Цвеклото е зеленчук с висока хранителна стойност, който допринася доста за нашето здраве и дори помага за много ефективно почистване на тялото.
Затова си струва да се запознаете с действието му и да счупите съпротивата си към него.
Когато опитате тази рецепта, ще разберете, че това е много вкусен зеленчук, когато е правилно приготвен.
То крие прекрасни неща в себе си
Не е за пренебрегване и съдържанието на витамини от група В (предимно В9 – фолиева киселина) и С, както и провитамин А (бета-каротин).
Важен е преди всичко поради съдържанието на минерали – калций, магнезий, желязо, натрий и калий и др.
Освен това съдържа протеини, захари, фибри и най-вече важния антиоксидант бетанин.
Лечебно действие имат не само грудките (корените) , но и листата , които могат да се използват за салата или да се приготвят подобно на спанака.
Най-добрият начин да запазите хранителните вещества е да ядете цвеклото сурово, например нарязано на тънки филийки.
Дори вареното цвекло все още запазва много от полезните си свойства, така че не трябва да се притесняваме за ефектите, дори и да не харесваме сурово цвекло.
Важно е да използвате цвекло, отгледано у дома в градината или закупено в органично качество, защото тези зеленчуци обичат да извличат нитрати и други замърсители от почвата.
Какво влияние има цвеклото върху здравето?
Фибрите, съдържащи се в цвеклото, подобряват храносмилането и прочистват червата.
Цвеклото помага и при лечение на сърдечно-съдови заболявания – намалява не само високото кръвно налягане, но и лошия холестерол, регенерира кръвоносните съдове и подобрява тяхната здравина и гъвкавост.
Помага и в борбата срещу разширени вени и хемороиди.
Съдържащият се силиций има положителен ефект върху кожата (основно върху нейната еластичност), косата, ноктите, костите и съединителната тъкан.
Има антиревматично действие.
Калият има диуретичен ефект - извежда водата и киселинните вещества от тялото.
Като цяло цвеклото стимулира метаболизма и помага при отслабване.
Цвекло – детокс
Сред ефектите на цвеклото е регенерирането на черния дроб, което може да се използва не само в случай на натоварване с лекарства, алкохол или наркотици.
Освен това премахва отровните вещества от мозъка и има цялостен ефект върху нервната система, като по този начин ускорява възстановяването на пациенти, преболедували кърлежов енцефалит или лаймска болест.
Освен това съдържащите се бетанин и триптофан облекчават стреса и успокояват.
Прочистване на черния дроб с цвекло
Ако искате да пречистите организма от вредните вещества, изпълнете т.нар детоксикация, пригответе тази напитка и я пийте 3 пъти на ден по 200мл, охладена, за предпочитане в продължение на 7 дни.
Имаме нужда от:
2 малки глави сурово цвекло
2 ябълки
2 моркова
Приготвяне:
1. Настържете суровото цвекло, моркова и ябълката, сложете ги в блендер
2. Налейте 600мл. вода и разбъркайте всичко
3. Изсипете в стъклена купа и сложете в хладилника да се охлади.
Препоръка:
Пие се 3 пъти на ден сутрин, следобед и вечер по 200мл.
Разбъркайте добре напитката с лъжица преди да я изпиете.
Въз основа на опита на някои читатели препоръчваме да започнете с доза от 1/2 доза, за да свикне тялото ви... когато се прекали в началото, на някой също може да му прилошее, прочистването на черния дроб също е силно и тялото няма да може да се справи с него.
Има хора, които прекаляват още от самото начало, за да се изчистят възможно най-скоро.
В този случай обаче наистина няма нужда да прекалявате.
Трябва също да се помни, че цвеклото понижава кръвното налягане.
Прочистване на дебелото черво с цвекло
Цвеклото е отлична храна за прочистване на червата.
Той е източник на висококачествени фибри и съдържа пектинови полизахариди, които се считат за ефективни при почистването на храносмилателния тракт и поддържането на движението на червата.
Цвекло
Цвеклото не само поддържа здравето на дебелото черво и храносмилателната система, като улеснява изпразването, но също така поддържа цялостните механизми за детоксикация на тялото.
Рецепта за сок от цвекло за прочистване на дебелото черво
Състав за 2-4 порции
-3 моркова (без кората)
-1 цвекло (без кората)
-2 червени ябълки (измити и нарязани)
-6 листа къдраво зеле
-2 см парче корен от джинджифил
-½ лимон (без кората)
Инструкции:
-Ако нямате сокоизстисквачка, просто използвайте блендер, напълнен с една до две чаши вода.
-Ако използвате сокоизстисквачка, не забравяйте да разбъркате сместа с лъжица.
-Ако сте използвали блендер, не забравяйте да прецедите сместа и да разбъркате с лъжица.
- Сервирайте с лед.
Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!