Google Translate

Търсене в този блог

12 храни, които причиняват подуване на корема и стомашен дискомфорт


Причините за подуване на корема могат да бъдат различни. 

Ако постоянно се сблъсквате с такъв проблем, тогава трябва да се консултирате с гастроентеролог, тъй като това може да възникне поради панкреатит, дисбактериоза и дори невроза. 

Ако подуването на корема не се появява често, тогава е достатъчно да коригирате диетата.

На първо място, бързите въглехидрати трябва да бъдат изключени от диетата, тъй като те са основните източници на проблеми с храносмилателната система. 

Изберете правилните храни, които няма да предизвикат повишени газове и няма да навредят на вашето здраве.

Храни, които трябва да избягвате, ако подуването на корема е често срещан проблем

1. Преработено месо. 

Диетолозите препоръчват напълно да се изключат от диетата купени в магазина колбаси, колбаси и кюфтета. 

Освен че съдържат много вредни химикали, те съдържат мазнини, които провокират развитието на възпаление в стомаха, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Почти всички колбаси съдържат натрий, излишъкът от който в тялото води до оток и увеличаване на размера на корема (поради лошо изтичане на течности).

2. Мазни храни (бърза храна). 

Те забавят процеса на храносмилане, така че храната не се усвоява правилно, започва ферментация в стомаха, което причинява подуване на корема.

3. Солени храни. 

Солта като такава не провокира подуване на корема, но излишъкът й води до задържане на течности с последствията. Дневният прием на сол е по-малко от половин чаена лъжичка.

4. Млечни продукти. 

Особено трябва да избягвате тези храни, ако имате непоносимост към лактоза. Дори домашното сирене и сладолед могат да причинят подуване, така че бъдете внимателни. 

Ако все още не сте готови да се откажете напълно от млякото, изберете продукти без лактоза.

5. Бобови растения. 

Те съдържат много минерали, витамини и фибри, но, за съжаление, освен полезни компоненти, има и вредни. Например, алфа-галактозидът е вид захар, свързана с бързите въглехидрати. 

За да консумирате бобови растения без вреда за здравето, те трябва да бъдат предварително накиснати или запечени след готвене.

6. Леща. 

Съдържа не само много полезни минерали, но и фибри, които се усвояват дълго време в организма и могат да провокират подуване на корема.

По-добре е да ядете светла леща, за разлика от тъмната, тя се усвоява по-лесно. Също така лещата трябва да бъде предварително накисната.

7. Бял хляб, хлебни изделия. 

Печенето на пшеница по принцип не носи никаква полза за тялото, освен това хлябът и кифлите се приготвят с мая и захар, които допринасят за повишено образуване на газове. 

По-добре е да се даде предпочитание на пълнозърнест хляб.

8. Зеле. 

Въпреки факта, че зелето се счита за здравословно и дори предотвратява развитието на рак, то съдържа бързи въглехидрати, които причиняват подуване на корема. 

За да се избегнат здравословни проблеми, зелето трябва да бъде правилно сварено – варено или пържено, но не и сурово. 

Вместо зеле за салати могат да се използват краставици, спанак или сладки картофи.

9. Лук и чесън. 

Яденето дори на малки количества от тези храни може да попречи на функцията на червата поради съдържащия се в тях полизахарид фруктан. 

Не яжте лука и чесъна сурови, сварете или печетее, за да са по-лесно смилаеми.

10. Ябълки. 

Разбира се, те са полезни за организма поради високото съдържание на витамин С и пектин. Ябълките предотвратяват развитието на сериозни заболявания и подобряват мозъчната функция.

Но те също могат да причинят подуване поради високото съдържание на фибри и фруктоза. 

Не трябва да консумирате сурови ябълки в големи количества, по-добре е да ядете печени ябълки или да ги замените с банани, ягоди или цитрусови плодове.

11. Гроздето. 

Този продукт се усвоява дълго време и причинява повишено образуване на газове. Това се дължи на високото съдържание на фруктоза и други ензими в гроздето.

12. Газирани напитки и бира. 

Содата се прави от въглероден диоксид, а бирата е висококалорична, така че не е изненада, че тези напитки често причиняват храносмилателни проблеми. 

По-добре е да замените содата и бирата с чай или вода с плодови добавки.

Понякога, за да се отървете от подуване на корема, е достатъчно да коригирате диетата, но ако такъв проблем се появява често, тогава е необходимо посещение при лекар.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Популярни публикации