Google Translate

Търсене в този блог

Защо италианците предпочитат да ядат листата на цвеклото

Грудките на цвеклото, заедно с листата, принадлежат към семейството на сладките треви. 

Там те попадат заедно с други зелении като спанак, къдравото зеле, бялата лобода и други диворастящи, всички включени към тъмните зеленолистни зеленчуци.

Тъй като расте бързо и се справя добре с ниските температури, отглеждането на цвеклото започва още преди 2000 години, най-напред в района на Средиземно море. 

Вавилонците го култивират през VІІІ век, а в Китай около 850 години след новата ера то вече е позната култура.

Грудката е това, което представлява основен интерес от кулинарна гледна точка, макар че римляните най-напред използвали за храна само листата, а плода оставяли за медицински цели. 

Днес листата също се консумират, най-вече за салати и гарнитури. 

От тях става и добър зеленчуков бульон. Най-добре да се консумират до 2-3 дни, след като са прибрани в хладилника.

Каква е ползата от използването на листа от цвекло и струва ли си да ги включите в диетата си?

Листно цвекло (Манголд)

Те отдавна се използват в кулинарията и медицината на славянските народи, помагайки на нашите предци да поддържат здравето си в продължение на много години. 

Младите филизи от цвекло са богати на аскорбинова киселина, която прави кръвоносните съдове еластични и укрепва имунитета.

От тях организмът може да получи много полезни хранителни вещества. 

Протеини и фибри се набавят в добри количества от салата или супа от листа от цвекло, но също така фосфор и цинк. 

Антиоксидантите са в добър запас в тези листенца, а също витамини - В6, А, С, К. 

Микроелементи - магнезий, калий, мед, манган, бета каротин. Добрата новина е, че мазнините са малко, както и вредния холестерол. 

Листата имат по-висока хранителна стойност от грудките, а желязото в тях е в отлични стойности. 

В зелената част на зеленчука се откриват ползи за целия организъм, а заедно това те предлагат отлични ястия за трапезата.

Фолиевата киселина, която е в изобилие в зеленчуците от цвекло, е от съществено значение за мозъчната функция. Каротеноидите в състава му подобряват зрението. 

И постоянното използване на листа от цвекло в храната нормализира кръвното налягане и метаболизма.

С какво се ядат?

Листата на цвеклото се използват за приготвяне на салати, студени предястия, шейкове, супи и се добавят към зелен борш. 

Те се задушават, като спанак, сол, туршия, замразяват за зимата.

Дръжките се варят като гарнитура към месо, пържат се с галета в олио, добавят се към яхнии, използват се като пълнеж в пайове. 

Младите листа от цвекло са подходящи вместо зеле за приготвяне на зелеви сърми.

Когато купувате листа от цвекло, за предпочитане са еластични, ярки, тъмнозелени, с къса и здрава дръжка. 

И трябва да ги третирате по същия начин, както с другите листни зеленчуци: понякога е необходимо да бланширате, в други случаи е достатъчно да нарежете на ленти, да посолите и изтискате.

Зелена салата от цвекло

Поради високото съдържание на фибри, листата от цвекло са отлични за приготвяне на диетични зеленчукови салати. 

Вървят добре с краставици, репички, спанак, ядки.

Когато ядете такива ястия, насищането настъпва достатъчно бързо, тялото се „зарежда“ с витамини и излишните килограми просто не се натрупват.

Съставки

връзка листа от цвекло

връзка зелен чесън

1 краставица

растително масло

1 сладка чушка

ябълков оцет

сол

връзка магданоз

чери домати (по желание)

Приготвяне:

Нарежете на ситно всички съставки.

Изсипете вряла вода върху листата на цвеклото преди нарязване. 

Това ще направи листата по-меки и ще премахне специфичния вкус на цвеклото.

Всичко се разбърква, посолява се, добавя се ябълков оцет и се подправя с растителното масло.

Добър апетит!

Печени зеленчуци от цвекло

Съставки

връзка листа от цвекло

1 лук

няколко скилидки чесън

0,5 лимон

орехи

Приготвяне

Тази рецепта се използват листа от цвекло, но можете да вземете листа от горчица, зеле, спанак.

Загрейте тигана, добавете растително масло, нарязан лук, ситно нарязан чесън и запържете, докато лукът омекне.

След това започнете да добавяте зеленчуци и за да ускорите процеса на готвене, добавете малко вода.

Когато зеленчуците са готови, украсете ястието с ядки и поръсете с лимонов сок. Наистина е много вкусно!

Добър апетит!

Зеленчуците от цвекло могат безопасно да се използват в много рецепти, които включват спанак или манголд като съставки. 

Включете листен зеленчук в пролетното си меню и бъдете здрави!

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации