Фантастичен картофен хляб, без много работа.
Просто разбъркайте, сложете във фурната и имате фантастичен хляб за обяд или вечеря.
Класика на нашите прабаби, които никога не са имали време за почивка.
С мъжа ми на шега го нарекохме хляб за мързеливи, и много ни хареса.
Имаме нужда от:
1 кг брашно Т 650 (или по избор)
1 кубче мая + хладка вода (не се слага захар, маята така или иначе върши работа, не се притеснявайте)
(Разбира се, че може да си направите квас от вода и брашно както нашите баби но рецептата е за мързеливи)
2 средно големи сварени картофа
3 супени лъжици сол
Приготвяне:
Изсипете пресятото брашно в купа.
Направете кладенче в него, налейте 200 мл хладка вода и натрошете маята.
Изчакваме около 5 минути, докато шупне маята.
Добавете 2 настъргани сварени картофа, сол и толкова хладка вода, колкото да стане еластично тестото (не много плътно).
За разбъркване можем да използваме бъркалка с приставки за тесто.
Месенето отнема около 5 минути, не е необходимо да се меси като класически хляб.
Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 минути на топло място.
Температурата на ферментация ще варира в зависимост от стайната температура.
Оставям тестото да втаса докато приготвям други ястия, когато е най-топло в кухнята.
Ще видите дали тестото е втасало, може и да го оставите за по-дълго, но на топло място става много бързо.
Размесете на ръка и добавете кимион, семена или други съставки.
Поставете тестото в намаслена форма, оставете да втаса още малко и го сложете във фурната.
Печете в загрята на 270 градуса фурна за 15 минути.
След това намалете температурата на 180 градуса и печете още 1 час.
Обърнете го, оставете го да изстине и можете да го нарежете.
Съхраняваме хляба увит в ленена кърпа, ще издържи една седмица!
Желаем ви добър апетит! :-)
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!