Google Translate

Търсене в този блог

Следобедна есенна напитка от баба която стана хит сред млади и стари

Дойде ли есента, се сещаме за тиквата. Невероятно вкусна и полезна, тя присъства в менюто ни под всякакъв вид форма. Всеки има своя любим начин на приготвяне на тиквата, но в последно време и истински хит се превърна напитка, направена с тиква, а именно Тиквено лате. Тиквеното лате е оригинална напитка, която набира все по-голяма популярност напоследък. Много лесна е за приготвяне и е чудесна за есента. 



Нужни продукти:   

тиква - 200 гр. (или 4 супени лъжици. л пюре от тиква)

мляко - 250 мл

натурално кафе - 120 мл

захар - 1 супена лъжица

ванилия - 1 щипка  

канела - 0,5 чаена лъжичка  

индийско орехче - 0,25 ч.ч

вода - 2 супени лъжици 

Начин на приготвяне: 

Обелете тиквата, нарязвате я на кубчета, сложете я в стъклен ,може и керамичен съд, добавете 2 с.л. л. вода и я сложете във фурна, предварително загрята до 200 градуса, за около 25-30 минути. Ако имате готово тиквено пюре (консервирано може и домашно), тогава го използвайте веднага. Направете кафе без аромат. Не трябва да използвате разтворимо кафе за тази рецепта, защото напитката ще бъде значително по-малко ароматна от тази, приготвена от прясно смлян боб. Направете картофено пюре от изпечената тиква. За да направите това, трябва да смелите тиквата с пасатор. Добавете мляко, тиква, захар, ванилия, канела и индийско орехче в тенджера, след което сложете на бавен огън. Без да заври сместа, разбийте енергично с бъркалка или миксер на бавна скорост. Добавете тиквената смес и разбивате до пяна.

Изсипете тиквената смес във висока чаша или купа. Добавете силно, прясно сварено кафе. Разбъркайте тиквеното лате с лъжица, но ако не го направите, след като добавите кафето, напитката ще се раздели хубаво на два слоя. 

При сервиране есенно сезонната  напитка може да бъде гарнирана с бита сметана и поръсена с какао или канела. Тази напитка е изключително подходяща за есенния сезон – тикви има колкото искаш. Тя ще ви загрее, ще ви изпълни с невероятен аромат и енергия и всичко това ще направи по-спокойни и доволни в хладните и мрачни есенни дни.

Може съчетанието да ви звучи изненадващо и невероятно, но то е уместно и вкусно, а и обикновено аромата на тиква се свързва основно с есента. 

Популярни публикации