Google Translate

Търсене в този блог

Изхвърлете токсините от лимфата с тези методи

Използвайте тези ежедневни техники, за да помогнете на лимфата си да освободи токсините

Лимфната система е важна система в тялото, която се състои от течности и тъкани, които протичат през тялото. 

Не е като кръвоносната система, лимфната система няма помощта на сърцето за преместване на течности. 

Ето защо е важно да сте сигурни, че помагате на лимфната си система 

Начини, по които можете да помогнете на лимфната си система да освободи токсините:

Яжте сурови плодове

Яденето на сурови плодове на празен стомах е един от най-лесните и вкусни начини за стимулиране на детоксикацията, тъй като предпазвате киселините и ензимите от въздействие върху тялото ви. 

Лимон, лайм и грейпфрут са едни от най-добрите опции, така че не се колебайте да добавите няколко парчета към сутрешната си вода.

Пийте вода

Тялото се нуждае от много вода, за да филтрира лимфната система и да премахне всички токсини и химикали. 

Препоръчително е да пиете вода през целия ден, за да поддържате тялото хидратирано правилно.

Масаж

Масажът, особено дълбокият масаж на тъканите, спомага за преместването на лимфната тъкан в дренажа чрез компресиране на лимфната система, за да измие всички замърсявания и да освободи място за полезни хранителни вещества.

Почистване на кожата 

Четкането на кожата е прост метод, който може да се направи чрез разресване на тялото и масажиране на тялото към сърцето. 

Помага за ексфолиране на кожата, премахване на мъртвите клетки и стимулиране на лимфната система.

Топли и студени душове

Тази промяна в температурата помага на лимфната система да работи по-ефективно. Също така, контрастният душ стимулира кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове.

Упражнение

Няма значение дали това е кратка разходка или енергични упражнения на дневна база. Всъщност всяка форма на физическа активност стимулира лимфната система.

Смях

Смехът ви принуждава да поемате дълбоки вдишвания, което от своя страна задейства кръвообращението и белите дробове, така че да могат да работят в синергия с лимфната система.

Скачайте на домашен батут

Факт:  използването на малък батут е един от най-ефективните начини за намаляване на лимфните задръствания, стимулиране на лимфния поток и упражняване на всяка клетка в тялото. 

Гравитационното дърпане, причинено от подскачането, води до отваряне и затваряне на еднопосочните лимфни клапани, придвижвайки лимфата.

Съвет: започнете много бавно, на много от вас може да ви се завие свят, бъдете търпеливи към тялото си, докато свикне с този тип упражнения. 

Започнете с не повече от 15-30 секунди първия ден и много бавно и постепенно, следейки сигналите на собственото си тяло, увеличавайте докато достигнете практика от 5-15 минути на ден. 

Започнете бавно да подскачате нагоре надолу без краката да се отделят от батута. Бавното покачване на времето за подскоци е важно, защото може да освободите твърде много токсини наведнъж, което да донесе неприятни усещания.

Подскоци с топка за упражнения

Факт: ако нямате батут или смятате, че това не е подходящо за вас, можете да използвате същия гравитационен принцип като използвате евтина топка за упражнения или йога топка.

Съвет: винаги започвайте със съвсем кратко време за подскоци и прости, нежни движения. 

Дори и малки движения за кратки периоди от време могат да бъдат много ефективни за придвижване на лимфата. Изградете бавно интензивността на упражнението.

Разтягайте или практикувайте йога ежедневно

Факт: стречингът и йога позите са особено ефективни за движение на лимфата.

Съвет: задържането на определени асани в съчетание със съзнателно дълбоко дишане може да помогне за насочването на лимфата през дълбоките канали на гърдите.

Направете лимфен масаж

Факт: лимфният масаж намалява отока, подпомага детоксикацията на тялото и спомага за бързото регенериране на тъканите и клетките. 

Можете да отидете на масаж на цялото тяло или да се съсредоточите върху целевите зони. 

Например, застой на лимфна течност в главата може да се прояви като усещане за натиск в главата или ушите, задръстване на синусите, световъртеж, виене на свят, дори безсъние. 

Това е страхотна техника за сезона на настинка и алергиите.

Съвет: планирайте лимфен масаж с професионален терапевт или направете свой самостоятелен масаж.

Инфрачервена сауна

Факт: осигурява нежен ефективен механизъм за детоксикация, без странични ефекти. Вълните на този тип сауна, проникват дълбоко в човешкото тяло, повишавайки повърхностната температура на тялото, активирайки циркулацията, изпотяването и отделянето на токсини от лимфата и кръвта през кожата. 

Топлината също увеличава сърдечната честота и насърчава по-дълбокото дишане, което засилва още повече процеса на оттичане.

Съвет: ако имате достъп до инфрачервена сауна, възползвайте се от този ефективен лимфен активатор. 

Относно следете рейкциите на тялото си при първо посещение, за да видите как ви се отразява. Има хора, на които сауната не им понася и ако сте от тях, изберете друга техника.

Избирайте естествени материи за вашите дрехи и по възможност да не са прекалено стегнати и впити

Факт: химическите вещества в синтетичното облекло (произведени от нефтохимикали) се абсорбират през кожата, поемат се от лимфната система и се добавят към тежестта на организма от токсини. 

Плътните и тесни дрехи също могат да допринесат за множество проблеми, включително лимфен застой.

Съвет: носете удобни дрехи, изработени от естествени влакна, като памук, коприна, лен, вълна или други естествени влакна.

Помислете за бельото си

Факт: гърдата, ръката и горната част на гръдния кош се дренират от голям куп лимфни възли, намиращи се в подмишницата. 

Сутиен, който оставя червени белези или вдлъбнатини, стеснява лимфната циркулация и може да допринесе за подути лимфни възли, фиброцистична тъкан на гърдата и рак на гърдата. 

При мъжете тесните панталони или бельо може да потискат лимфния поток в областта на тестисите, причиняващи токсично натрупване, което може да доведе до безплодие и по-голям шанс за развитие на рак.

Съвет: избягвайте сутиени с банели или сутиен, който притиска. Купете сутиени от естествени влакна и ходете без сутиен, когато е възможно. 

Като общо правило изберете панталони и бельо, изработени от естествени влакна.

Козметика и продукти за грижа за кожата

Факт: вашата кожа е най-големият орган за изчистване и приемане – това, което попива в кожата, отива в тялото, в лимфата и се добавя към токсичния товар.

Съвет: избягвайте продукти, които включват синтетични консерванти, аромати, пенообразуващи агенти и други вредни синтетични химикали. 

Вместо това потърсете козметика и продукти за грижа за кожата, които използват безопасни, растителни или хранителни съставки, тъй като в крайна сметка те ще бъдат абсорбирани през кожата ви и обработени от вашата лимфа.

Яжте пълноценни храни, особено здравословни мазнини, плодове и зеленчуци

Факт: консумацията на преработени храни, бързи храни, сладки напитки, нездравословни мазнини, рафинирано брашно и захар могат да причинят възпаление и да създадат задръствания на лимфната система.

Съвет: яжте повече плодове и зеленчуци, особено зелени зеленчуци. Хлорофилът пречиства лимфата и кръвта. 

Яжте здравословни органични мазнини като ядки и семена, авокадо, зехтин, кокосово масло,  масло гхи и  качествено краве масло.

Пийте билкови чайове, които засягат лимфата

Факт: има билкови чайове, които засилват лимфното действие, като червена детелина, астрагал, сминдух, джинджифил, корен на диво индиго, чай от маслинови листа и други.

Съвет: опитайте да включите един от тези чайове или комбинация от няколко от тях в ежедневието си. Чайовете са най-ефективни, ако пиете няколко чаши през деня.

Забележка: ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекар или терапевт, преди да пиете тези чайове.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации