Google Translate

Търсене в този блог

Свинска пача за здрави зъби, кожа, коса и стави – освен че е полезна за ставите и е много вкусна.

Свинска пача за здрави зъби, кожа, коса и стави – освен че е полезна за ставите и е много вкусна.

Въпреки че може би смятате, че повечето ястия със свинско месо са нездравословни, това не се отнася за пачата. Напротив, пачата е много полезна и здравословна. 

Най-важният компонент, на който пачата дължи своите лечебни ефекти, е колагенът. 

Този протеин, наричан още протеин на младостта в козметичната индустрия, се съдържа главно в съединителните тъкани като: кожата, хрущялите, сухожилията, ставите. 

Друг важен протеин, присъстващ в пачата, е еластинът, който осигурява необходимата еластичност на тъканите на нашите вътрешни органи (кръвоносни съдове, сърце, сухожилия, кожа).

Защо колагенът е толкова полезен за нашето тяло?

-Влияе върху еластичността на кожата, косата и ноктите
-Предпазва ставите от остеоартрит
-Подобрява гъвкавостта на сухожилията и състоянието на зъбите
-Поддържа опорно-двигателния апарат в добро състояние
-В детска възраст създава мрежа за съхранение на калций
-Намалява целулита
-Влияе на гъвкавостта на стените на съдовете

Колагенът е от съществено значение за формирането на костите в детска възраст, тъй като образува мрежа за съхранение на калций.

В зряла възраст предпазва ставите от остеоартрит, поддържа цялата мускулно-скелетна система в добро състояние, част е от ставния хрущял, сухожилията, съединителните тъкани, кожата, костите, зъбите и стените на кръвоносните съдове.

Следователно, колагенът влияе върху състоянието на хрущялите и зъбите, еластичността на сухожилията, еластичността на съдовите стени, еластичността на кожата, здравината и еластичността на косата и ноктите, намалява целулита и подпомага заздравяването на раните. 

Важно е обаче да го доставяте на организма редовно като част от превенцията.

За да предотвратите повреждането и износването на хрущяла и ставите, тялото ви се нуждае от достатъчно количество колаген.

Наистина ли пачата е здравословна?

Със сигурност има скептици, които твърдят, че консумирайки свинска пача, ще получим колаген, но с цената на увеличения прием на мазнини и свързания с тях холестерол. Тук смеем да се противопоставим.

Излишните мазнини се утаяват на повърхността на пачата и по този начин могат лесно да бъдат отстранени.

В самия чист аспик изобщо няма мазнини.

Необходими съставки:

2 бр. свински джолан
2 бр. свински уши
500 г свинска кожа
500 г свинска плешка
20 зърна черен пипер
10 зърна бахар
2-3 дафинови листа
4 стръка прясна мащерка
2 глави лук
8-10 скилидки чесън
5 моркова
магданоз
половин глава целина
2 твърдо сварени яйца
сол
оцет

още:
лук
оцет
хрян
лимон
смлян червен пипер
кисели краставички

Приготвяне:
Два дни преди приготвянето накиснете джолана, крачетата и кожата в силен физиологичен разтвор (вода + сол) и ги съхранявайте в хладилник. 

След два дни извадете парчетата месо от разтвора и ги измийте добре. 

Поставете ги в по-голяма (около 5-литрова) тенджера и налейте чиста студена вода. Варете.

Добавете черен пипер, бахар, дафинови листа и клонки мащерка в тенджерата. Когато водата започне да кипи, намалете котлона. 

Добавете почистения лук, разрязан наполовина и почистените скилидки чесън. Посолете и покрийте с капак.

Гответе пачата на слаб огън за около два часа. Непрекъснато отстранявайте образувалата се пяна. 

Когато месото започне да се отделя малко от костта, добавете измитата свинска плешка и измитите почистени моркови, магданоз и целина. След това гответе бавно на слаб огън.

Извадете зеленчуците и ги оставете настрана.

Гответе пачата в частично покрита тенджера, докато месото се отдели напълно от костта, което ще отнеме поне четири часа.

Добавете сол на вкус и няколко супени лъжици оцет. 

Капнете малко количество върху чиния и тествайте с пръсти дали полепва. Трябва да се втвърди на чиния на хладно място за няколко минути.

Нарежете сварените зеленчуци на парчета. Оставете месото да се охлади малко и също го нарежете на по-малки кубчета.

Можете да добавите и нарязано яйце – разпределете в купички и залейте с прецеденото желе.

Оставете да се охлади и го съхранявайте в хладилника. 

След това обърнете готовото свинска пача на чиния, украсете с колелца лук и магданоз. Сервирайте с оцет и пресен хляб.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации