Google Translate

Търсене в този блог

Орехите са по-здравословни за сърцето от зехтина, могат да спасят живота ни


Осем ореха на ден поддържат артериите ви гъвкави, сърцето ви здраво и предпазват от инсулт, според проучване, проведено от американски изследователи от клиника в Барселона, публикувано в публикацията на "Американския колеж по кардиология". 

Специалисти, цитирани от BBC News, съветват да консумирате ядки особено след храна, богата на мазнини, за да смекчите негативните ефекти, които последните имат върху тялото.

Орехите по-здравословни от зехтина

Изследването се състоеше от наблюдение на 24 възрастни, половината от които с нормално ниво на холестерол, а другата половина с високо ниво. 

Участниците в изследването получавали две порции салам, богат на мазнини, и сирене, които консумирали през интервал от една седмица. 

Към едната порция учените добавили пет чаени лъжички зехтин, а към другата – сърцевината на осем ореха. 

Тестовете показват, че както зехтинът, така и орехите помагат за намаляване на възпалението в артериите, което се появява внезапно след хранене, богато на наситени мазнини, и което с течение на времето насърчава втвърдяването на артериите и увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. 

Въпреки това, за разлика от зехтина, орехите също помагат за поддържане на еластичността и гъвкавостта на артериите.

Лекува нарушения на сърдечния ритъм

Изследователите също отбелязват, че алфа линоловата киселина в орехите може да бъде полезна за хора с нарушения на сърдечния ритъм. 

Те предупредили участниците в проучването, че могат да ядат абсолютно всичко, което искат, при условие че консумират и ядки. 

„Това показва, че защитните мазнини в орехите противодействат на ефектите на наситените мазнини в диетата, докато неутралната мазнина, като зехтина, не играе толкова важна роля“, казва Робърт Фогел, професор в университета в Мериленд, Балтимор.

Тъй като са еластични, артериите могат да се разтягат, когато кръвният поток се подобри. 

Консумацията на мазнини прекъсва производството на азотен оксид от "лигавицата" на артериите, необходим за поддържане на кръвоносните съдове гъвкави. 

Орехите също съдържат антиоксиданти и аргинин, аминокиселина, използвана от тялото за производство на азотен оксид.

За вегетарианци

Специално за вегетарианците съветът е да комбинират ядките със зеленчуци и хляб. 

Орехите и лешниците могат да заменят повечето животински хранителни вещества за вегетарианците. 

Хранителните вещества включват повечето витамини от група В, фосфор, желязо, мед, калий и протеини. 

Както всички протеини от растителни източници, тези от орехи и лешници не отстъпват по качество на животинските. 

Въпреки това, в комбинация с хляб, зърнени храни и бобови култури (особено соя и леща) можете да получите цялата и балансирана гама от незаменими аминокиселини.

Какви са ползите от ореха за здравето на човека

1. Подобрява здравето на сърцето.Ядките са пълни с омега-3 мастни киселини, които подобряват работата и здравето на сърцето. Консумирайте по няколко ядки всеки ден, за понижаването на кръвното налягане и лошия холестерол

2. Подобрява здравето на мозъка.Омега-3 мастните киселини подобряват не само работата на сърцето, но и на мозъка. Подобряват функция на нервната система и паметта.

3. Предотвратява рака на гърдата. Яденето на няколко ореха всеки ден може да намали риска от поява на рак на гърдата.

4. Поддържа здравето на костите. Ореховата ядка съдържа основна мастна киселина, известна като алфа-линоленова киселина. Тази киселина може да помогне на костите да станат по-здрави и да се намали възпалението. Това може да запази костите ви здрави за дълго време.

5. Подобрява съня и стреса. Ореховата ядка съдържа мелатонин, който помага да заспите добре. Омега-3 мастните киселини също контролират кръвното ви налягане и облекчават стреса.

6. Изисква се по време на бременност. Бъдещите майки могат да получат много ползи от яденето на орехи всеки ден. Те съдържат комплекс от витамини от група В, като фолати, рибофлавин и тиамин. Те са необходими на жените по време на бременност за здравето на плода.

7. Облекчава запека и храносмилателната система.Ядката е богата на фибри, което е добре за поддържането на здравето и на храносмилателната система. Нуждаем се от фибри всеки ден за правилното движение на червата. Източниците на протеини, като месо, яйца и млечни продукти, не съдържат фибри, затова е важно да ги включим чрез ядките.

8. Повишава имунитета. Известно е, че ореховите ядки повишават имунитета, защото съдържат голямо количество антиоксиданти, което ще ви предпази от много заболявания. Добавете малко орехи към ежедневната диета, за да останете във форма.

9. Лекува възпалителни заболявания. Възпалителните заболявания като астма, артрит и екзема могат да бъдат излекувани чрез консумация на орехи.

10. Лекува щитовидната жлеза. Ядките съдържат голямо количество йод - най-важният компонент за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Положителните свойства на орехите са известни в древни времена. Лечението на щитовидната жлеза с тях е много ефективно и просто. Традиционната медицина като допълнителна помощ за организма винаги е добре дошла.

Какви са ползите от орехите за кожата и косата 

 11. Забавя стареенето на кожата. Орехите са пълни с витамини от група В, които са най-добри за кожата. Витамин В контролира и намалява нивата на стрес. Високите нива на стрес увеличават бръчките и ускоряват стареенето. Витамините от група В заедно с витамин Е (естествен антиоксидант) могат да се борят със свободните радикали, които са причината за поява на стрес. Процесът на стареене се забавя.

12. Овлажняване на кожата. Дамите, които страдат от суха кожа, могат да прилагат топло орехово масло всеки ден. Ореховото масло е добро за овлажняване на кожата. Освен това подхранва в дълбочина насърчава растежа на здрави кожни клетки.

13. Премахване на тъмните кръгове. Нанасяйте редовно топло орехово масло, за да се изсветлят тъмните кръгове под очите. Той действа и като успокояващо средство. Ореховото масло може да успокои подутите очите, което помага за възстановяване на сиянието на кожата.

14. Сияйна кожа.Направете си тази маска за лице у дома за сияйна кожа. Комбинирайте 4 ореха, две с.л. овес, 1 ч.л. мед, 1 с.л. сметана и четири капки зехтин. Всички се смесват в блендер, за да се получи добра смес. Нанесете равномерно върху лицето и шията, като оставете да изсъхне добре. След това измийте лицето си с топла вода.
Тази маска ще поддържа лицето ви овлажнено и също така ще забави признаците на стареене.
Замърсяването, неправилният начин на живот и лошите хранителни навици могат да навредят и на косата. Може да възстановите здравето на косата си, като добавите орехи. Те могат да се консумират или дори да се използват като масло за поддържане на здрава коса.

15. По-дълга коса.Ореховата ядка е най-добрият източник на омега-6, калий, омега-3 и омега-9 мастни киселини. Тези съставки помагат за укрепване на космените фоликули. Нанасяйте редовно орехово масло, за да получите по-здрава, по-дълга и блестяща коса.

16. Предотвратява плешивостта. Ореховото масло може да забави плешивостта. Използвайте това масло редовно, за да предотвратите плешивост.

17. Срещу пърхота. Ореховото масло е широко използвано в маслата за коса заради богатите си хидратиращи свойства. Действа като средство срещу пърхот, което е 100% натурално.

18. Подчертава яркостта на цвета на косата. Черупка на ореховата ядка е широко известна като естествено средство, което може естествено да подчертае цвета на косата. Ореховото масло съдържа голямо количество протеин, който подобрява цвета на косата и придава здрав блясък.

19. Подобрява вида на косата. Препоръчително е да използвате орехово масло 3 пъти седмично, за да получите ефективен резултат. За най-добри и ефикасни резултати, използвайте го в комбинация с кокосово масло или зехтин.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации