Google Translate

Търсене в този блог

Картофен хляб за мързеливи - ако не опитате, може да съжалявате, ще издържи седмица!

Фантастичен картофен хляб, без много работа.

Просто разбъркайте, сложете във фурната и имате фантастичен хляб за обяд или вечеря.

Класика на нашите прабаби, които никога не са имали време за почивка.

С мъжа ми на шега го нарекохме хляб за мързеливи, и много ни хареса.

Имаме нужда от:

1 кг брашно Т 650 (или по избор)

1 кубче мая + хладка вода (не се слага захар, маята така или иначе върши работа, не се притеснявайте)

(Разбира се, че може да си направите квас от вода и брашно както нашите баби но рецептата е за мързеливи)

2 средно големи сварени картофа

3 супени лъжици сол

Приготвяне:

Изсипете пресятото брашно в купа.

Направете кладенче в него, налейте 200 мл хладка вода и натрошете маята.

Изчакваме около 5 минути, докато шупне маята.

Добавете 2 настъргани сварени картофа, сол и толкова хладка вода, колкото да стане еластично тестото (не много плътно).

За разбъркване можем да използваме бъркалка с приставки за тесто.

Месенето отнема около 5 минути, не е необходимо да се меси като класически хляб.

Покрийте тестото и го оставете да втаса за около 30 минути на топло място.

Температурата на ферментация ще варира в зависимост от стайната температура.

Оставям тестото да втаса докато приготвям други ястия, когато е най-топло в кухнята.

Ще видите дали тестото е втасало, може и да го оставите за по-дълго, но на топло място става много бързо.

Размесете на ръка и добавете кимион, семена или други съставки.

Поставете тестото в намаслена форма, оставете да втаса още малко и го сложете във фурната.

Печете в загрята на 270 градуса фурна за 15 минути.

След това намалете температурата на 180 градуса и печете още 1 час.

Обърнете го, оставете го да изстине и можете да го нарежете.

Съхраняваме хляба увит в ленена кърпа, ще издържи една седмица!

Желаем ви добър апетит! :-)

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации