Google Translate

Търсене в този блог

Лечебните свойства на боров прашец - за какво помага?

Полезните свойства на цветния прашец са известни от много дълго време, докато малко хора знаят за ползите от боровия прашец. 

И, между другото, боровият прашец има състав, богат на витамини, ензими, аминокиселини и минерали. 

В допълнение, той е хипоалергичен, помага за справяне с различни видове болестни състояния, тонизира добре и влияе благоприятно върху общото състояние на тялото, поради което прашецът често се използва за лечение на настинки.

Съставът на боровия прашец

Всяка пролет боровете, подобно на други представители на флората, цъфтят. Но цветята на дървото не са съвсем обикновени. 

Те са малки модифицирани издънки и са по-скоро като шишарки. Женските съцветия (стробили) имат бургундско-червеникав оттенък, а мъжките съцветия (микростробили) са кремави или бежово-зелени. 

Именно в мъжките съцветия се образува скъпоценен прашец. Текстурата на цветния прашец е вид жълта маса с малки кръгли зърна и две въздушни клапи. От тези клапи поленът се разнася от вятъра.

Боровият прашец може да се събира самостоятелно, за разлика от цветния прашец, който се управлява от пчелите. Но в този случай основното е навременността. 

Ако пропуснете момента, цветният прашец може просто да изчезне. Различните видове борови дървета цъфтят в точното време, а периодът на цъфтеж може да варира в зависимост от климатичните условия на определена природна зона. 

Но както и да е, дългоочакваният прашец се появява в началото или в средата на пролетта, още преди широколистните дървесни видове да започнат да позеленяват. Между другото, боровият нектар, подобно на някои сортове мента , често се използва за създаване на освежаващ парфюм.

Съставът на цветния прашец, богат на полезни вещества, се дължи на факта, че този продукт представлява мъжки зародишни клетки, които са предназначени за размножаване и трябва да бъдат достатъчно силни и устойчиви на негативни условия на околната среда, за да дадат начало на ново здраво потомство. Ето защо мъжкият прашец съдържа цял запас от ценни макро- и микроелементи.

Съставът на боровия прашец

Като цяло боровият прашец съдържа почти 300 биологично активни вещества, включително фитонциди, способни да убиват патогенната микрофлора, комплекс от аминокиселини и минерали. 

Прави впечатление, че някои от веществата, които съставляват боровия прашец, не могат да бъдат открити в дивата природа под никаква друга форма. Този продукт е толкова уникален и единствен по рода си. И така, сред състава на боров прашец се открояват:

Витамини А, В, С;

Калий, калций, фосфор, магнезий и натрий. Тези вещества не само имат положителен ефект върху имунитета, но и подобряват метаболизма;

Цинк, селен, мед, желязо и манган, които са много тясно свързани с редица биохимични процеси в тялото ни.

В допълнение, заслужава да се отбележи, че всички компоненти на боровия прашец са не само ценни, но и са включени в суровините в идеално съотношение и не предизвикват алергични реакции, поради което цветният прашец с право се счита за лечебен извор. Този натурален продукт, освен цялостен укрепващ ефект, може не само да предотврати, но и да излекува редица заболявания на различни органи.

Полезни и лечебни свойства

Способността на боровия прашец да укрепва имунната система, както и да нормализира различни жизнени процеси в организма, се обяснява с неговия уникален биохимичен състав. Лечебните свойства на боровия прашец се определят от:

Имуностимуланти. Благодарение на специалните естествени съединения боровият прашец влияе директно върху защитните свойства на организма, укрепва имунната система и помага за бързото справяне с настинки и вирусни заболявания. Имуностимулантите са показани за всички хора с естествено слаб имунитет или отслабен поради продължително протичане на заболяването.

Антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Укрепващите свойства на естествен боров продукт са няколко пъти по-високи от тези на аскорбиновата киселина. Боровият прашец е незаменим за всеки, който е претърпял тежки заболявания и сложни операции.

Витамини. Списъкът с витамини съдържа редица витамини от група В, които играят значителна роля в клетъчния метаболизъм, както и витамини А и С. Последните не само укрепват имунната система, но и имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата, предпазва го от преждевременно стареене, от обриви и раздразнения, а също така предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания, понижава нивата на холестерола и спомага за поддържане на зрителната острота.

Аминокиселини. Боровият прашец съдържа десетки видове аминокиселини в идеална комбинация. Те имат благоприятен ефект върху обмяната на веществата и други реакции в човешкото тяло, по-специално помагат за възстановяване на мускулните клетки, стимулират кръвообращението и прочистват кръвоносните съдове.

Ензими. Тези ензими управляват всички жизненоважни процеси в тялото. Подобряване на храносмилането и стимулиране на метаболизма.

Минерали. Общо боровият прашец съдържа 27 вида минерали, но по количество преобладават цинк, селен, мед, желязо, фосфор и манган. Всички те имат положителен ефект върху метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини, играят важна роля в метаболизма, регулират функционирането на щитовидната жлеза и предпазват клетките на тялото от негативните фактори на околната среда.

Полезни и лечебни свойства

Водещи учени отдавна са забелязали, че боровият прашец има положителен ефект върху функционирането на дихателната система, по-специално върху функционирането на белите дробове. Факт е, че когато прашецът се вдишва и попадне в белите дробове, той започва да се превръща в един вид нектар и блокира рецепторите, които при дразнене се появяват като много задушава-гъделичкаща кашлица. Благодарение на това на всички астматици се препоръчва да ходят на дълги разходки в боровата гора. В допълнение, борът, подобно на някои полезни стайни растения , почиства добре въздуха от вредни примеси.

Боровият прашец има уникална характеристика. Той унищожава причинителя на една от най-страшните болести – туберкулозата, и е особено полезен в първите стадии на заболяването. По този начин боровият прашец действа като естествен антибиотик. Първо, той инхибира възпроизвеждането и развитието на пръчката, а след това я убива.

Освен това боровият прашец има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, укрепвайки стените на кръвоносните съдове. Продуктът помага за изчистване на холестерола и мазнините, които могат да доведат до блокажи. Поради това в резултат на това се наблюдава по-активно усвояване на желязо от кръвта, а това от своя страна играе ключова роля за предотвратяване на появата на анемия. Прашецът има положителен ефект и върху съсирването на кръвта, ускорява зарастването на рани и помага за нормализиране на кръвното налягане. Също така, доброто кръвообращение е много важно за нормалното функциониране на тазовите органи, по-специално на простатната жлеза. Така че приемането на боров прашец ще бъде отлична превенция на аденом и простатит. И дори ако едно от тези заболявания вече е налице, боровите суровини ще помогнат да се спре развитието му и ще допринесе за резорбцията на тумора.

Полезни и лечебни свойства

Между другото, боровият прашец демонстрира подобен антитуморен ефект, когато влезе в контакт с ракови клетки. Ако човек използва боров прашец в ранните етапи, продуктът ще може да разпознае и блокира засегнатите области и да започне да се бори с тях, без да навреди на здравите клетки, за разлика от антибиотиците. Поленът обаче не трябва да се приема като панацея за рак. Лечението на този вид заболявания трябва да бъде комплексно и да се извършва под наблюдението на лекар.

Боровият прашец е полезен и за диабетици. Нектарът стимулира производството на инсулин от тялото, което естествено понижава нивата на кръвната захар. Поленът също така помага за премахването на токсините и нормализира работата на червата. Освен това, поради способността си да повишава имунитета, продуктът е показан за всички, които страдат от анорексия.

От полезните свойства на цветния прашец се подчертава и способността за нормализиране на хормоналните нива, така че лекарите често предписват естествен боров прашец за жени по време на менопаузата и за всички, които страдат от депресия или други заболявания на нервната система.

Интересно е да се знае, че както цветният прашец, така и боровите иглички са били широко използвани в древни времена. И така, древните шумери ни оставиха в наследство няколко глинени плочи с рецепти за лекарства, в които основният компонент са игличките.

Използването на боров прашец

Поради най-широкия спектър на действие боровият прашец се използва активно в различни области. На първо място, това е отлично допълнение към ежедневната диета. Прашецът дори не може да се обработва по никакъв начин, а да се консумира в чист вид, смесен със супена лъжица мед или разреден в чаша с мляко.

Нектарът от боров прашец е показан за всеки, който ще отслабне или иска да се пробва в гладуването за здравословни цели. Също така, диетолозите силно препоръчват да използвате този продукт, когато излезете от диетата. Така че можете да спасите храносмилателната система от силен стрес, свързан с прехода от нискокалорична към обикновена храна, което води до повишен стрес.

Прашецът се използва широко в козметологията. На базата на продукта се получават прекрасни маски за лице с подхранващи, тонизиращи, овлажняващи свойства. В допълнение, такива маски ще помогнат в борбата с първите признаци на стареене, ще стимулират кръвообращението в горните слоеве на кожата, ще успокоят зачервяването и ще намалят броя на обривите. Важно е тази козметика да е подходяща за хора с всякакъв тип кожа.

Нектарът от боров прашец може да се използва и за приготвяне на балсами и маски за коса, чието редовно прилагане ще направи къдриците ви по-сияещи, здрави, силни и управляеми. А етеричните масла от прашец помагат в борбата с пърхота и действат като коренов тоник. Интересен факт е, че в борова гора с площ от 1 хектар дневно се произвеждат около 4 литра етерично масло, което просто се разтваря в атмосферата.

Методи на приложение

Народната медицина изобилства с рецепти за различни лечебни смеси на основата на боров прашец. Това са сиропи, тинктури и отвари. Хубавото е, че се приготвят доста бързо и просто. Най-често приемат боров прашец, след като го смесят с мед в пропорция една супена лъжица. Медът трябва да е течен. Ако вече е успял да захароса, трябва да се разтопи на водна баня. Смесете добре съставките. Както знаете, медът също е доста ефективно средство, което помага за лечение на заболявания на дихателната система. А боровият прашец го прави още по-ефективен. Ако сте алергични към мед, вместо това можете да замените с литър сварено мляко.

Възрастните приемат медената смес при бронхит три пъти на ден по две супени лъжици 30 минути преди хранене или 2 часа след хранене. Имайте предвид, че последната доза трябва да е не по-късно от 19 часа, тъй като боровият прашец може да превъзбуди тялото и ще ви е трудно да заспите. Продължителност на приема: 2 месеца с почивка от 2 седмици. Боров прашец с мед може да се използва и като лечебно средство. Ако ви е трудно да погълнете вискозна медена маса, можете (и дори трябва) да я пиете с отвара от лечебни билки.

За борба с хипертонията приемът на боров прашец е различен: сутрин, един час преди хранене, разредете щипка прашец в малка чаша непреварено мляко и я изпийте. Повтаряйте това действие всеки ден в продължение на 2 месеца с почивка от 2 седмици.

Полен е разрешен за консумация от 6-годишна възраст. В началото дозата трябва да бъде минимална - 1/10 от дозата за възрастни. След това можете да дадете на детето си половин чаена лъжичка, а след това, постепенно, цяла. Но ако продуктът е предназначен да се приема профилактично, максималната доза трябва да бъде не повече от ¼ чаена лъжичка. Продължителността на приема е същата като при възрастни.

Какъв е най-добрият начин за съхранение на боров прашец?

Преди да съхранявате прашец, трябва да се запознаете с правилата за неговото събиране и подготовка за съхранение:

Период на събиране. Съсредоточете се върху цвета на мъжките съцветия: веднага щом станат от зелено в жълто или бежово, можете да започнете да събирате. Ако стиснете такива стробили с пръсти, от тях няма да изтече течност;

откъснете съцветията много внимателно, така че нищо да не се разпадне;

изсушете събраната реколта на сухо място без течения. Вземете листове хартия и равномерно разпределете цветята върху тях. Тогава ще бъде по-лесно да съберете всичко, което се е разпаднало от хартия;

за да получите ценен прашец от мъжки стробили, използвайте фино сито. Ако части от растението попаднат в контейнера по време на процеса на пресяване, не бъдете мързеливи и пресейте праха през найлон (можете да вземете ненужни чорапогащи или чорапи).

реколтата трябва да се съхранява в пластмасови съдове със затворени капаци при температура около 20 градуса. И всички смеси на основата на цветен прашец трябва да се съхраняват в хладилник.

За информация: за да получите 1 литър прашец, трябва да съберете кофа с мъжки шишарки. И за да съберете такова количество, един човек ще трябва да събера поне 8 часа, тоест целия ден. Но най-ценният боров прашец си заслужава.

Противопоказания за боров прашец

Боровият прашец, въпреки че е универсален лек, все пак има някои противопоказания. Най-важното противопоказание е личната непоносимост към цветен прашец и други части от иглолистни дървета. Също така, категорично не се препоръчва продължителна употреба на препарати на основата на боров прашец без прекъсвания. В противен случай съществува риск да се пренаситете с полезни елементи и да провокирате възпаление на стомаха. Освен това напомняме, че на деца под 6 години, както и на жени по време на бременност и кърмене не трябва да се дава боров прашец.

Не използвайте продукта, ако имате някой от следните симптоми:

съсирване на кръвта;

хипервитаминоза;

остри заболявания на стомашно-чревния тракт;

чернодробна недостатъчност.

Лечебните свойства на боровия прашец се потвърждават не само от народната, но и от официалната медицина. Можете също така да намерите огромно количество положителни отзиви от хора, които вече са изпробвали това чудодейно лекарство върху себе си. Опитайте и, най-важното, не забравяйте да спазвате простите правила за дозиране и да съхранявате прашеца правилно.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: flowers.ua

Популярни публикации