Google Translate

Търсене в този блог

Тинктура от кокичета - забравен стар лек

Кокичето се използва както в официалната, така и в народната медицина, поради съдържащите се в него ценни алкалоиди, най-известният от които е галантамин. Галантаминът е органично съединение, което може да повлияе на клетките на нервната система, да активира свиването на чревните стени, да понижи кръвното налягане и да засили секрецията на слюнчените жлези.

На базата на алкалоида галантамин се произвеждат лекарства за лечение на деменция. Галантаминът се използва успешно и за подобряване състоянието на пациенти с болест на Алцхаймер, като подпомага активността на мозъка. 

Природните лекове, приготвени на основата на кокичета, притежават мощни противовъзпалителни и антипаралитични свойства. В народната медицина те се използват при изтощение на организма, при настинка, за облекчаване симптомите на някои заболявания като артрит, ревматизъм радикулит, плексит, при намалено зрение и други.

Предлагаме ви няколко рецепти, с чиято помощ може да си приготвите сами домашен лек от кокичета и ракия за облекчаване на редица заболявания.

Тинктура от кокичета и ракия срещу настинка

За да си приготвите тинктура от кокичета срещу настинка, са ви необходими 60 бели цветчета от растението и 700 милилитра ракия. Използвайте съд с възможност за плътно затваряне.

Поставете цветчетата в него и ги залейте с ракията. Затворете и оставете сместа да престои на тъмно и хладно място в продължение на 40-45 дни, след което прецедете.

С готовата тинктура разтрийте гърдите и гърба, направете си загряващ компрес и се завийте, за да се затопли тялото ви и да предизвикате изпотяване. Когато се изпотите, сменете дрехите си със сухи. 

Една процедура обикновено е достатъчна, за да отшумят симптомите на настинката, но при необходимост повторете на следващата вечер.

Този метод е подходящ за приложение както при възрастни, така и при деца. Трябва да се има предвид обаче, че тинктурата може да причини изгаряния, така че компресите с нея не трябва да остават повече от 15 минути върху тялото.

Тинктура от кокичета при проблеми с паметта

При проблеми с паметта си пригответе тинктура от цветчетата на 100 кокичета и 1 литър качествена гроздова ракия. Залейте цветчетата с ракията и оставете да престоят 40 дни на слънчево място. 

Прецедете и налейте спиртния извлек в стъклена бутилка, а по желание може да подсладите с 1 чаена лъжичка натурален мед. Приемайте по 1 чаена лъжичка от тинктурата сутрин в продължение на 15 дни.

Тинктура от кокичета и ракия при намалено зрение

При влошено зрение се прилага тинктура, приготвена от 40 цели кокичета (стъблата, листата и цветовете) и 300 милилитра силна ракия. Нарежете на ситно кокичетата, залейте ги с ракията и ги оставете да престоят в продължение на 20 дни. 

След това прецедете и приемайте от течността 3 пъти на ден по 40 капки, разредени с вода, преди хранене.

Същата рецепта се прилага и при плексит, но тинктурата не се приема вътрешно, а се нанася върху болезнените участъци с помощта на памучен тампон.

В народната медицина, освен надземната част на кокичето, се използва и луковицата. Спиртният извлек от тази част на растението служи за облекчаване на симптомите при дерматологични заболявания.

Тинктура от кокиче срещу дерматологични заболявания

Накълцайте 50 грама луковици от кокиче, поставете ги в стъклен буркан и ги залейте с 1 литър спирт. Оставете ги да престоят на тъмно и прохладно място в продължение на 1 месец. 

Промийте засегнатата област с тинктурата или я използвайте под формата на компрес.

Кокичетата, благодарение на своите лечебни свойства, са полезни в борбата с много болести, но не бива да забравяме и за противопоказанията при използването на продуктите, получени от тях.

Кокичето спада към отровните растения, затова приготвените от него продукти трябва да се използват много внимателно и под лекарско наблюдение. Дозировката се определя индивидуално, в зависимост от сложността на заболяването, възрастта и теглото на пациента.

Предозирането на продукти, съдържащи галантамин, е опасно и може да причини виене на свят, гадене, повишено слюноотделяне, нарушения на сърдечния ритъм.

framar.bg

Aко статията ви допада може да харесате и споделите нашата страница с вашите приятели:

Популярни публикации