Google Translate

Търсене в този блог

Корен от глухарче с мед и неговите полезни свойства

Коренът от глухарче се използва от векове като естествено лекарство за редица заболявания, включително проблеми с бъбреците, черния дроб и стомаха или диабет.

Корен от глухарче и неговото въздействие върху здравето

Както съобщава порталът search-2.blogspot.com, листата и цветята на глухарчето са ядливи и много хранителни.

Глухарчето е богат източник на витамини A, C, D и B комплекс. Дори е богат на минерали като цинк, желязо, калций, магнезий и калий. 

Страхотното е, че тази билка може лесно да бъде интегрирана в ежедневната ви диета.

Леко горчивият вкус на листата на глухарчето е подходящ за салати, супи и печени ястия.

За разнообразие можете да сварите корени от глухарче като заместител на чай или кафе.

Коренът се бере през ранна пролет или есента през септември/октомври.

Помага при отслабване

Коренът от глухарче е много полезен за хора, които искат да отслабнат. 

Фитохимикалите в глухарчето имат диуретични и слабителни ползи, които спомагат за увеличаване на обема и честотата на уриниране.

Това помага да се отървете от излишната вода в тялото.

Коренът от глухарче потиска апетита и подпомага разграждането на мазнините и холестерола. 

Освен това е много нискокалоричен. Просто пийте чай от корен от глухарче 2 до 3 пъти на ден.

Можете също така да добавите пресни зелени листа от глухарче към салати или супи.

Поддържа здравето на черния дроб

Коренът от глухарче действа като мощен чернодробен тоник и затова се счита за много ефективен за здравето на черния дроб.

Подпомага метаболизма на натрупаните в черния дроб мазнини и поддържа правилната чернодробна функция.

Той също така увеличава потока на жлъчката и подпомага детоксикацията на черния дроб.

Проучвания от различни години показват, че коренът от глухарче е полезен срещу токсичност, предизвикана от парацетамол, при превенция и лечение на чернодробни заболявания, причинени от затлъстяване, и срещу индуциран от алкохол оксидативен стрес.

Регулира високото кръвно налягане

Коренът от глухарче е естествен диуретик , който увеличава уринирането, както количеството, така и честотата.

Прекомерното уриниране помага да се освободи излишъкът от натрий, без да се губи калий.

Също така помага за намаляване на високото кръвно налягане.

Глухарчето е богато на фибри и калий, които помагат за регулиране на кръвното налягане.

Фибрите в глухарчето също са полезни за понижаване на холестерола, което също помага за понижаване на кръвното налягане, тъй като холестеролът е един от факторите, които повишават кръвното налягане.

Когато кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта са под контрол, рискът от сърдечни заболявания е намален.

Лекува пикочните пътища

Коренът от глухарче ефективно помага за отстраняване на отлагания от токсични вещества в бъбреците и пикочните пътища.

Както бе споменато по-горе, коренът от глухарче е много ефективен диуретик, който помага за увеличаване на обема и честотата на урината.

Правилното отделяне на урина помага за почистване на бъбреците.

В допълнение, коренът на растението има дезинфекционни ефекти, които имат благоприятен ефект върху пикочните пътища.

Това от своя страна помага за намаляване и предотвратяване на риска от инфекция на пикочните пътища.

В същото време намалява риска от заболяване на пикочния мехур.

Помага за контролиране на диабета

Глухарчето може да помогне и на диабетици. Стимулира производството на инсулин от панкреаса, което поддържа нивото на кръвната захар под контрол.

Диуретичните свойства на корена от глухарче помагат за увеличаване на уринирането, което помага за премахване на излишната захар от тялото.

Диабетиците също са по-склонни към бъбречни и чернодробни заболявания, а коренът от глухарче помага и на тези органи да бъдат здрави.

Коренът от глухарче успокоява храносмилателната система

Корените, листата и цветовете на глухарчето са годни за консумация и могат да се използват за подобряване на храносмилането.

Тази билка действа като леко слабително за подпомагане на храносмилането, стимулира апетита и балансира естествените и полезни бактерии в червата.

Това може да увеличи освобождаването на стомашна киселина и жлъчка, за да подпомогне храносмилането.

Той също така повишава налягането в стомаха и отпуска мускулните сфинктери между стомаха и тънките черва, което помага за правилното смилане на храната.

Освен това високото съдържание на фибри предпазва от запек.

Действа против подуване и възпаление

Диуретичните свойства на глухарчето помагат за метаболизирането на излишните течности, което е чудесно средство срещу подуване и възпаление в тялото.

Тази билка е чудесна за лечение на задържане на вода в долните крайници.

Коренът от глухарче съдържа калий, който помага за балансирането на натрия в тялото.

Това помага за намаляване на подуването и възпалението, дължащо се на оток или задържане на вода. 

За борба с подуването пийте чай от корен от глухарче 2-3 пъти на ден. Пийте чай от корен от глухарче, докато отокът изчезне.

Избягвайте глухарчето, ако имате проблеми с жлъчния мехур.

Коренът от глухарче подобрява здравето на кожата

Коренът от глухарче е богат на хранителни вещества, които поддържат здравето на кожата и предотвратяват кожни проблеми.

Млечнобялата течност, която изтича от глухарчето, когато го разрежете, е много полезна за здравето на кожата.

Сокът от стебла на глухарче е много алкален по природа. Освен това има бактерицидни, инсектицидни и фунгицидни свойства.

Млечният сок от глухарче може да се нанася директно върху кожата.

Лекува сърбеж, херпес зостер, екзема и други кожни заболявания.

Коренът от глухарче има отлични детоксикиращи, диуретични и антиоксидантни ефекти, които са ефективни и при лечение на акне.

Подобрява здравето на костите

Коренът от глухарче е богат на антиоксиданти, които предпазват от увреждане на костите, което идва с възрастта, когато костите отслабват и изтъняват. 

Растението съдържа калций, който е важен за растежа и здравината на костите.

Дефицитът на калций е свързан със слаби кости.

Ако пиете чай от корен от глухарче или ядете листа от тази билка, лесно можете да избегнете слабите кости и кариеса.

Глухарчето също съдържа витамин К, който също играе важна роля за здравето на костите.

Този витамин участва в минерализацията на костите, което намалява риска от фрактури, особено при жени след менопауза, които са изложени на риск от остеопороза.

Как да го приготвите?

Почистваме корена, поставяме го върху чаршаф и го оставяме да изсъхне на място с достатъчно чист въздух за около 13 дни.

Корените трябва да са нежни на допир.

Когато корените са достатъчно изсъхнали, ги прехвърлям в съд от тъмно стъкло, които могат да се затварят отново. Съхраняваме на сухо място максимум 1 година.

Лечебен чай от корен на глухарче

Сварете 10 г сух корен в 600 мл вода. Оставете да заври, покрийте с капак и гответе на слаб огън за около 5 минути.

Оставете да изстине и пийте през деня (1 чаша (200 ml) сутрин, на обяд и вечер).

Корен от глухарче с мед 

Коренът от глухарче помага да се изхвърлят дори „скритите“ токсини от тялото. 

Имаме предвид всички метаболитни продукти, които не са били неутрализирани и изхвърлени от тялото, както и всички токсини, които вдишваме във въздуха и ги поглъщаме чрез храната и водата.

Събиране на корените от глухарче

Глухарчетата имат дълги корени, които се вадят малко трудно. Те се отстраняват най-лесно след дъжд, когато почвата е мека. 

Глухарчето трябва да се събира от незамърсени площи, далеч от движението и промишленото замърсяване.

Измийте хубаво корените. Може да се използват пресни или да се изсушат.

Как да си направите меден лек с корен от глухарче

Всички знаем за лечебните свойства на меда, така че когато се комбинира с такава лечебна билка, той придобива огромни лечебни сили.

След като сте измили корена, нарежете го на ситно. Напълнете буркана наполовина с нарязан корен от глухарче и допълнете с мед. 

Разклатете добре и изчакайте всички мехурчета въздух да излязат от меда.

Топлината е необходима за ускоряване на процеса на извличане, но ако е изложен на висока температура, медът може да загуби част от лечебните си свойства.

За да избегнете това, най-добре е да поставите буркана в купа с топла вода. 

Ако е необходимо, сменете водата, за да я поддържате топла. Затоплете този мед в продължение на два часа.

Оставете го да се охлади поне за 12 часа, а най-добре през целия ден преди да го прецедите.

Прецедете меда и съхранявайте корена в чист, стерилизиран буркан на тъмно, хладно място.

Начин на употреба

Пригответе си чай от корена и яжте по една супена лъжица мед сутрин и вечер. 

Когато се консумират в комбинация, чаят и медът повишават ефективността си. 

Чаят може да се приготви и след обилно хранене, за да помогне за по-доброто храносмилане.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - https://www.facebook.com/groups/839979141393815 Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации