Google Translate

Търсене в този блог

Неочаквани признаци на чернодробно заболяване

Черният дроб често се нарича най-тихият орган. Дори когато има какво да каже, той предпочита да мълчи. 

И ако неговите болести се усетят, с толкова неочаквани признаци, няма да може да разберете истинската причина никога.

Факт е, че в черния дроб няма нервни окончания, и за това не боли. 

В резултат на това човек може дори да не подозира в продължение на много години, че здравето на черния му дроб е нарушено. 

Но все пак има някои симптоми, които ще ви помогнат да разберете, че нещо не е наред.

ЗАЩО "БОЛИ" ЧЕРНИЯ ДРОБ

Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло. Тежи приблизително 1,5 килограма и изпълнява повече от 70 функции. 

Намира се в десния хипохондриум под диафрагмата. Органът се намира в специална капсула, която е двуслойна обвивка.

Когато говорим за "болка" в черния дроб, трябва да се разбере, че този орган сам по себе си не може да боли поради липсата на нервни окончания. 

Болка или дискомфорт се появяват с увеличаване на жлезата и разтягане на капсулата. 

Ако черният дроб "боли", това означава, че той е значително увеличен.

Поради особеностите на структурата и функциите, които изпълнява в тялото, нашият естествен филтър е подложен на голям брой заболявания. 

Това са вирусни инфекции (хепатит B, C, D) и заболявания с бактериална и паразитна природа (туберкулоза, абсцес, алвеококоза, ехинококоза, аскариаза).

Както и хепатоза (алкохолна и неалкохолна мастна чернодробна болест), тумор (киста, рак, саркома, карцином), съдова (тромбоза, хипертония), наследствена (хипоплазия, хемохроматоза, пигментна хепатоза), травматични увреждания.

СИМПТОМИ НА ЧЕРНОДРОБНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Черният дроб има уникални регенеративни способности, но те не са неограничени. 

Фактът, че го претоварвате, той понякога ви го напомня много леко. 

Днес от портала "search-2.blogspot.com ще ви разкажем какви симптоми ще ви помогнат да разберете, че черният ви дроб не е здрав.

Симптом № 1: Загуба на енергия и обща слабост

Чернодробните заболявания се характеризират с оплаквания от необосновано чувство на умора. 

Такива промени най-често се забелязват първи не дори от самите пациенти, а от хора от техния близък кръг.

Слабост, апатия, загуба на сила, нарушение на съня могат да възникнат в резултат на обща интоксикация на тялото. 

Това се случва, когато черният дроб не се справя с основната си задача - пречистване на кръвта и неутрализиране на вредните вещества.

Симптом #2: Подуване на корема

Асцитът е натрупване на течност в коремната кухина, което най-често се наблюдава при цироза на черния дроб. 

Това се случва, когато има задържане на течност или натрий в тялото и повишено кръвно налягане във вените, които преминават от чревния тракт и други органи към черния дроб.

Лошото кръвообращение и възпалението затрудняват отделянето на натрий от клетките. Така се натрупва вода. Натрупването на течност може да причини спазми, чувствителност, задух и болка.

Симптом #3: Болка в корема

Черният дроб е разположен от дясната страна на тялото, над стомаха и под белите дробове. 

Възпаленият черен дроб боли и тази болка се усеща добре в междуребрието и отдолу.

Симптом #4: Задържане на течности

Задържането на натрий и високото кръвно налягане могат да причинят натрупване на течности в тялото без асцит. 

Подуване (оток) на лицето, краката и ръцете е често срещано. 

Това се провокира от други заболявания, например дисфункция на лимфната система, бъбречно заболяване, емфизем, застойна сърдечна недостатъчност.

Нередовното или периодично задържане на течности обикновено се появява по време на менструация или раждане и изчезва от само себе си. 

Ако симптомите на оток се влошат или не изчезнат дълго време, трябва да разберете причината за появата му.

Симптом № 5: Диспепсия (лошо храносмилане)

От време на време всеки от нас се сблъсква с лошо храносмилане поради заболяване или некачествени продукти. Гаденето може да се изпита дълго време поради различни състояния, като отравяне, световъртеж, бременност и хемикрания.

Ако се чувствате зле в продължение на няколко дни (понякога с диария или повръщане), това трябва да ви предупреди. Помислете какво може да е причинило лошо храносмилане. Ако не изчезне, уговорете си среща с вашия лекар. При чернодробна недостатъчност гаденето е придружено от други симптоми.

Цирозата и чернодробната недостатъчност влияят неблагоприятно на храносмилателния тракт. Отчасти подуването, коремната болка и гаденето причиняват забавяне на чревната подвижност. Инсулиновата резистентност и недостатъчните чревни бактерии поради чернодробна недостатъчност само се добавят към усложненията.

Симптом #6: Нарушено храносмилане

Увреждането на черния дроб може да причини чревна пропускливост (т.нар. „пропусклив GI“), свръхрастеж на бактерии в тънките черва и общо забавяне на храносмилането.

Това се дължи на промени в нивата на хормоните и производството на жлъчка. 

Хроничният метеоризъм, промените в тоалетните навици и намаленият стомашно-чревен комфорт могат да показват ненормална чернодробна функция.

Симптом #7: Сърбеж по кожата

Интересното е, че чернодробното заболяване може да причини сърбеж по кожата (сърбеж). Холестазата е намаляване или спиране на отделянето на жлъчка от черния дроб. Сърбежът понякога придружава холестазата. Механизмът на възникването му все още не е напълно изяснен.

На теория има стероидни вещества, които се произвеждат в процеса на синтеза на холестерола по алтернативен начин (а не от черния дроб, както обикновено). Това води до сърбеж.

В този случай ще ви помогнат етерични масла, ябълков оцет, чай от коприва, бани с овесени ядки, листа от гуава, лют червен пипер, крем от коноп, ментол, рициново масло.

Симптом № 8: Проблем с жлъчката

Билирубинът се образува, когато жлъчката разгражда хемоглобина в кръвните клетки. Това всъщност е отпадъчен продукт. 

Когато се натрупа в кръвта, очите или кожата стават жълтеникави. 

Нарушеното изтичане на жлъчка в повечето случаи показва наличието на чернодробно заболяване или запушване на жлъчните пътища.

Симптом #9: Загуба на апетит

Чернодробното заболяване също нарушава механизма на глада. 

По време на имунния отговор се активират цитокините (протеини, които действат като междуклетъчни пратеници). Появата на цитокини в храносмилателния тракт може да причини загуба на апетит.

Симптом #10: Цветни изпражнения

Известно е, че билирубинът оцветява вашите изпражнения. Нарушаването на чернодробната функция може да промени цвета на изпражненията и това е клинична проява на цироза, тумори, камъни в жлъчката, кисти или хепатит. 

Ако такава промяна се наблюдава дълго време, свържете се със специалист.

Симптом #11: Нетипичен цвят на урината.

Дисфункцията на черния дроб може да повлияе на производството на билирубин. В този случай бъбреците ще бъдат ангажирани в производството му и пигментът ще се екскретира от тялото заедно с урината.

Цветът на урината с повишен билирубин се променя от светложълт до оранжев, златен или кафеникав. Това може да показва увреждане на черния дроб.

Появата на нетипичен цвят на урината може да бъде причинена и от дехидратация, прекомерно количество витамин А, инфекция на пикочните пътища, високо количество протеини, ядене на цвекло. Ако нетипичният цвят на урината продължава дълго време, уговорете среща със специалист.

Симптом № 12: Запек, диария и чревно кървене

Ако черният дроб е силно увреден, стомашно-чревният тракт също е засегнат. Високото кръвно налягане във вените и артериите на черния дроб може да причини разкъсване на кръвоносните съдове. 

Това ще бъде последвано от стомашно-чревно кървене. Това може да се случи в стомаха, чревния тракт или хранопровода.

Ако се развие тумор в черния дроб, той може да произвежда хормони, които засягат други вътрешни органи. 

Хормоните могат да повлияят на храносмилателните процеси и да причинят хроничен запек (констипация). Наличието на хронична диария в някои случаи също показва рак на черния дроб.

Тъй като много чернодробни заболявания са резултат от нездравословен начин на живот, за предотвратяването им е необходимо да се коригира режимът на физическа активност и диета.

От голямо значение е отказът от лоши навици и спазването на правилата за лична хигиена (предотвратяване на хепатит А), сексуална хигиена (предотвратяване на хепатит В и С), общо повишаване на имунитета.

Алкохол, мазни храни, химически добавки в храната, лекарства - това не е пълен списък на враговете на нашия черен дроб. 

Но, за щастие, има продукти, които най-добре възстановяват нашия естествен филтър!

"search-2.blogspot.com" споделя рецепта за стафидена вода за леко прочистване на черния дроб. 

Тази процедура е идеална за тези, които не искат да се изтощават с клизми, диети и неприятни на вкус храни. 

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации