Чаят от банан е известен със способността си да подобрява съня. В тази статия ще разгледаме и други ползи от тази нестандартна напитка
Бананите са богати на витамин B6, магнезий, калий и манган.
Много хора знаят, че банановият чай преди лягане успокоява нервите и благоприятства съня.
Малко известен факт е, че напитката е източник и на други ползи за здравето.
Бананите са богати на витамин B6, магнезий, калий и манган, а под формата на чай можете да извлечем най-много от тези вещества.
Тук ще ви запознаем с предимствата, които носи необичайният чай, предвид състава си, както и начина, по който да го приготвите.
Подпомага съня
Високите нива на триптофан, серотонин и допамин, които съдържа чаят, имат силно влияние върху качеството на съня.
Тези химикали не се намират във високи концентрации в самия плод, но по-големи количества от тях се откриват в кората.
Консумирането на чаша чай от бананова кора понижава и нивата на стрес.
Регулира кръвното и предпазва сърцето
Бананите са известни със съдържанието си на калий, който е изключително полезен за сърдечно-съдовтата система.
Той е вазодилататор (има свойството да разширява кръвоносните съдове), уравновесява баланса на течностите в тялото, намалява кръвното налягане, натоварването на артериите и кръвоносните съдове.
Отразява се добре на емоционалното състояние
Допаминът и серотонинът, които се съдържат в банановия чай, подобряват настроението, тъй като те са невротрансмитери, отговорни за доброто настроение и щастието.
Заздравява костите
Една от ползите на пиенето на чай от бананови кори е, че той съдържа манган и магнезий, които подобряват плътността на костите.
Приемането на тези основни витамини и минерали може да помогне за забавяне или пълното предотвратяване на остеопорозата с напредването на възрастта.
Подобрява храносмилането
Извеснто е, че калият и магнезият подпомагат функцията на гладката мускулна тъкан, което е важно за храносмилателния тракт.
Приемът на чай от банан подобрява перисталтиката, а според някои натуропати има благоприятен ефект при запек, подуване на корема и спазми.
Подобрява имунитета
В състава на вкусния тропически плод влизат и витамините C и А. И двата витамина са ключови за функционирането на имунната защита.
Те имат и антиоксидантни свойства. Витамин C стимулира производството на бели кръвни клетки, а витамин A е много полезен за очите.
Спомага за регулиране на теглото
Бананите са богати на разтворини и неразтворими фибри, които подобряват храносмилането, потискат апетита и стимулират метаболизма.
Плодът ви кара да се чувствате сити, благодарение на съдържащите се в него триптофан, допамин и серотонин.
Как да си приготвите чай от банан?
Приготвянето на бананов чай е изключително лесно. Всичко, което ви е нужно е 1 био банан (може да го намерите в големите хипермаркети), гореща вода, канела и мед.
Препоръчително е да го пиете преди лягане, за да се възползвате от отпускащия му ефект.
Чай от банан
Ще са ви нужни:
1 банан био (натурален)
2 чаши вода
канела
1 супена лъжица мед
Начин на приготвяне:
Отрежете краищата на банана и го оставете да поври във водата в продължение на 10 минути.
Препоръчителн е да не го белите, защото кората съдържа много полезни хранителни вещества, но ако не е био, най-добре го обелете, за да не извлечете и вредните вещества, с които е пръскан.
След като поври прецедете течността и я изсипете в любимата си чаша, добавете мед и канела на вкус и се насладете на напитката.
Чай от бананова кора
Освен от целия плод, може да си приготвите чай и само от кората. Важно е кората да е от натурално отгледан банан, защото ако е пръскан с пестициди, голяма част от тях се отлагат нея.
В края на статията ще прочетете как може да се избавите от пестицидите, при положение, че не сте сигурни в произхода на плода.
Също така е препоръчително да използвате по-зелени банани, защото тяхната кора е по-наситена с хранителни вещества и пробиотици, които спомагат за отслабване.
Ще са ви нужни:
1 бананова кора
2 чаши вода
канела
Начин на приготвяне:
Отрежете краищата на кората, след което я оставете да поври в продължение на 10 минути. Прецедете напитката и добавете канела и мед на вкус, след което може да й се насладите.
Противопоказания и дневна доза:
Пренасищането с калий е опасно и може да доведе до гадене, виене на свят, повъщане и стомашни проблеми.
Точно за това е изключително важно да не превишавате дневната доза от 1-2 чаши бананов чай на ден.
Именно заради високото съдържание на калий не е препоръчително този чай да се консумира от хора, които страдат от бъбречни заболявания.
Ако ще използвате кората (без да сте сигурни в произхода на банана), направете следното:
1. Сипете 1 с.л. сода в съда, в който ще миете плодовете.
2. Налейте 1,5 литра вода.
3. Разбъркайте с лъжица, докато содата се разтвори.
4. Сипете плодовете и ги оставете в разтвора за 12 минути.
5. След това изплакнете с чиста вода.
Правете това дори с продуктите, които белите - банан, ябълка и др. Ако не измиете корите им, мръсотията ще отиде и по самия плод, след като е полепнала по ръцете ви, докато сте белили.
Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:
Източник: www.organicfacts.net; https://www.herzindagi.com/health/ https://lekuva.net/