Консумирайте го, ако имате проблеми със ставите и болки в коленете. Отличен източник на колаген
Няма нужда да напомняме на никого, че бульонът има страхотно затоплящо и укрепващо действие.
Не всеки обаче знае, че този полезен традиционен бульон носи и други ползи за нашето здраве.
Дълготрайната и бавно готвена отвара от кости ще помогне на нашите стави, храносмилателна система и кожа.
И всичко това благодарение на съставките, съдържащи се в костите.
Костната отвара е естествен източник на колаген и други важни елементи
Процесът на готвене отнема много време, но позволява на съставките да изведат полезните свойства, които преминават в бульона.
Той ще съдържа съставки като магнезий, фосфор, калий и калций не само в големи количества, но и в изключително лесна за смилане форма.
Благодарение на това ще укрепи тялото, ще подкрепи имунната и костната система. Отварата съдържа много колаген и еластин, които идват от костните хрущяли.
В допълнение, той ще осигури гликозаминогликани и хондроитин вещества, необходими за здрави стави.
Поради тази причина такава отвара се препоръчва на хора със ставни проблеми , страдащи от артрит и податливи на наранявания.
Но това не са всички предимства на костната отвара.
Също така е полезен за кръвоносната система, намалява кръвното налягане и подпомага функционирането на нервната система.
Отвара от кости допълнително ще подобри състоянието на кожата, косата и ноктите ни.
Съдържа градивен елемент, отговорен за тяхното състояние, а именно колагенов протеин , чието количество намалява с възрастта.
В резултат на това кожата губи своята плътност, става суха и нееластична, а ноктите и косата стават слаби и чупливи.
Редовната консумация на костен бульон помага да се забави този процес.
Ефектът от костната отвара върху храносмилателната ни система също не е за пренебрегване.
И тук колагенът играе важна роля, тъй като играе защитна и регенерираща роля. ще бъде особено полезен за хора, страдащи от възпаление на стомаха и червата.
Отварата подпомага и храносмилателните функции, благодарение на пролина и глицина, които пряко влияят върху секрецията на стомашна киселина.
Също така ще бъде полезен при рефлуксна болест и за хора, страдащи от синдром на раздразнените черва.
Рецепта за отвара от кости
Необходими съставки:
• пилешки, свински, телешки или рибни кости,
• моркови,
• целина,
• праз
• магданоз,
• лук,
• чесън.
Метод за приготвяне:
Костите (най-добрите са тези с много хрущял, т.е. телешки ребра и пилешки бутчета) трябва да се измият и разделят на по-малки, което ще позволи да се отвари повече костен мозък.
Ако е възможно костите да бъдат от домашно гледани животни.
Сложете костите в тенджера, залейте със студена вода и поставете да се готви. Готвим бавно и продължително.
Най-малко 8 часа, а по-добре по-дълго, периодично, този процес може да отнеме до 24 часа. В крайна сметка костите трябва буквално да се разпаднат.
Добавете зеленчуци само час преди края на готвенето, за да подобрите вкуса на бульона.Можете да го съхранявате в хладилник до 5 дни.
Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източник: portal.abczdrowie.pl, Снимки: freepik.com