Google Translate

Търсене в този блог

Джоузеф Пилатес: човек може да е старец на 30 години и младеж на 60 г.,млад си толкова, колкото гръбнакът ти е гъвкав

Старостта трябва да дойде на 100! Знаете ли, че Пилатес е човек?

Винаги съм смятал, че Пилатес е измислен от фитнес треньори някъде в Холивуд и е кръстен подходящо, за да примамва звездите. 

И така, оказва се, че е по-правилно да се каже „система на пилатес“ или „метод на пилатес“. А Пилатес е името на човека, изобретил тази система от упражнения преди сто години.

Джоузеф Пилатес вярваше, че можеш да си стар на 30 и млад на 60, защото всеки човек е толкова млад, колкото е гъвкав гръбнакът му. 

Той практикувал според собствената си система и живял дълъг и здравословен живот, въпреки че в детството си бил крехък и слаб.

„ Хуманоиден лъв в бански гащи, с невероятно мускулести крака и кичур бяла коса “, пише за пилатес във вестниците в Ню Йорк през 1959 г. По това време славата на неговия метод вече се носела в студиото на 8-мо авеню.

Роден като Джоузеф Пилатес (Joseph Hubertus Pilates, 1883-1967) в предградие на Дюселдорф, Мьонхенгладбах, в бедно семейство на грък и германка. 

Като дете момчето страда от астма, рахит и ревматизъм. Връстниците често дразнили Джоузеф заради честото му боледуване.

Това е причината Пилатес да се заеме със спорта. За няколко години упорити тренировки, рахитичният Джоузеф се превърна в спортист: гимнастика, ски, бокс, плуване, гмуркане ... 

Той разви мускулите си толкова много, че местните художници започнаха да го канят да позира за анатомични рисунки.

Още тогава той мисли за тренировъчна система, която да му позволи да постигне перфектната комбинация от гъвкавост и сила на тялото. 

През 1912 г. Пилатес се премества в Англия: той работи като боксьор, цирков гимнастик и дори треньор по самоотбрана в Скотланд Ярд.

По време на Първата световна война е интерниран като гражданин на враждебна държава на остров Ман. Условията в лагера били тежки, а сред затворниците имало много болни и отслабени хора. Пилатес настоява да работи с тях по свой начин и му било позволено.

Някои от ранените немски войници изобщо не можеха да станат от леглото. Пилатес не се отказа и създава симулатор, в който лежащо болните да тренират. Той прикрепва към леглата пружини, които създават съпротивление по време на тренировка, като по този начин помагат за поддържане на мускулите в добра форма.

По време на голямата грипна епидемия от 1918 г. никой от войниците под грижите на Джоузеф не е починал. Пилатес беше уверен в своята техника, която по-късно нарече „Контрология“.

След войната Джоузеф Пилатес заминава за Ню Йорк. В Америка по това време има бум на всякакъв вид спорт и се появяват много фитнес центрове. Джоузеф решава да рискува: инвестира всичките си спестявания в спортно студио в същата сграда като New York City Ballet и започва да обучава танцьори и артисти.

От този момент нататък бизнесът му тръгва нагоре. Студиото на Пилатес става популярно сред американците и много знаменитости се стремят да влязат в него. Така наборът от упражнения за пилатес става широко разпространен.

Днес системата Пилатес преживява нов скок на популярност. То е ясно, просто и в същото време много ефективно: правилно дишане плюс внимателно разработена гимнастика, която оформя мускулите около гръбнака и ставите.

Тъй като всичко се изпълнява внимателно, нараняванията са практически изключени. Пилатес е подходящ за всички: стари и млади, здрави и болни и особено за тези, които водят заседнал начин на живот. Но за да ви помогне, трябва да практикувате редовно.

Самият Джоузеф Пилатес твърди, че след десет сесии по неговия метод всеки човек ще се почувства много по-добре, след двадесет ще изглежда по-добре, а след тридесет ще намери ново тяло. А поставяйки тялото под контрол, човек придобива самочувствие и започва да контролира живота си.

Джоузеф Пилатес доживява до 84 години и тренира и работи с учениците си до края. След смъртта на Пилатес през 1967 г. техниката му е забравена за известно време, но скоро отново става популярна благодарение на балерината Романа Крижановская.

През 1970 г. Романа отваря студио за пилатес и успява да спечели популярност. Сред нейните ученици са Мадона, Джоди Фостър, Том Джоунс, Патрик Суейзи, Джон Траволта и много други.

Днес пилатесът е един от най-ефективните методи за лечение на различни заболявания на гръбначния стълб. Според статистиката от 2005 г. повече от 11 милиона души посещават уроци по пилатес в 14 000 училища само в САЩ.

„ Такава гимнастика е от полза за всички - тя, като камертон, настройва тялото по правилния начин “, казва солистката на Болшой театър Илзе Лиепа, „ Всяка сутрин правя пилатес за един час.

Това е загряване, разтягане и способност за тонизиране на тялото - с правилния режим на обучение, Пилатес ви позволява да тренирате мускулите от върховете на пръстите на краката до горния раменен пояс. Чак след това отивам на машината. Между другото, не само аз изграждам деня си по този начин: Михаил Баришников в Ню Йорк живее по същия график .

Дженифър Анистън се занимава с пилатес от 20 години. Започна с най-простите упражнения, а сега спокойно може да го прави сама. Анистън признава, че именно тези тренировки й позволяват да остане привлекателна и във форма толкова дълго.

На мястото на къщата, в която някога е роден и израснал Джоузеф Пилатес, неговите благодарни последователи издигнаха мемориал и всяка година в началото на май провеждат срещи за Деня на пилатес.

Любителите на системата Пилатес от цял ​​свят обменят професионален опит, прекарват вечери в кафене точно пред мемориала, пият вино за здравето на учителя и, минавайки покрай мемориалната плоча, казват с благодарност: „Здравей, Джо! “ .

ФИЛОСОФИЯ НА ПИЛАТЕС

Определено можем да кажем, че Пилатес е цяла философия. Философия за здравословен начин на живот, красота, интелигентност и креативност.

Разработвайки набор от упражнения за лични нужди, авторът взе предвид не само физиологичния, но и умствения компонент на обучението. Още много млад изобретател на системата, той разбира, че е необходимо да се въздейства върху тялото му не само физически.

По време на часовете треньорът често дава инструкции на своите ученици. Така се ражда философията на пилатес. Един от основните постулати гласи, че способността да контролирате тялото си е важен компонент на щастието. Същността на комплекса е да се постигне не само физическо съвършенство, но и вътрешен баланс.

Много болести са резултат от погрешно мислене и нездравословен начин на живот. Системата обръща голямо внимание на психологическите нагласи: за да постигне желания ефект, човек трябва мислено да си постави желаната цел. Пилатес беше убеден, че доброто здраве не е само за елита.

Хората често намират множество извинения за това, че не могат да се грижат за себе си. Може да е липсата на време или пари за посещение на фитнес залите. Комплексът от упражнения, предложен от Пилатес, не отнема много време и ви позволява да практикувате у дома.

Задължителният духовен компонент на комплекса ви позволява да го сравните с йога. И двете системи признават не само необходимостта от поддържане на здравето на тялото, но също така помагат за постигане на психически баланс.

ПИЛАТЕС ЦИТАТИ

"Пенсионираме се много рано и умираме твърде млади. Разцветът на живота трябва да дойде на 70 години а старостта на 100!"

"Физическата активност е първото условие за щастие. Упражненията ни помагат да придобием здраво тяло и силен ум и ни позволяват да вършим ежедневните си задължения лесно, естествено и добре. И то с удоволствие."

"Ако на 30 гръбнакът ви е загубил гъвкавост, вие сте старец. Ако на 60 той е гъвкав и подвижен, вие сте млади."

"Всеки момент от живота може да бъде началото на голяма промяна."

"Умът, който е в здраво тяло, се проявява в целия си блясък."

Ако искате да получите здраво, красиво тяло, прилив на енергия, усещане за свободно и енергично движение, както и просто да общувате с интересни, креативни и красиви хора - определено трябва да отидете на пилатес!

Тази лека гимнастика е просто незаменима за всеки човек. Подхожда както на жени, така и на мъже. Не забравяйте да я правите всеки ден и ще забележите как тялото ви се променя.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България 

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации