Рядко пъти се замисляме за полезните свойства на някои от храните, които приемаме.
Лапад, който често присъства на трапезата на българина под различни форми притежава множество полезни свойства.
Той е многогодишно растение, познато на всички в Европа.
Сезонът на това растение е пролетта.
Вероятно тези от вас, които са го слагали неведнъж на трапезата ще потвърдят със сигурност, че от лапада стават страхотни ястия.
Лападът играе ролята на детоксикатор
Лечебните свойства се крият в корените, надземните части и листата.
В организма играе роля на детоксикатор, леко слабително, тоник, диуретик, адстринтгент и има функция да стимулира жлъчния поток.
Познати са около 100-150 вида, като най-разпространените в България са: обикновен, широколистен, майкопски и лионски лапад.
Химичният му състав е богат на витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С. Съдържа масло и дъбилни вещества.
Богат е на минералните соли на желязото, калция, калия, фосфора и натрия. Съдържа оксалова, ябълчна и лимонена киселина.
В половин чаша лапад се съдържат около 5 грама белтъчини, витамин В2, желязо и магнезий, което го прави изключително полезен при диети.
Лечение на анемия с лапад
Анемия е състояние на организма, при което се наблюдава умора, усещане за слабост, блед вид на кожата, отслабнала памет и изтръпване на крайниците.
Тя се получава в следствие на по-малък брой червени кръвни клетки и понижени нива на хемоглобин, т.е. на желязо и протеин в организма.
Дефицитът на желязо, витамини от група В и фолиева киселина може да се регулират с консумацията на лапад, благодарение на богатия му химичен състав.
Лечение на лениви черва с лапад
Лениви черва се нарича състоянието на забавяне на перисталтиката. Сокът от лапад се използва като добавка към различни видове билкови смеси.
Притежава свойството да подобрява състоянието на вътрешните стени на червата, като ограничава реабсорбацията на токсини, подобрява и пречиства организма и стимулира произвеждането на жлъчна течност.
В малки дози лападът действа запичащо , а в по-големи – слабително.
Може да се приема и под формата на отвара, като действието настъпва 10-12 часа след приемането й, но не се препоръчва продължителната й употреба.
Лапад за предпазване от рак на гърдата
Във всекидневния ни език думата „рак“ се интерпретира като съвкупност от сродни болести и злокачествени туморни заболявания, при които клетките растат неконтролируемо, делят се, като разрушават и изместват здравата тъкан.
Ако се диагностицират навреме, част от раковите заболявания се лекуват. Благодарение на съставките си бетакаротин, лутеин и витамин А, лападът е успешна превантивна мярка срещу рак на гърдата.
Лапад срещу диабет
Болестта засяга хора от всички възрасти и се развива предимно на фона на наднормено тегло.
Учените са доказали, че богатият на витамини, на калий, на магнезий, на фосфор, на лимонена и ябълчна киселина лапад, участва в храносмилането, предотвратява наднорменото тегло и действа благоприятно при диабет.
Лапад срещу затлъстяване
Прилага се при затлъстяване, поради ниската си калоричност. Съдържа едва 20 калории и 0.64гр. мазнини в 100 гр. продукт.
Обогатения му състав на витамини, минерални соли, оксалова и лимонена киселина го правят любим зеленчук на вегетарианците.
Лечение на псориазис с лапад
Клинично е изследвано благоприятното влияние на лапада върху лошото храносмилане и кожните заболявания.
Лападът е полезен при лечение на псориазис, като за целта се примесва в равни части корен от орегонско грозде и живениче, корен от глухарче, сарсапарила, репей и лапад . Получената смес се намазва върху засегнатия участък.
Лапад за здраво сърце и нормално кръвно налягане
Съдържанието на магнезий в състава му от 89 мг регулира кръвното налягане, а фолиевата киселина ограничава риска от сърдечно-съдови увреждания.
Лекарите предупреждават обаче, че лападът крие здравословен риск за хора, проявяващи склонност към образуване на камъни в бъбреците.
Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели: