Google Translate

Търсене в този блог

Листа от смокиня - природен лечител за диабет, бъбреци, простата, гастрит, и куп други болести

Листата на смокинята са дар от природата. Ако ги изсушим и запазим в хартиен плик, цяла година ще имаме суровина за ефективни домашни лекарства срещу куп болести.

Горещо ги препоръчваме на диабетиците, сърдечно-болните, хората с проблемни съдове и кръв, на страдащите от кожни проблеми.

СПЕЦИФИЧНИ КАЧЕСТВА НА СМОКИНОВИЯ ЛИСТ

сърдечно-съд. с-ма укрепва съдовете и отрегулира налягането в тях, подобрява кръвта, пречи на образуването на тромби

лекува атеросклероза биофлавоноидите в смокинята инхибират окислението на липидите – движещ фактор за кардиоваксуларни и невродегенеративни патологии

обеззаразява, дезинфекцира псорален от листата унищожава гъби и бактерии, чай от тях се дава за чревни инфекции, сокът – за хелминти, външно премахват възпаляване и гной

обриви и дефекти по кожата премахва пъпки, циреи, кокоши трън, обриви, сърбежи, депигментирани участъци

за храносмилането отваря апетит, нормализира преработката на храната и отделянето на отпадъците, разхлабва и изчиства червата

Ползи от листа от смокиня и рецепти

От листата се цеди млечен сок. Варят се на чай, отвара и сироп. Приготвя се тинктура. Сварени ги налагаме като лапи по кожата. Има различни рецепти, целенасочени към определени проблеми.

Разказваме за известни и неизвестни целебни рецепти с лист от смокиня

Чай за диабет

Диабетиците биха могли да се объркат – едни източници забраняват смокинята, други я предлагат като лекарство. Сега ще внесем светлина: плодът е опасен (той е с висока захарност), листата са лечебни, защото отрегулират инсулина.

Антидиабетни свойства на листата: редуцират теглото, което е съществено за болните, влияе върху синтезирането на инсулин, редуцира нивата на кръвната захар. Допълнително подпомагат общото състояние, като повлияват благотворно основните органи, предпазват от тромби и храносмилателни състояния, противодействат на появата на сърдечни и съдови неблагополучия.

Рецепта за антидиабетен чай: 2 ч.л сушен лист се запарва с 200 мл под капак, времетраене 15 мин. Цялото количество се изпива наведнъж сутринта;

Рецепта с пресен лист: току-що откъснато листо се измива много добре и залива с 250 мл вода. Вари се 15 мин. и се оставя до охлаждане (около 2 часа). Изпива се без подслаждане наведнъж със закуската.

Чай за отслабване

Затлъстяване означава инсулинова резистентност. Всеки прием на храна причинява изблик на инсулин в кръвта. Разрастването на този процес се разпознава по изразено усещане за глад във вечерните часове. За такива случаи, а и просто за отслабване, ни помагат листата на смокинята. Направени на чай или сдъвкани в прясно състояние, те намаляват индекса на триглицеридите, повлияват холестерола и подобряват общото състояние. Да се разчита само на такъв чай за отслабване е несериозно. Обаче с негова помощ всеки режим става двойно по-бърз и ефикасен.

Рецепта 1 с пресни листа: изпълнява се само с току-що откъснати листа, на които е изцеден и премахнат млечния сок (първите най-едри капки). Внимателно измиваме, да не останат замърсявания и лепкавост по повърхността, и сдъвкваме. Използваме като дъвка, докато листът се пюрира и разреди със слюнка. Щом възникне риск да глътнем, изплюваме и вземаме нов лист. На ден се разрешават до 4 листа;

Рецепта 2 за чай с пресни листа: накъсваме 2-3 листа и ги накисваме, за да се почистят и да им изтече сокът. Сменяме водата и слагаме чиста – по 200 мл за 1 лист. Варим точно 3 минути и дърпаме от котлона за още 15 мин. Отделяме само течността, която подправяме с подсладител или смесваме със зелен чай. За деня се разрешават 3 чаши чист чай;

Рецепта 3 за чай със сух лист: 2 с.л. листа запарваме с 400 мл вода за 20 мин. Отделяме листата и подслаждаме или разреждаме със зелен чай. Делим дозата на 3-4 порции, последната да се изпие при лягане.

За кашлица

Известен е сиропът от сушени смокини за овладяване на кашлица. Само че той е прекалено захарен и не е ОК за доста хора с хронични патологии. По-разумно е да се лекуваме с лист от смокиня, отколкото със самия плод. Листът е дори по-лечебен при дихателни проблеми. Хубаво е да се почне от първите прояви и да се обогатява с витамин С, мед и лимони, както го правим при настинки.

Рецептата за чай е стандартната. Паралелно се провежда гаргара на гърлото, за да се оросяват лигавиците. Чаят от гаргарата се изплюва, защото може да е поел вируси, ако кашляме поради вирусно ОРЗ.

За бъбреци

Заливаме с 230 мл кипяща вода 2 с.л. смлени сушени листа от смокиня и запарваме 1 час. Приемаме 3 Х ½ ч.ч., като гледаме да е 40 минути преди да се храним.

Тази течност дезинфекция целия път на урината и успокоява възпалявания.

Същият чай е отличен при бъбречна недостатъчност.

За простата

Смокинята помага на мъжкия организъм в профилактиката на полово безсилие, импотентност и простатит.  Особено ефикасен е приемът на чай от листа при бактериално причинен простатит – от стрепто- или стафилококи, от хламидии, попаднали в простатата възходящо през пикочния канал.

При увеличена простата скъсайте 4 големи листа и ги измийте. Накиснете ги в 800 мл вода и след десетина минути ги сварете. Чаят е готов след 10 минути. Прехвърлете го в термос, където да остане 4 часа преди консумирането. След прецеждане течността се пие през 2-3 часа, докато свърши.

Рецепта със сух лист: 1 с.л. начупени сухи листа се варят 5 мин. в 200 мл вода и се парят 30 мин. Дозата за простата е три такива чая за деня.

При астма или бронхит

За ползите от смокинята при дихателни проблеми вече казахме. Но сега да подчертаем друго – листата са антиалергично средство, намаляват продукцията на хистамин. Ето защо чаят от смокинов лист най-силно помага при алергична астма.

Рецепта: на ½ л кипната вода слагаме 3 с.л. сухи листа и ги затваряме в термос за цяла нощ. При суха кашлица от тази отвара се пият 2 Х 50-100 мл, а при бронхиална астма – двойна доза (4 Х 100 мл).

При особено тежко състояние подкрепете чая от лист с млечна напитка от плода. На чаша сгорещено мляко добавяме 3 зрели смокини. Загряваме на слаба степен на котлона, докато млякото потъмнее. Охлаждаме и пием 4 Х 1 с.л.

Същата рецепта става и със сушени смокини, само че те се накисват в студено мляко и се варят 5 минути. Запарката е 30-40 мин. Дозата е 4 Х 1 с.л.

При колит или дизинтерия

При тези заболявания, както и при ентероколит, се предпочита отвара от сухи листа. 1 с.л. суши и смлени листа попарваме с 200 мл, настойваме 1 час и приемаме в доза 3 Х 70 – 100 мл.

При гастрит и язва

Чаят нормализира храносмилателния процес, а директно върху разранената лигавица на стомаха се успокоява с дъвчене на пресни листа. Те се преглъщат, след като в устата станат на пюре.

При хемороиди

Млечният сок, който изтича при срязване на дръжките на листата, гори хемороиди и свива кръвоносните съдове, от които са образувани. Необходимо е образуванието да се маже с този сок през 6 – 8 часа, в краен случай сутрин и вечер. Ще е необходима обработка в течение на 7-10 дни.

За намазването на средно голям хемороид са нужни 4-5 капки сок. За събирането му срязваме стъблото на 4-5 места последователно, защото от всеки срез изтича по една капка млечна течност.

Други

При сексуална проблеми и безплодие е препоръчително редовното пиене на чай от смокинов лист. Той въздейства на сексуалното желание, като едновременно повишава мъжките възможности;

Против остеопороза: чаят от смокинов лист попълва дефицита на калций, поради който изтъняват и се чупят костите. Жената в менопауза трябва да изпива по една чаша такъв чай дневно, при фрактура – по две чаши минимум;

При сърдечна исхемия и други сърдечни и съдови проблеми смокиновите листа спомагат с цял арсенал от ефекти – намаляват триглицеридите и холестерола, разреждат кръвта, предпазват от тромби, подават омега-киселини;

Кожни патологии: алергични, възпалителни и гнойни процеси по кожата. Спомагат промивки с отварка от смокинов лист и мазане с домашен мехлем, изготвен от млечния сок и свинска мас;

При депигментация на кожни участъци и витилиго се правят компреси с отвара по следната рецепта: 10 листа на 500 мл вода. Накисват се на студено за 1-2 часа, после само се кипват и веднага отдръпват от котлона. Водата се отделя. С нея се правят компреси и промивки, а също така се пие на дози по 100 мл;

При косопад и себорея: листата на смокинята решават и такива проблеми. Те дезинфекцират скалпа и го изчистват от патогени, повлияват здравето на фоликулите. След измиване главата се облива с отварка, направена по гореописаната рецепта за кожни проблеми.

Сироп от смокинови листа

Нужни продукти: 1 ч.л. лимонена к-на, 35 големи или 40 средни листа, 1.3 л вода, 1000 г кафява(бяла) захар; (или 500 г мед)

Приготвяне: добре измийте листата и ги оставете за 24 часа, за да изсъхне млечната капка на дръжките. На следващия ден ги потопете във вода и ги варете на сикен огън за 20 минути. Изключете котлона и оставете течността да почине за 24 часа. На следния ден загрейте отварата и варете, докато течността остане 1 л. Извадете листата изтискайте ги добре добавете захарта и  лимонената к-на. Загрейте сиропа на слаб котлон, докато се сгъсти.. Разлейте сиропа в чисти и затоплени бутилки и ги обърнете с капачките надолу. Пазете бутилките на тъмно и студено, но няма нужда от хладилник.

Използване: този сироп е възхитителен при кашлица, бронхит, простуда. Той е богат на калций и калий и работи като антиоксидант. Сваля кръвното налягане. Въпреки наличието на захар, се пие за отслабване – богат е на фибри. Може да го разреждайте с чай от смокинов лист, за по-силен ефект. Сиропът се пие още при ентероколит, колит и дизентерия.

Сирот от смокинови листа – ето как изглежда

В случай че детето ви често боледува през студените месеци, хваща хрема и кашля, направете сироп още през пролетта. Листата са лечебни от месец  май, най-добре да се берат през юни – август. Гледайте да ги наберете от чисто място, без промишленост в околността.

Сок от смокинови листа

Млечният сок, избиващ при отчупване или срез на стъблото, се справя с големи тумори и гнойни образувания. Той изличава татуировки, ликвидира краста, суши брадавици и свива акне. Наложен върху рана, сокът я дезинфекцира и прогаря, пресичайки всякакви рискове за бактериално загнояване.

Сокът на смокинята всъщност е киселина, която гори надълбоко. При слагане върху кожа или кожно образувание, трябва да се облепи околната здрава тъкан, иначе и тя ще изгори и ще се отвори рана. Не се двоумете да приложите бялата капка върху папилома, кокоши трън или цирей. Всичко това ще бъде ликвидирано от 3 до 10 обработки, зависи колко е голямо и дълбоко.

Чай от смокинови листа

От пресни листа: Стандартното съотношение за сваряване на чай без конкретна лечебна полза (профилактично, за общ тонус и оздравяване) е 300 – 350 мл вода на всеки 1 лист от смокиня. Листата се пускат във вече кипнатата вода и врат 10-15 мин. След охлаждане на течността те се отстраняват, а чаят се подправя по вкус.

От изсушени листа: В термос изсипваме 2 с.л. сух лист и заливаме с 400 мл кипнала вода. Затваряме за 2-3 часа и имаме прекрасна напитка. Ако не сте опитвали, може би очаквате някаква безвкусна течност, но чаят от смокинов лист е ароматен и приятен.

Как се пие?

Такъв чай се изпива по 2-3 дози на ден. Дозата е 100 мл, ако се пие неразреден. Чудесно се съчетава със зелен чай или лимонада. Тогава дозата е 200 мл, заедно с разредителя.

Правете си го при захлаждане на времето, на прага на зимата или щом ви поразклати някой вирус.

Чай или отвара?

Отварите са по-концентриран от чая воден извлек. При смокиновите листа рядко се прави, защото и чаят става достатъчно наситен на лечебни вещества. Листът се вари кратко и се запарва по-дълго. Това е достатъчно, за да пусне всички целебни компоненти в течността.

Колко време се пие?

Като всяко билково средство, и смокиновият лист не действа мигновено. Изключение прави само сокът му, но на чай той се пие 2-3 месеца, а и повече, ако симптоматиката продължава да е налице.

Противопоказания

Смокиновият лист е противопоказан за хора с ниско кръвно налягане, патологично съсирване на кръв и с прекалено високи нива на калий и калций. Макар и да е лечебен при язва и гастрит, чаят не се използва при обострени състояния и кризи. Вреден е за метаболизма на болните с подагра.

Сушени листа от смокиня, смокинов лист

Има производствен стандарт, според който листата от смокиня се сушат и смилат на парченца. Техният размер трябва да бъде такъв, че да минават през сито с диаметър от 10 мм.

За промишлено производство листата се берат през септември и октомври, когато са достигнали дължина 16 – 25 см и ширина 22.5 см, с дължина на дръжката от 3 – 5 см. По-често се берат след събирането на плодовете, но също така се сушат и листа, отделени от храста през юлското подрязване.

Листата внимателно се срязват с нож, защото стъблата на смокинята са крехки и лесно се чупят дори при минимално механично въздействие.

Нарязаните листа се нареждат на слой от 5 см върху брезент или на открити асфалтирани площадки. Ежедневно се обръщат с вили по 4-5 пъти и не се допуска слепването им на топки. При боравене с листата, материалът се пази от попадане на влага.

Промишлено изсушените листа се съхраняват в сухи, добре проветряващи се помещения на стелажи. Срокът им на годност е 2 г.

А сега да видим сушенето в домашни условия.

Кога се берат смокинови листа за чай?

Годни за чай са листата, набрани по кое да е време през годината. Но за лечение се предпочитат листа, останали на дървото до късното лято или ранната есен. За лечение берете в края на август и началото на септември. По това време в листата са се концентрирали на макс всички полезни компоненти и те са във „върхова форма“.

Приготвяне, сушене

В края на пролетта, през лятото или есента накъсайте от дървото здрави и цели листа и ги наредете на чиста повърхност, например върху постлан картон. Ако искате по-бързо да се изсушат, нарежете ги на парчета.

Идея за по-лесно: може да завържете дръжките с конец и да провесите китките на простора.

Сушете листата на сянка, на тъмно място с отлична циркулация на въздуха. Ще познаете готовността им по това, че краищата ще се свият навътре. Когато ги вземете в ръце, те ще се чупят под пръстите ви.

Изсъхналите листа наронете или смелете и ги приберете в хартиени пликове или в картонени кутии с капак.

Внимание при брането! При отчупване на дръжката, от нея избива капка млечен сок. Той гори кожата и очите, ако пръсне в тях. Непременно работете с ръкавици и очила.

Тинктура

Тинктура от смокинов лист не се произвежда, защото тя има ограничена употреба. Ако ни трябва, ще си направим у дома. Или ще закупим от частни лица. В сайтовете за частни обяви се пускат подобни обявления. 

Рецепта за домашна тинктура: 15 листа нареждаме в 500-милилитров буркан, хубаво уплътняваме и допълваме с качествена водка. Прибираме буркана в затворен шкаф, за да не се осветява. След 14 дни имаме спиртен извлек.

Ако желаем по-силна тинктура, вместо водка слагаме 90-градусов спирт, разреден 1:1 с дестилирана вода. За силен извлек държим листата 30-40 дни.

Тинктурата е приложима за всички болести и състояния, които визирахме в материала. Тя качествено замества чая и отварата. Само сиропът за кашлица има своето уникално въздействие.

За разлика от чая, тинктурата се отмерва на капки, като стандарт за тинктурите е 30 капки на прием. Те винаги се разреждат в течност.

Aко статията ви харесва може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: lechitel.net/

Популярни публикации