Google Translate

Търсене в този блог

Тези 9 храни са „убийци” на ставите!

Артритът е заболяване, уви, не е необичайно. 

По правило болката е водещият симптом на заболяването и основният спътник на страдащите от артрит. 

Ще се изненадате, но една от най-ефективните стратегии в борбата с болките в ставите в никакъв случай не е приемането на аналгетици. 

Правилното хранене при артрит е ключът към отличното благополучие!

Като следвате определена диета и елиминирате храните, които са вредни за ставите, можете значително да намалите възпалението и болката, да намалите подуването и да се отървете от наднорменото тегло. 

Тези 9 храни от хладилника!

ДИЕТА ПРИ АРТРИТ

Рафинирани въглехидрати

Тези въглехидрати се намират в изобилие във всички видове печива, сладкиши, конфитюри, сосове и газирани напитки. 

Нерационалното използване на такива вредни деликатеси лесно ще доведе до наднормено тегло, последвано от нарушение на кръвообращението и болка в ставите. 

Последният ще получи по-малко хранителни вещества, което означава, че ходът на артрита ще се влоши.

Месни ястия

Съставът на животинските продукти включва арахидонова киселина, която, когато навлезе в човешкото тяло, се разпада на ейкозаноиди. 

Последните причиняват възпаление на ставите и утежняват хода на заболяването. 

Говорим за тлъсти меса – свинско и телешко.

Глутен 

Глутенът, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса, може да причини възпалително заболяване на ставите. 

Многобройни проучвания показват, че хората с ревматоиден артрит, които са елиминирали глутена от диетата си, в повечето случаи са имали пълна ремисия.

Млечни продукти

Изключването на тези продукти от диетата трябва да се разглежда индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на организма.

Млякото и млечните продукти са важен източник на калций и витамин D, които помагат за изграждането на здрави кости, предотвратявайки фрактури и други проблеми. 

Въпреки това, премахването на тези храни от диетата помага за намаляване на симптомите на артрит.

Силно кафе и чай

Откажете да приемате силни тонизиращи напитки поради факта, че съдържащият се в състава им кофеин извлича калций от костната тъкан. 

А това провокира появата на артрит или утежнява хода му.

Пържени храни

Между другото, пържените мазни храни не са полезни за никого и още повече за тези с артрит! 

Трудно е да се откажете от вкусната храна, но не се изненадвайте, ако имате проблеми със сърцето, черния дроб или ставите.

Зеленчуци

Патладжани, чушки, картофи, домати са вредни. 

Алкалоидът соланин, който се намира в изобилие в този вид зеленчуци, може да повлияе на нервната система, той е причина за безсъние, главоболие и, разбира се, болки в ставите. 

Хората с артрит и подагра са особено чувствителни към тези зеленчуци!

Разбира се, трудно е да се откажете от този вид зеленчуци, но всеки може да намали консумацията им. 

Между другото, при топлинна обработка доматите и чушките губят до половината от вредните алкалоиди!

Алкохол

Пиенето на алкохол при артрит изостря хода на заболяването, увеличавайки възпалението в тъканите на болната става. 

В същото време нивото на калий в кръвта намалява и това води до образуване на оток, което води до изтъняване на хрущялната тъкан. 

Не по-малко опасно е употребата на алкохолни напитки заедно с аналгетици по време на обостряне на заболяването.

Сол

Тези на пръв поглед безобидни бели кристали са заклети врагове на вашите стави! 

Използването на сол допринася за отлагането на соли в ставите, намалява костната маса, увеличава отока, увеличава възпалението и болката.

Артритът без подходящо лечение може да доведе до увреждане, тъй като причинява необратими промени в ставите! 

Храните, които подобряват общите симптоми на артрит, могат да се разглеждат в няколко групи:

Плодове с високо съдържание на витамин С: ягоди, киви, праскови, манго, пъпеш, папая и ябълки.

Зеленчуци с високо съдържание на бета-каротин и витамин С: зеле, тиква, сладки картофи, броколи, спанак, брюкселско зеле.

Риба – предоставя омега-3 мастни киселини и витамин Е. Най-полезните видове са: сьомга, риба тон, скумрия, сардела, херинга, пъстърва.

Ядки – също богати на мастни киселини и витамин Е: орех, бразилски орех, бадеми, слънчогледово, ленено и тиквено семе.

Леща, кафяв ориз и пълнозърнест черен хляб.

Заради противовъзпалителното им действие: куркума, джинджифил, чесън и ябълки.

Изграждането на меню, богато на тези плодукти, е особено подходящо при ревматоиден артрит, остеоратрит и подагра.

При подагра е препоръчително да се избягват богатите на белтъчини храни и пурини, като бобови култури, месо, млечни произведения, както и домати, кафе, чай, шоколад, пържени храни, продукти с консерванти и добавки.

Следете теглото си, не пестете от подходящите зеленчуци и плодове, откажете се от алкохола, лютите подправки, а също така избягвайте храни, които причиняват обостряне на заболяването. 

Този начин на живот е най-добрата профилактика на артрита. Бъдете здрави!

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации