Google Translate

Търсене в този блог

7 начина да забавите минаването на времето

В младостта лятото изглежда се простира завинаги. 

Когато се наслаждавате на нещо, искате то да продължи вечно. Как да го организираме, съветва писателката и предприемач Лора Вандеркам.

Когато си млад, лятото сякаш продължава вечно. Но колкото по-възрастен си, толкова по-бързо текат дните, сливайки се, а юни се влива в септември толкова бързо, че започваш да си мислиш: как да забавиш времето?

Има един очевиден начин да направите това. Изследванията върху субективното възприемане на времето показват, че неприятните дейности и усещания – като стоене на опашка на летище за проверки за сигурност или страдание от хранително отравяне – наистина правят всеки момент болезнено дълъг.

Но разбира се, малко хора искат да разтягат времето по този начин. Както Клаудия Хамънд пише в Time Warped, „много вероятно е, че ако времето минава бързо в живота ви, тогава животът ви е изпълнен с бизнес, смисъл и удовлетворение“. Въпросът е доста различен: възможно ли е да се изравни скоростта на потока на приятни и неприятни моменти?

Накратко, не. Възможно е обаче да накарате времето да тече по-малко прибързано и по-задълбочено - както в настоящия момент, така и в паметта си. Ето седем съвета, които да ви помогнат да направите точно това.

1. Опитайте се да следите времето

Когато редовно мислите за времето, вече не се чувствате така, сякаш не разбирате къде са отишли ​​последните три седмици. 

Знаете къде са отишли, защото сте го записвали редовно. Има приложения като Smarter Time, които ви помагат да следите времето без затруднения, но тогава смисълът се губи: необходима е работа. Затова използвайте електронна таблица или бележник.

2. Направете нещо ново

За децата времето тече по-бързо и защото всичко е ново за тях. Мозъкът бързо обработва нова информация и следователно времето не замръзва. 

По същата причина първият ден от ваканцията изглежда дълъг – опознавате нова среда и нови условия. 

Но ежедневието също може да бъде извадено от режим на автопилот. Променете маршрута, по който отивате на работа. Яжте някъде другаде. 

Вместо обичайните вечерни дейности, отидете някъде със семейството си. 

А през уикендите отидете (за целия ден) на някое интересно място - тогава ще ви се стори, че уикендът не е продължил само два дни, а повече.

3. Направете нещо страшно

Хората често си спомнят автомобилните катастрофи като на забавен каданс. 

Експерименти, в които хората са били насаждани със страх, потвърждават, че мозъкът работи по този начин. 

По време на интензивни преживявания времето се забавя, тъй като мозъкът активно се опитва да улови всичко, от което може да се нуждае за вашето оцеляване. 

За да създадете подобно преживяване, но по-положително, направете нещо, което надхвърля това, което се чувствате комфортно да правите. 

Пейте на сватбата на приятел, скочете с парашут, отидете сами в непозната страна. Във всеки случай ще го помните дълго време.

4. Търсете поток

Известният психолог Mihaly Csikszentmihalyi доказа, че хората са най-щастливи, когато изпитват усещането за "поток": когато са дълбоко потопени в някаква дейност (рисуване, дърводелство, свирене на музикален инструмент и др.), която изисква от тях максимално прилагане на техните умения и способности. 

Това чувство променя възприятието за времето. 

Тук има една тънкост: за някои хора „потокът“ сякаш ускорява протичането на времето, а за някои, напротив, сякаш го спира. 

Но така или иначе „потокът” помага да се запази усещането за момента и спира тези безкрайни преживявания, поради които времето отлита незабелязано.

5. Не се опитвайте да запълните времето

Телевизията или социалните мрежи са много приятни начини да останете заети и да прекарате няколко часа. 

Но ако се опитвате да забавите хода на времето, тогава не бива да отклонявате вниманието си от това как минава. 

Не пускайте телевизора в 20:00 - по-добре излезте навън, гледайте залеза, след това се взирайте в звездите. Оставете телефона си у дома. Това време ще изглежда безкрайно дълго и масивно.

6. Не бързайте

Едно проучване на възприятието на времето установи, че „усещането за заетост, бързане, изтичане на времето са свързани с усещането, че времето тече бързо“. 

Ако прекарате няколко допълнителни минути, правейки нещо с по-спокойно темпо, това е малко вероятно да доведе до бедствие. 

Това, че не бързате, има други предимства: да попитате някого как е и внимателно да слушате отговора му, ще ви помогне да подобрите отношенията си (което не е така, ако просто кажете „здравей“ докато сте се разбързали за някъде). 

Повтаряйте си: „Имам цялото време, от което се нуждая“. Ще видите, това ще се промени много.

7. Заснемане на спомени

Настоящият момент е мимолетен, но ще чувствате времето по-пълноценно, когато имате ярки и ярки спомени. Как да постигнем това? 

Направете снимки, опишете преживяванията си и след това преминете през тези напомняния и споделете историите си с другите. 

Както вероятно се досещате, хората не показват снимки от ваканция, за да зарадват другите.

 Правят го за себе си – за да не изчезнат спомените им безследно в миналото. 

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации