Младите пролетни светлозелени връхчета са истинско съкровище.
През пролетта те са пълни с витамин С, който укрепва имунитета, пречиства организма и му дава сила и енергия.
Освен това помага в борбата със стреса и психическия или физически дисбаланс.
Връхчетата и най-вече смолата има благоприятен ефект върху дихателните пътища благодарение на това, помага при астма, кашлица и настинка, успокоява болките в мускулите и ставите.
Днес, благодарение на портала search-2.blogspot.com, ще научите как да си направите лечебен сироп и мед от тях.
Тези млади филизи са все още меки и нежни, така че дори могат да се добавят към салати и да ги обработваме като естествено лекарство.
В допълнение към горните ползи, те също така подпомагат кръвообращението в крайниците и регенерацията след тежки физически упражнения, улесняват възстановяването след боледуване и намаляват общата умора и изтощение.
На всеки бор през пролетта намираме свежи светлозелени връхчета.
Младите издънки се събират от април до юни, те се появяват по-рано в топлите райони, по-късно на по-висока надморска височина.
Събираме възможно най-малките издънки, максимум 5 cm дълги, в идеалния случай около 3 cm.
Техните иглички все още не са бодливи.
Внимателно ги отрязваме или отчупваме, винаги само няколко издънки от едно дърво и никога цели клони.
Идеално е издънките да се събират в гората, възможно най-далеч от пътищата и да ги събираме в сухо време.
Сироп - 100 годишна рецепта
Имаме нужда от:
– млади връхчета
– тръстикова захар
– необработен с химикали лимон
Приготвяне:
Изплакнете младите връхчета и ги оставете да се отцедят.
В по-голям буркан за сладко се нарежда пласт от кълнове от 3 см.
Покрийте със слой тръстикова захар от 1,5 см, върху нея поставете резени лимон и повторете този процес, докато чашата се напълни (завършете със слой захар).
Внимателно притиснете, покрийте с целофан и затегнете с ластик или канап.
Поставете съда на слънчево място, за предпочитане на перваза на прозореца, и го оставете да престои поне 3 седмици.
След това прецедете сиропа през тензух, напълнете в буркани, затворете и съхранявайте в хладилник.
Бонус:
Можете също така да добавите няколко листа живовляк, цветове от глухарче или листа и пръчка цейлонска канела към бурканите.
Употреба:
1. Дори децата харесват този сироп, защото има приятен сладък вкус.
При кашлица и настинка се използват по 1-3 лъжици, може да се добави към чай.
2. Една чаена лъжичка на ден действа като превенция срещу заболявания като настинки, укрепва имунитета и помага при възстановяване.
3. Домашно приготвеният сироп от връхчета облекчава симптомите на ревматизъм, болки в крайниците и мускулите, а също така се грижи за извеждането на токсичните вещества от тялото.
4. Може да се използва като добавка за палачинки, различни сандвичи, овесени ядки и др.
Мед от връхчета
Имаме нужда от:
500 г връхчета
500 мл. вода
500 г. тръстикова захар
1 голям органичен лимон
1 чаена лъжичка лимонена киселина
Приготвяне:
Изплакнете връхчетата, покрийте ги със студена вода, бавно оставете да заври и оставете да ври 20-30 минути.
След това като изстине, добавете лимон, нарязан на резени и оставете да престои поне 24 часа.
Разбърквайте от време на време и надупчете лимона с вилица.
Отцедете на следващия ден.
Изцеждаме връхчета старателно, добавяме захар към течността и варим много бавно на слаб огън, докато се образува гъста медена маса - нещо средно между мед и сладко.
Медът се втвърдява още малко след като изстине.
Разсипете топлата маса в стерилизирани и сухи буркани, обърнете ги с капачките надолу за няколко часа и след това ги приберете в хладилника.
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!