Google Translate

Търсене в този блог

Гинко Билоба - удивителни ефекти върху кръвообращението и мозъка

Гинко билоба е едно от най-старите дървета в света - с история от 250 милиона години - с право наречено живи вкаменелости или "дървото на живота", поради забележителното си дълголетие (3500 години) и забележителните терапевтични свойства, с които то е надарено.

Гинко билоба има невероятно въздействие върху мозъка

Като лечебно растение, гинко билоба се счита за едно от най-добрите средства за подобряване на периферното, сърдечно и мозъчно кръвообращение.

Неговите лечебни ефекти върху човешкия мозък са потвърдени от множество научни изследвания. 

Гинко билоба стимулира когнитивните функции – внимание, памет и интелигентност. 

Помага за поддържане на добър психически тонус, предотвратявайки депресия, тревожност, стрес и мигрена.

Както листата, така и цветните пъпки, семената, плодовете и кората на това дърво съдържат вещества със силно антиоксидантно действие, които предпазват тялото от увреждане на свободните радикали на ДНК клетките и стареене на тъканите. 

Флавоноидите имат особено благоприятно действие при нарушения на кръвообращението в мозъка и крайниците.

Това растение е много полезно за възрастни хора, които започват да забравят, имат по-бавни рефлекси, губят способността си за концентрация и работоспособност.

Гинко билоба предотвратява образуването на кръвни съсиреци, помага за нормализиране на кръвното налягане и лечение на инсулти, сърдечна исхемия, атеросклероза, мозъчни тумори и болестта на Алцхаймер.

24-седмично проучване, публикувано през 2006 г. в European Journal of Neurology, показва, че екстрактът от гинко билоба е също толкова ефективен, колкото лекарството Donepezil, използвано за лечение на симптоми на деменция при хора с лека до умерена болест на Алцхаймер.

По отношение на своите лечебни и регенеративни ефекти върху нервната тъкан, Гинко Билоба стимулира протеин в мозъка и периферната нервна система, който е от съществено значение за регулирането, растежа и оцеляването на мозъчните клетки, както и за подобряване на когнитивните функции, особено на паметта.

Благодарение на тези ефекти, Гинко Билоба може да се превърне в алтернатива на лекарствата, използвани за регенериране/възстановяване на мозъка при възрастни хора – лечение на неврологични и когнитивни проблеми, свързани със стареенето.

Гинко билоба хапчета

Най-често се използват таблетки Гинко билоба. 

Те трябва да се приемат по препоръка на лекаря, който ще определи подходящата доза в зависимост от състоянието.

Противопоказания

Препаратите на базата на Гинко Билоба не се препоръчват успоредно с антикоагуланти (за разреждане на кръвта), антидепресанти, лекарства за кръвно налягане, лекарства за епилепсия или ибупрофен. 

Не трябва да се консумират от епилептици, диабетици, хора с нарушено кръвосъсирване, бременни жени, кърмачки и жени, които искат да забременеят.

Гинко билоба не трябва да се консумира поне 36 часа преди операция.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източници:

http://www.greenmedinfo.com/blog/boost-memory-regenerate-neurons-ancient-plant

Предотвратете и победете болестите с имунни и адаптогенни лечебни растения, Вирджиния Чокан

Популярни публикации