Сокът от дюля има характерен, тръпчив вкус, донякъде подобен на лимон, но не може да се усети при консумация на плодове от дюля - те не могат да се консумират сурови.
Самата дюля е отлична кулинарна суровина:
от нея могат да се приготвят конфитюри, мармалади, тинктури - и просто сок, въпреки че поради добавянето на захар трябва да се нарича "дюлев сироп".
Сокът от дюли е популярна добавка към чая от години.
Може да се пие и разреден с вода или да се добавя към някои десерти. Вижте защо си заслужава.
Сок от дюли – хранителни и здравословни свойства
Сокът от дюли е източник на ценни и важни за здравето хранителни вещества, като:
витамин Ц
Витамин В
ТАНИНИ
пектин
желязо
калций
калий
мед
магнезий
фосфор
Благодарение на тях сокът от дюли има редица полезни свойства, повечето от които ще бъдат особено ценени през есента и зимата.
Сок от дюли можете да си направите по два начина. Единият вариант е със захар, а другият – без захар.
Дюлите отдавна се използват в народната медицина за лечение на храносмилателни разстройства.
Последните изследвания показват, че екстрактът от дюля може да предпази чревната тъкан от увреждане, свързано с възпалително заболяване на червата.
Дюлята може да облекчи различни симптоми на алергия, като потисне активността на определени имунни клетки, отговорни за алергичните реакции.
Необходими продукти:
2 дюли
лимонов сок от 2 лимона
500 г захар
500 мл вода
Приготвяне:
Добавете водата, захарта и лимоновия сок в тенджерата.
Нарежете дюлите на малки кубчета и ги добавете в тенджерата.
Варете 45 минути. Докато се варят, те ще придобият доста розов цвят.
Ако дюлите не са много узрели, те ще отделят по-малко сок и няма да променят цвета си, докато къкрят, те ще останат жълти.
Прецедете през цедка, върху която сте сложили марля.
Натиснете здраво с ръце, за да сте сигурни, че сте отцедили добре дюлите.
Прехвърлете сока в буркани и съхранявайте на хладно място.
Сок от дюли без захар
Тази рецепта е идеална за всички любители на по-киселите вкусове.
Самата дюля е сладко-кисела. Без допълнителна захар ще получите около 2 литра освежаваща, но и здравословна напитка.
Необходими продукти:
1 кг дюли
2 лимона (сок и кора)
1 литър вода
консервант по желание
Приготвяне:
Избършете дюлите с кърпа, за да премахнете мъха, след което ги измийте.
Почистете ги и премахнете семките. Нарежете ги на ситно.
Смесете парчетата дюли в тенджера със сока и кората на лимоните.
Залейте с вода и оставете да заври. След това, намалете котлона и оставете да се вари за около 30-45 минути.
Разбърквайте от време на време и накрая добавете консервант, ако желаете.
Прецедете охладената течност в друга тенджера през сито с марля.
Сварете получената течност на силен огън за още 3-5 минути.
Изсипете сока в стерилизирани бутилки. Съхранявайте на хладно и тъмно място.
Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!