Google Translate

Търсене в този блог

Сок от дюли (сироп от дюли) за имунитет, настинки, грип. Свойства и рецепта | Научете всичко за това!

Сокът от дюля има характерен, тръпчив вкус, донякъде подобен на лимон, но не може да се усети при консумация на плодове от дюля - те не могат да се консумират сурови. 

Самата дюля е отлична кулинарна суровина: 

от нея могат да се приготвят конфитюри, мармалади, тинктури - и просто сок, въпреки че поради добавянето на захар трябва да се нарича "дюлев сироп".

Сокът от дюли е популярна добавка към чая от години. 

Може да се пие и разреден с вода или да се добавя към някои десерти. Вижте защо си заслужава.

Сок от дюли – хранителни и здравословни свойства

Сокът от дюли е източник на ценни и важни за здравето хранителни вещества, като:

витамин Ц

Витамин В

ТАНИНИ

пектин

желязо

калций

калий

мед

магнезий

фосфор

Благодарение на тях сокът от дюли има редица полезни свойства, повечето от които ще бъдат особено ценени през есента и зимата.

Сок от дюли можете да си направите по два начина. Единият вариант е със захар, а другият – без захар.

Дюлите отдавна се използват в народната медицина за лечение на храносмилателни разстройства. 

Последните изследвания показват, че екстрактът от дюля може да предпази чревната тъкан от увреждане, свързано с възпалително заболяване на червата.

Дюлята може да облекчи различни симптоми на алергия, като потисне активността на определени имунни клетки, отговорни за алергичните реакции.

Необходими продукти: 

2 дюли

лимонов сок от 2 лимона

500 г захар

500 мл вода

Приготвяне:

Добавете водата, захарта и лимоновия сок в тенджерата.

Нарежете дюлите на малки кубчета и ги добавете в тенджерата.

Варете 45 минути. Докато се варят, те ще придобият доста розов цвят.

Ако дюлите не са много узрели, те ще отделят по-малко сок и няма да променят цвета си, докато къкрят, те ще останат жълти.

Прецедете през цедка, върху която сте сложили марля.

Натиснете здраво с ръце, за да сте сигурни, че сте отцедили добре дюлите.

Прехвърлете сока в буркани и съхранявайте на хладно място.

Сок от дюли без захар

Тази рецепта е идеална за всички любители на по-киселите вкусове. 

Самата дюля е сладко-кисела. Без допълнителна захар ще получите около 2 литра освежаваща, но и здравословна напитка.

Необходими продукти:

1 кг дюли

2 лимона (сок и кора)

1 литър вода

консервант по желание

Приготвяне:

Избършете дюлите с кърпа, за да премахнете мъха, след което ги измийте.

Почистете ги и премахнете семките. Нарежете ги на ситно.

Смесете парчетата дюли в тенджера със сока и кората на лимоните.

Залейте с вода и оставете да заври. След това, намалете котлона и оставете да се вари за около 30-45 минути.

Разбърквайте от време на време и накрая добавете консервант, ако желаете.

Прецедете охладената течност в друга тенджера през сито с марля.

Сварете получената течност на силен огън за още 3-5 минути.

Изсипете сока в стерилизирани бутилки. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации