Google Translate

Търсене в този блог

Подобрете здравето на червата си за по-добър сън

Това, което ядем, пряко влияе върху качеството на съня. Запомнете: храната не просто утолява глада – тя е информация. 

Храните, които ядете, и хранителните вещества, които съдържат (или липсват), стимулират процесите, които определят вашия външен вид, здраве и качество на съня.

Здравето на червата може да помогне или да попречи на добрата нощна почивка.

Над 95% от серотонина се съхранява в червата. Ентерохромафинните клетки на лигавицата са отговорни за производството на този хормон. 

Чрез активиране на перисталтиката серотонинът буквално управлява храносмилателната ни система.

Как лошият сън засяга функцията на червата

Всеки знае, че серотонинът е градивният елемент за производството на хормона на добрия сън, мелатонин. 

По-малко известно е, че серотонинът и здравословното храносмилане влияят на мозъчната функция и качеството на съня повече от всеки друг фактор.

Наскоро учените откриха, че червата имат собствена нервна система, съдържаща 30 вида невротрансмитери (точно като мозъка), и че червата не просто помагат на изядения сандвич да напусне тялото безопасно, но изпълнява много по-важна функция. 

В него се помещава "вторият мозък", известен на специалистите като чревна нервна система . ENS се състои от приблизително 100 милиона неврони, повече отколкото в гръбначния мозък или периферната нервна система. 

По принцип червата са достатъчно умни, за да решават уравнения, но правят нещо по-интересно.

Като капак на всичко (и това е най-изненадващо) беше установено, че червата имат поне 400 пъти повече мелатонин от епифизната жлеза. 

Проучванията показват, че дори след хирургично отстраняване на епифизата нивото на мелатонин в червата остава практически непроменено, което подчертава най-високата ефективност на неговите тъкани (по-специално ентероендокринните клетки) в автономното производство на това вещество. 

Ако здравето е нормално, хормонът на добрия сън се съдържа в червата в оптимални количества. 

Надявам се, че сега разбирате какво огромно влияние оказва успешната работа на „втория мозък“ върху качеството на съня.

Блуждаещият нерв интегрира тези процеси в едно цяло, взаимодействайки със сърцето, белите дробове и други органи по пътя към мозъка. 

Изследователите от UCLA бяха шокирани да открият, че около 90% от влакната в блуждаещия нерв носят информация от червата към мозъка, а не обратно. 

Това предполага, че имаме работа с важна система, която може да повлияе на функциите на мозъка, а думата „втора“ не винаги означава „по-малко значима“.

Ако червата контролират мозъка, кой контролира червата?

Изследователите от UCLA също така откриха, че трилиони бактерии в червата непрекъснато комуникират с ENS, а учени от Калифорнийския технологичен институт съобщават, че някои бактерии играят особено важна роля в производството на серотонин.

Броят на бактериите вътре и на повърхността на човешкото тяло надвишава общия брой клетки в нашето тяло с около 10 пъти и повечето живеят в червата. 

Не се притеснявайте обаче, така трябва да бъде. В хода на еволюцията ние установихме симбиотична връзка с тези микроорганизми. 

Те помагат за регулиране на нашата имунна и храносмилателна система и дори за съня.

Има полезни бактерии, които са от съществено значение за нашето здраве; те се наричат ​​приятелска флора. 

Има и недружелюбна флора или патогенни бактерии, които могат да причинят много неприятности, ако балансът на силите в тялото се разклати. 

В същото време дори такива бактерии могат да донесат някои ползи. Напомня ми за Невероятния Хълк от Отмъстителите. Той изобщо не беше добър човек, но въпреки това помогна на отбора да спечели. 

В същото време, ако бяхме заобиколени само от солидни Хълкове, светът бързо щеше да се превърне в ад.

От фундаментално значение е балансът на приятелски и неприятелски бактерии. Вашият кораб трябва да се управлява от екип от добри момчета. 

Ако лошите поемат властта, те ще ви изпратят направо в ресторант за бързо хранене и ще ви накарат да купонясвате силно, за да не можете да спите и намигване цяла нощ.

Списанието Cell публикува резултатите от изследване за това какво се случва с чревната микрофлора поради нередовния сън. 

Учените са установили, че системата от циркадния ритъм засяга баланса на бактериите, а някои напълно безобидни физиологични състояния, като джет лаг (jet lag), могат да причинят чревна дисбиоза, която от своя страна нарушава метаболизма.

Фекалните проби бяха анализирани преди, по време и след пристъпи на джет лаг, причинен от 10-часов полет. 

Субектите са имали увеличение на броя на бактериите, често срещани при хора със затлъстяване и диабет. 

По-късно, когато се върнаха към обичайния си цикъл на сън, броят на тези бактерии се върна към нормалното.

Установено е също, че чревните бактерии имат система за циркаден ритъм , като всяка вечер се извършва „смяна на охраната“, за да се гарантира, че добрите момчета продължават да управляват кораба. 

Ако се лишите от сън, тогава позволявате на патогенните бактерии да получат контрол над червата (и следователно над мозъка).

Доказано е, че липсата на сън води до лош избор на храна, както и до преяждане. И двете дават шанс на неприятелските бактерии да излязат извън контрол. Те също обичат да ядат!

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: econet

Популярни публикации