Google Translate

Търсене в този блог

Лечение при синдром на пропускливите черва

7 Признака при синдром на пропускливите черва и как да ги излекуваме

Синдромът на пропускливите черва е често срещано медицинско състояние, свързано с различни здравословни и хронични проблеми. Някои от най-честите фактори, които могат да допринесат за това състояние, включват хроничен стрес, бактериален дисбаланс, излишни токсини и лош избор на храни .

За да разберете по-добре дали имате пропускливи черва, проверете за следните признаци:

Възпалително заболяване на червата 

Възпалително заболяване на червата е хронично заболяване, което засяга лигавицата на храносмилателния тракт. Има 2 вида на това заболяване: болест на Крон и улцерозен колит. Пропускащите черва обикновено се локализират при хора с тези две състояния, според скорошно проучване.

Автоимунно заболяване

Зонулинът е протеин, който действа като физиологичен модулатор на съединенията в тялото. Когато пътят му е дерегулиран, това може да е резултат от чревно възпаление. Смята се, че яденето на глутен може да предизвика тази реакция на тялото. Ако забележите някакви негативни ефекти след консумация на глутен, може да имате непоносимост или чувствителност към него.

Чувствителност към храни

Пропускащите черва могат да бъдат източник на дискомфорт за тези, които имат чувствителност към даден вид храни. Токсините, които влизат в системата, претоварват имунната система, което прави тялото по-податливо на антигени в определени храни, като млечни продукти или глутен.

Малабсорбция

Дори ако консумирате много плодове и зеленчуци, може да не сте в състояние да усвоите всички хранителни вещества, от които се нуждае вашата система. Хранителните дефицити могат да насърчат изтичането на влага от червата. По-специално дефицитите на магнезий, витамин В12 и ензими трябва да бъдат елиминирани, за да се метаболизира храната.

Заболяване на щитовидната жлеза болестта на Хашимото е едно от автоимунните заболявания, които могат директно да повлияят на синдрома на пропускливите черва. Това може да доведе до симптоми като наддаване на тегло, умора, депресия, метаболитни нарушения и хипотиреоидизъм.

Проблеми с настроението

Пропускащите черва са свързани с различни неврокогнитивни разстройства като депресия, според проучване, публикувано в списание Neuro Endocrinology.

Възпалителни кожни състояния

Увеличеното пропускане на червата може да доведе до кожни заболявания като псориазис и акне. 

Стъпки за излекуване на пропускливи черва 

1. Премахнете определени храни и фактори, които увреждат червата

Ключът към излекуването на спукани черва се крие в премахването на тригерите. От съществено значение е да премахнете алергените и възпалителните храни като непокълнали зърна, добавена захар, ГМО, рафинирани масла, синтетични хранителни добавки и конвенционални млечни продукти. Основните токсични експозиции за елиминиране са чешмяна вода, пестициди и антибиотици – но не забравяйте винаги да се консултирате с вашия лекар, ако той или тя ви е предписал такива.

2. Заменете вредните за червата храни с лечебни такива

Тези храни подпомагат лекуването на червата, тъй като те са лесни за храносмилане и спомагат за оздравяване на чревната лигавица.

Ето списъка с хранителни продукти:

Костен бульон – Съдържа колаген и аминокиселините пролин и глицин, които помагат за заздравяването на увредените клетъчни стени.

Ферментирали млечни продукти – Съдържат както пробиотици, така и късоверижни мастни киселини, които могат да помогнат за излекуването на червата. Кефир, кисело мляко и сурово сирене са едни от най-добрите пробиотични храни.

Ферментирали зеленчуци – Съдържат органични киселини, които балансират чревното рН и пробиотици за подпомагане на червата. Киселото зеле, кимчи и квасът са отлични източници.

Кокосови продукти – Всички кокосови продукти са особено добри за здравето на червата. Мастните киселини със средна верига в кокосовия орех се усвояват по-лесно от другите мазнини, така че те действат добре на пропускливи черва. Също така, кокосовият кефир съдържа пробиотици, които поддържат храносмилателната система.

Покълнали семена – Семената от чиа, ленените семена и конопените семена, които са покълнали, са чудесни източници на фибри, които могат да подпомогнат растежа на полезните бактерии. Но ако имате силно пропускливи черва, може да се наложи да започнете да получавате фибри от задушени зеленчуци и плодове.

Здравословни мазнини – Консумирането на здравословни мазнини в умерена степен, като яйчни жълтъци, авокадо, масло и кокосово масло са лесни за обработване от червата и насърчават заздравяването им.

Омега-3 мазнини – Противовъзпалителни храни като пасищно говеждо месо, агнешко месо и дива риба като сьомга.

Плодове – Консумирането на 1-2 порции плодове дневно е препоръчително при наличите на пропускливи черва. Можете да задушите ябълки и круши, за да направите домашен ябълков сос или плодов сос. Плодовете се консумират най-добре сутрин, а не по-късно през деня и като приемът им се поддържа умерено.

3. Добавки

В плана за лечение на пропускливи черва има много добавки, които поддържат храносмилателното ви здраве, както и предпазват червата от по-нататъшно увреждане. Вярвам, че шестте най-полезни добавки за пропускливи черва са пробиотици, храносмилателни ензими, l-глутамин, корен от женско биле, корен от шиладжит и ружа.

Пробиотици (50-100 милиарда единици дневно) – Това е най-важната добавка, която трябва да приемате, защото помага за попълване на добрите бактерии и изтласква лошите. Препоръчително е да се приемат както под формата на храна, така и като добавка. Търсете щамове като Bacillus clausii, Bacillus subtilis, Saccharomyces boulardii и Bacillus coagulans.

Храносмилателни ензими – Те гарантират пълноценното усвояване на храните, намалявайки вероятността частично усвоените частици и протеини да повредят чревната стена.

L-глутамин – Критичен за всяка програма, предназначена да лекува пропускливи черва. Глутаминът на прах е основна аминокиселинна добавка, която е противовъзпалителна и необходима за растежа и възстановяването на чревната лигавица. Ползите от L-глутамин включват действието му като протектор: покрива клетъчните стени и действа като репелент към дразнителите.

Корен от женско биле – Адаптогенна билка, която спомага за балансирането на нивата на кортизола и подобрява производството на киселина в стомаха. Коренът от женско биле засилва естествените процеси на организма за поддържане здравето на лигавица на стомаха и дванадесетопръстника. Тази билка е особено полезна, ако раздразнените черва са причинени от емоционален стрес, тъй като спомага за подобряване на начина, по който кортизолът се произвежда и метаболизира.

Шилажит (Мумио) – Лечебна билка, използвана често в аюрведичната медицина, може да предпази от язви на стомаха, както и да намали възпалението, предизвикано или изострено от пропускливи черва

Корен от бяла Ружа – Антиоксидантните и антихистаминови свойства на корена от ружа го правят чудесно допълнение лечението на пропускливи черва.

Популярни публикации