Време е да съберем корени от цикория.
Корените и се прибират или рано напролет, когато все още няма издънки, или през есента, когато надземната част вече е изчезнала.
Можете да я намерите по старата, изсъхнала надземна част, сухи стъбла.
Корените трябва да се измият, повредените корени да се отстранят и да се нарежат на малки шайби. Дебелите корени могат да се режат по дължина.Сушете на сянка или във фурната при температура не по-висока от 50 градуса.
Най-простото приготвяне на цикория е:
1 ч.л. прах или ½ ч.л. течен екстракт на чашка гореща вода;
захар на вкус, незадължително – топло мляко.
Напитката е за отслабване (има супер много инулин), нормализира обменните процеси, зарежда с жизнена енергия, пречиства тъканите.
Пресният корен си отива с домати и се подправя с лимон и зехтин. Такава салатка е лечебна и вталяваща, не по-малко от аптечните препарати.
Какво лекува цикория?
Лечебното си действие цикорията дължи на веществото инулин, така че действието ѝ в голяма степен съвпада с това на инулина.
Против разстройство
Цикорията е класическо средство против разстройство. Един от страничните ефекти на синята жлъчка запекът.
Рецепта с корен: с една водна чаша вряща вода се заливат 2 супени лъжици от смления пресен цвят или 1 суп.л. сушен. Слага се на слаб котлон за пет минути. Не бива силно да ври тази отвара. След като е повряла петте минути, се настоява още час и половина. Прецежда се и се долива с вода на вкус.
Рецепта с цвят: изсипваме в термос две супени лъжички свежи цветове, като преди това сме ги накълцали. От сушени цветове се взима една супена лъжица. Заливат се с 200 мл. кипяща вода. Настойката седи така около 2 часа.
Лечебна доза: При разстройство възрастните трябва да изпият цялата приготвена отвара в продължение на деня, като предварително я разделят на равни части. Децата, които нямат една година, може да приемат отварата по една чаена лъжичка 5-6 пъти в деня.
Отслабване с цикория
Наричат цикорията и синя жлъчка. Инулинът в нея е до 75 %. Той е полимер на фруктозата. Чак в дебелото черво тя се разпада. Изчиства организма от натрупаните отрови, понижава холестерола и регулира храносмилателната система и кръвната захар.
Коренът се приготвя на прах или като разтворима напитка
Интибин в цикорията помага при преработката на мазнините. Това е другото ценно вещество, което действа като природен фетбърнър и е в помощ на качественото отслабване.
Леко горчивият му вкус предизвиква нежелание за прием на прекомерно много храна. Но в същото време цикорията има и сладка жилка и това прави пиенето ѝ приятно. Тя усилва обмяната на веществата. Заради това за пореден път се употребява и за отслабване.
Чай от цикория за отслабване: пие се половин час преди храна половин чаша чай от корените – класическата доза: супена лъжица на половин литър вода. Водата да е вряща, билката най-добре да е свежа или сушена от вас. Слагат се цветовете, които съдържат най-много инулин. Това дава ситост и намалява консумирането на повече храна. За вечеря се пие само чаят;
Кафе от цикория за отслабване: вместо кафе се пие такова от цикория. Ние го знаем като Инка още от комунистическо време. Има го в магазините. Вкусът му е неповторим и е пиенето му е лечебно.
При високо кръвно
Цикорията помага на хипертониците да се оправят. Кафето от корените на цикория им доставя удоволствие, без да рискуват. Не съдържа кофеин. То въздейства тонизиращо, но липсват стресиращите моменти с високото кръвно. По-големи количества се пият без страх. Повече чашки действат лековито, а не притеснително. Инулинът от цикорията от своя страна не позволява на кръвното им налягане и да става прекалено ниско. Да не се включва в менюто при хроничен бронхит и бронхиална астма!
При диабет
Доказано е, че чаят от цикория понижава захарта в кръвта. Инулинът от нея действа така, това е едно от основните му и характерни действия. Сладостта на кафето от цикория го прави страхотно и препоръчително за диабетици. Не трябва да добавят захар (все пак). Вкусно и полезно е. Не се добавя и мляко. Цикорията и животинското мляко не си пасват, защото в цикорията има киселина. Вместо животинско, се използва мляко от растения. Така се усвоява голямото количество желязо, което се съдържа в растението цикория.
Рецепта за отвара при диабет: 2 супени лъжици корени и надземна част цикория се варят половин час в 250 грама гореща вода. Киснат 15-ина минути. Пият се по 1/3 чаша 3 п. на ден половин час преди храна. Така 30-40 дни;
Салата от червена италианска цикория също е много полезна за диабетиците. Съдържа голямо количество витамин С. Изкисва се предварително в студена вода. Има много рецепти за печива с цикория навсякъде в интернет.
При нерви и депресия
В цикорията има витамини от групата Б. Те успокояват нервите. Пиенето на чай или кафе от цикория не затормозява нервната система, както се случва от автентичните чай и кафе, а се отразяват доста благоприятно върху нея. Нервноболните трябва да употребяват цикория. Ще имат добро, даже доста добро, настроение и много енергия.
Приемането на чай от цикория сутрин и вечер и замяната на кафето с кафе от нея ще въздействат много успешно на депресивното състояние. Тя регулира и дейността на вътрешните органи – стомаха, жлъчката, черния дроб, бъбреците, далака. Целият организъм укрепва. Дава сили за нормален живот.
Познатото ни кафе от цикория и нещо нетрадиционно – супа от корена
Докато търсите душевната причина за здравословните си проблеми, можете да укрепите душата и нервите си с чай от цикория.
При безсъние
Когато се успокои нервната система, вечер идва сънят. Цикорията понижава кръвното налягане само когато то е високо. Това довежда до желаната сънливост при хора с нормално или ниско кръвно налягане. Приемайки чай от цикория вечер след храна, ние въздействаме върху успокояването на организма и водим борбата с безсънието.
При гастрит
При гастрит с понижена киселинност на стомаха, но в ремисия, се приема по 1 супена лъжица (петнайсет минути преди храна) настойка, приготвена от 20 грама корени на цикория, врели десетина минута в чаша вода. Тогава тя има сокогонно въздействие и провокира отделянето на стомашен сок. Цикория не се приема при гастрит с повишена киселинност, ако не е в съчетание с други билки, които потискат киселинното действие, както е при Фигурин!
При дисбактериоза
Нарушаването на чревната флора е сериозен проблем с тежки последствия – диария или запек, газове, подут корем, обриви, лош тен и т. н. до намален имунитет. Приемането на чай от цикория помага за решаване на проблема, защото той засилва имунната система, а щом тя е в ред, това способства за равновесието на полезни и вредни бактерии в червата. Голяма роля играят инулинът, пектинът и ензимите от растението. Инулинът, както казахме, е силен пробиотик.
При чревни язви
Чаят от цикорията помага при чревни язви, защото съдържа противовъзпалителни и антисептични вещества. Те повлияват върху язвите и стабилизират микрофлората в червата. Инулинът в растението засилва имунната система. При силна имунна система организмът сам се справя с болестта. Това е всъщност голямата тайна на всички болести. Ако човек няма съпротивителни сили, той се разболява.
А съпротивителните сили се губят заради намаляването на имунитета. Имунитетът от своя страна спада, когато нещо в душата и в мислите ни не е наред. По тази причина изискването при лечение е да открием истинската душевна причина за болестта (включително и лош навик) и да я отстраним. Защото лекарствата и дори операциите няма да ни помогнат, ако ние не отстраним коварната душевна причина или навик, които са предизвикали болестта. Това е всичко!
За прочистване на организма и против холестерол
Способността на цикорията да прочиства натрупаните плаки в организма се дължи на многото полезни вещества в нея – интибин, левулоза, фруктоза, пентозани, холин, смоли, дъбилни вещества, масло, ензими и много други, но най-вече на великия инулин. Точно те влияят върху холестерола и изчиствайки го, те понижават стойностите му. Цикорията регулира също така и задстомашната жлеза.
За имунитет
Съдържащите се в цикорията витамини и инулин помагат за повишаване на обмяната на веществата, чистят организма от шлаки и стимулират доброто усвояване на витамините и минералите от организма. Директно върху имунитета влияе и цикориевата киселина. Цикорията се използва като допълнително средство при лекуването на някои сериозни болести, където трябва да се усили имунната система. Тя не се приема от деца под 3 години!
За далак
При увеличен далак се пият като количество по 2-3 супени лъжици на три приема дневно отвара от 20 грама цикория, сипана във чаша вряла вода и киснала половин час.
Салатната цикория се комбинира с домати и сирене
Приготвя се и напитка от една четвърт чаена лъжичка от екстракт от цикория, сложен в половин чаша вряща вода. Цикорията укрепва, обезболява и ликвидира увеличението на загадъчния орган далак.
За черен дроб
Цикорията пречиства черния дроб и изчиства токсините и натрупванията в него. Тя бързо ги извежда вън от организма. Приемането на чай от цикория помага при увеличен черен дроб, при хепатит и дори в най-начален етап на цирозата (след това не помага). Веществата в нея регулират дейността на черния дроб. Лесно се преодолява и прекаляването с храна или алкохол, което винаги натоварва този орган. При махмурлук сутрин една чаша чай от цикория дава сили на дроба. Но за да има трайно действие, не бива да се полива после с бира и не бива да се пие отново на следващата вечер (нито когато и да било).
За щитовидната жлеза
При понижена функция на щитовидната железа цикорията отново е сред билките, които помагат. Горчивите ѝ дъбилни вещества способстват за засилване на функциите на този орган. Сърцебиенето и изпотяването изчезват. Приема се като чай или кафе. Превантивно за регулиране на дейността на щитовидната жлеза се пие чай от цикория ежедневно.
Важно е да се подчертае, че цикорията е добра най-вече за състоянието хипотиреоидизъм. За хипертиреоидизъм билките са други.
Основни ползи от цикория?
В цикорията се съдържа голямо количество от веществото инулин. От нея дори се добива инулин за фармацевтичната промишленост.
Той засилва обмяната на веществата и имунитета;
Стабилизира кръвната захар и високото кръвно;
Подпомага сърдечно-съдовата система;
Намалява холестерола;
Регулира храносмилателната система, работата на жлъчката, бъбреците и далака;
Отвежда отровите от черния дроб;
Пробиотик е;
Помага при усвояването на минералите;
Предпазва от рак.
Как се прави чай от цикория (синя жлъчка)?
Рецепта с млян корен: 1-2 ч.л. млян корен се попарват и след кратка запарка се изпиват;
Рецепта с пресен корен: корените се нарязват на ситно, вземат се 4 с.л. и се попарват с 1 чаша вода и врат 30 мин. Охлажда се, прецежда се. Тази отвара се използва външно за превръзки, обтриване и вани;
Рецепта с цвят: 2-3 ч.л. цветове се попарват като обикновен чай. Може да се добави черен или зелен чай за аромат;
Рецепта с лист от цикория: сух лист и корени 15 – 30 г. попарваме с 1 л вода и ги варим 5 мин. Отварата приемаме пред храна по една чашка през деня и вечерта.
И още нестандарни начини да приемаме цикория: говеждо печено и смути от цикория
Отварите от различните части на растението подобряват храносмилането, подпомагат работата на бъбреците, жлъчния мехур и черния дроб, нормализират кръвното, дават облекчение при гастрит, стомашни и чернодробни проблеми. За такива цели е за предпочитане приготвянето именно на чай. Кафето няма подобна лечебна сила, т. к. при печенето са загубени част от активните в-ва.
Отвара при болки в ставите: 20 г млян сух корен на 1 ч.ч. завряла вода, да кипи 15 мин. Доливаме преварена вода до първоначалния обем. Напояваме марля и превързваме болната става;
Отвара при аритмия: 20 г. мляна цикория попарваме с 200 мл за 30 мин. Този извлек е силен и се пие по 3 Х 2 с.л. Стимулира сърдечната дейност и премахва сърдечни отоци;
Отварка при хемороиди: 1 ч.л. млян прах на 1 ч.ч. вода. Вътрешно 3 Х 100 мл;
Отвара за диабетици: полезно е смесването с шипка и зелен ройбуш, които подсилват антиоксидантната му сила. Чисти, нормализира обмяната, подава витамини, мед, желязо и магнезий, дъбилни в-ва.
Цикория е ключова съставка сред 28-те билки за отслабванем чая за контролиране на теглото „Фигурин“. На нея комбинацията дължи голяма част от ефекта си.
Освен кафе и чай, лечебна сила има пресен сок от листа и стъбла цикория. Такъв се предпочита при анемия, скорбут, авитаминоза, при отоци от какъвто и да е произход.
Противопоказания на синя жлъчка
Индивидуална непоносимост;
Понижени с-сти на кръвното (още повече го понижава);
Усложнена варикоза;
Бронхиална астма;
Декомпенсирани патологии на черен дроб и бъбреци (натоварва работата им).
Стандартно не се дава на деца, но в старческа възраст не вреди. Препоръчва се вместо кафе над 50 г.
Странични ефекти при предозиране: болки в корема, гадене. Аскорбиновата к-на в корените може да сработи като алерген и да причини уртикария.
Кафе от цикория
Кафе от цикория – ужас от детството ни, евтина напитка, която народът пиеше по бедност и поради липсата на кафе в социалистическите магазини. Но мина време и все по-малко хора асоциират цикория с недоимък. Вече се вижда ползата от растението и неговия лечебен капацитет.
Има ли разлика между кафе и чай от цикория?
Кафето от цикория се приготвя само от корена (впрочем той достига до 1.5 м). Изважда се, суши се, изпича се, смила се на прах и имаме разтворима напитка без кофеин, но с цвят и приблизителен вкус на кафе;
Чай от цикория се приготвя и от цветовете, и от корена. И тук коренът се измива и изсушава, може да се смели на прах или не. Не се пече, а се сварява. Получаваме чай или отвара.
Кафето от изсушените и смлени корени на цикорията е открито през ХХ век. Дълго време то заместваше кафето при бедните и болни хора. Вкусът наподобява този на автентичното кафе, но кофеинът липсва.
Полезните свойства на цикорията помагат за укрепване на организма, за сваляне на кръвната захар и холестерола, за прочистване на жлъчните, чернодробните и бъбречните пътища, за подобряване работата на стомашния тракт, за стабилизиране на кръвното и нервите.
Кафе Инка с цикория
Кафе „Инка“ сега се продава в по-различни опаковки от едно време и на по-различна цена.
Прочутото от комунистическо време кафе Инка всъщност е полезно. То се пускаше като заместител на кафето, защото по правило в комунистическите страни истинско кафе трудно се намира.
Инка се произвежда от сушен и печен корен на цикория и съдържа 98% инулин с всичките полезни действия, които произтичат от това в интернет може да се намери и сега на цена от 2-3 лева, доставката се плаща отделно. Намира се и по диетичните магазини.
Лечебни съчетания с цикория
Не е все едно дали ще вземете инулин на прах, на хапчета или под формата на свежа или сушена билка. При таблетките например за спояващо вещество много често се използва гипс, който да осигурява целостта на хапчета. При прахчетата пък понякога се ползват антиоксиданти, които да запазят лекуващите свойства. Но едното винаги е за сметка на другото.
При взимането на цикорията в сушен вариант, заедно с други, усилващи ефекта на инулина билки, вие си спестявате лошия ефект на гипса и антиоксидантите и печелите засилването на всички тези ефекти, които идват от взаимодействието с други билки.
С жен шен: цикорията укрепва имунитета на организма. Жен шенът също. Те въздействат и върху доброто състояние на нервите. Употребата им заедно помага много на имунната система. Създадена е готова опаковка от 100 грама от цикория и жен шен. В аптеките я има. Прави се напитка, в която лечебните свойства на двете растения се подсилват и допълват. Тя е много подходяща и за след боледуване. Засилва имунната система;
С канела: Цикорията снижава стойностите на захарта в кръвта. Канелата прави също. Съчетанието им действа още по-силно и резултатът е много по-бърз и стабилен. Това става като в кафето от корените на цикория се добави малко канела. В аптеките се предлага готова разфасовка от сто грама на тези две много полезни за диабетиците вещества./figurin.ws