици мед и 1 литър студена вода.
Поставете изсушените шипки в малък съд със студена вода и оставете да престоят една нощ.
На сутринта се слага на котлона и се оставя да заври.
След това свалете от котлона и оставете захлупени за 15 минути.
Прецедете, добавете мед и чаят е готов за пиене.
Консумирайте през деня.
Шипков сироп
Количество на шипките, които ще се използват за правене на сок, зависи от предпочитанията ви и количеството сок, което желаете да получите.
Обикновено за известно количество сироп или сок от шипки, ще са необходими около 2 до 3 чаши прясно нарязани шипки.
Ето пример за рецепта за приготвяне на сок от шипки:
Съставки:
2 до 3 чаши нарязани шипки
4 до 5 чаши вода
Мед (по избор, според вкуса ви)
Инструкции:
Нарежете шипките и премахнете семената и вътрешните влакна.
Поставете нарязаните шипки в тенджера и покрийте с вода.
Варете на среден огън около 30 минути до 1 час, докато шипките станат меки и водата придобие наситен цвят и аромат.
Прецедете сместа през марля или ситна цедка, за да получите чист сок от шипки.
Прибавете мед вкус, ако желаете по-сладък вкус.
Налейте го в бутилка с капачка и го приберете в хладилника.
Помнете, че точното количество шипки може да варира в зависимост от размера на плодовете и предпочитанията за интензивност на вкуса.
Също така, можете да промените количеството на другите съставки в рецептата, за да се получи желаният вкус и консистенция на сока.
Приемайте по 2 с.л. лъжици 2 до 3 пъти на ден.
Мармалад от шипки
За да приготвим сладко, са ни необходими пресни шипки и мед.
Пресните шипки се оставят на слънчево място до омекване на месестата част.
След това ги притеснете и смачкайте.
Смесете кашата от шипка с мед в равни пропорции.
Вече е готов за употреба.
Сладкото, получено от плодовете на шипката, е много здравословно, тъй като шипките се използват в сурово състояние.
Можете да изсушите пресни шипки на топло и сенчесто място или във фурната.
От 2,5-3 кг пресни шипки ще получите около 1 кг изсушен плод.
Защо шипките помагат за намаляване на теглото?
Ефектът на шипката срещу затлъстяване се дължи на основното активно вещество, съдържащо се в семената му.
Нарича се тирозин, екстрактът, използван в изследването по-горе, съдържа 0,1% от това вещество.
Тирозинът действа по два едновременни механизма: ускорява изгарянето на мазнините и забавя натрупването на мазнини в тъканите.
Наред с други неща, шипката е доказано много полезна при болки в гърба, остеоартрит на коляното или тазобедрената става и ревматоиден артрит.
Тя имат противовъзпалителни свойства и резултатите показват също, че имат способността да понижават нивата на глюкоза, инсулин и холестерол.
Помагат за повишаване на защитните сили на организма, предпазват от настинки и грип, а 100 г изсушен плод съдържа приблизително 1700 – 2000 мг витамин С.
Това е дори повече от портокалите, които съдържат около 50 до 100 mg.
Шипките също съдържат витамин А и витамин Е, съдържанието на минерали също е значително: магнезий, селен, желязо, калций и манган.
Можете да направите не само чай от шипки, но и сос, конфитюр, сироп или сок, например.
Желаем Ви много здраве!
Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!