Google Translate

Търсене в този блог

Как да се отървем от този неприятен спазъм в долната част на гърба?

Спазмите в долната част на гърба могат да бъдат досадни и болезнени, но са лечими. Някои методи и промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на болката и честотата на спазмите в гърба.

Спазмите в долната част на гърба могат да се появят внезапно, причинявайки силна и дори изтощителна болка. Често причинени от скорошно физическо нараняване, те са по-склонни да се появят, когато човек е, дехидратиран или има заседнал начин на живот, което води до по-слаби мускули на гърба.

В тази статия разглеждаме различните дългосрочни и краткосрочни лечения за спазми в долната част на гърба, включително домашни средства, разтягания и как да предотвратим появата на спазми.


Споделете в Pinteres

Спазмите на долната част на гърба причиняват напрежение и болка в засегнатата област.

Спазмите на долната част на гърба се случват, когато мускулите се напрягат и свиват. Чувството варира от леко досадно до силно болезнено.

Хората обикновено усещат мускулни спазми в определен мускул в долната част на гърба. Болката обаче може да се излъчва в други области и да причини напрежение в близките мускули. Някои хора, които изпитват болки в гърба, също развиват болка в тазобедрената става или краката  .

Някои симптоми на спазми в долната част на гърба включват:

  • напрежение в долната част на гърба
  • проблеми с придвижването след огъване или вдигане на нещо
  • внезапна, силна болка в долната част на гърба
  • хронична болка в долната част на гърба
  • слабост в долната част на гърба или в близките мускули, например в бедрата
  • усещане за спазми в гърба, което идва и си отива

Хората със спазми в долната част на гърба често установяват, че болката им се влошава, когато вършат определени неща, като например седене или стоене за дълги периоди.

Повечето спазми в долната част на гърба попадат в една от двете категории:

  • Остри спазми в долната част на гърба. Тези спазми се случват внезапно, често при повдигане на нещо или смяна на позиция. Острите спазми могат да причинят силна болка или да затруднят движението.
  • Хронични спазми в долната част на гърба. Хроничните спазми се появяват по -редовно и може да не изглеждат свързани с конкретно нараняване. Някои хора развиват хронични спазми в долната част на гърба след нараняване на гърба.

Болката при остър, внезапен спазъм на гърба може да бъде интензивна. По същия начин хроничните спазми в долната част на гърба могат да затруднят работата или отпускането.

Следните стратегии могат да помогнат за облекчаване на болката, когато тя се появи бързо. Те включват:

Масаж

Силният натиск върху засегнатия мускул може да помогне за намаляване на напрежението и спиране на спазма.

За да успокоите мускулен спазъм, натиснете върху засегнатата област за 30-60 секунди, след това разтрийте околната зона с кръгови движения.

Фиксираният масаж може да е неудобен, но не трябва да бъде болезнен. Ако усетите пулс в областта, която масажирате, не прилагайте натиск.

Топлина или лед

Топлината и ледът могат да облекчат болката при мускулен спазъм. И двете лечения могат да намалят възпалението и да облекчат мускулното напрежение. Редуването на топли и студени опаковки може да бъде особено полезно.

Опитайте да нанесете гореща, а след това студена подложка за 20 минути наведнъж, с 20-минутна почивка между тях. Бутилка с топла вода и пакет с лед трябва да са ефективни.

Не прилагайте много горещи или студени опаковки върху кожата. Вместо това ги увийте в кърпа или кърпа, преди да ги притиснете към гърба.

Мускулни релаксанти

Лекарят може да предпише мускулни релаксанти, когато хората имат екстремни спазми, които са видими и забележими. Хората трябва да използват само мускулни релаксанти до 72 часа .

Вода и електролити

Дехидратацията може да причини мускулни спазми или да влоши съществуващите спазми. Продължете да пиете вода или помислете за преминаване към електролитна напитка.

Използвайте валяк от пяна

Много хора използват ролки с пяна, за да отслабят мускулното напрежение или стягане след тренировка. Те също могат да помогнат за облекчаване на мускулните спазми в гърба.

Винаги говорете с лекар, преди да използвате валяк от пяна, тъй като неправилното му използване може да причини наранявания на гърба.

Пяна ролки са на разположение за закупуване във фитнес магазини или на линия

child's pose yoga helps lower back spasmsСподелете в Pinterest
Изпълнението на позата на детето може да помогне за намаляване на мускулното напрежение в долната част на гърба.

Разтягането намалява мускулното напрежение и може да спре мускулните спазми. Много хора, изпитващи внезапни спазми, не са склонни да се движат, но простото ставане и ходене може да помогне.

Някои прости разтягания за спазми в долната част на гърба включват:

  • Детска поза. За тази поза от йога , коленичете на земята с раздалечени колене. Изпънете се и след това сгънете напред, като приведете гърдите си към бедрата. Изпънете ръцете си напред пред главата, с длани надолу надолу и лактите да лежат на пода.
  • Хип асансьори. Легнете по гръб със свити колене и стъпала на земята. Поставете ръцете си до вас. Внимателно повдигнете бедрата си на няколко сантиметра от земята и задръжте позицията. Повторете 5-10 пъти.
  • Поза Котка-Крава. Станете на четири крака на пода с колене под бедрата и с ръце на земята в съответствие с раменете. Поемете дълбоко въздух и извийте гърба си, като изпънете главата си назад. След това издишайте и закръглете гърба си, докато притискате брадичката си към гърдите. Повторете 5-10 пъти.

Някои хора смятат, че експериментирането с различни разтягания или че търкалянето на болезнената зона върху валяк от пяна предлага по -добро разтягане.

Лекарят може да предпише мускулни релаксанти, които хората да използват, когато се появят хронични спазми в гърба.

  • гръбначни манипулации, като хиропрактика
  • масаж
  • рехабилитация, като упражнения или физиотерапия
  • йога
  • намаляване на стреса, основано на вниманието
  • акупунктура
  • тай чи
  • биофидбек
  • лазерна терапия

Може да се наложи човек да опита няколко лечения или да комбинира няколко лечения, за да постигне най-добър резултат. Ако лекарят диагностицира основно заболяване, лекарствата за това състояние могат да помогнат.

Промените в начина на живот, като упражняване повече и избягване на продължителни периоди, прекарани в седнало положение, могат да повишат ефективността на всяко лекарство.

Good posture helps lower back spasmsСподелете в Pinterest
Поддържането на добра стойка през деня ще помогне за предпазване на кръста от спазми.

Когато човек изпитва един мускулен спазъм, е по-вероятно да изпита друг. Поддържайте добро здраве на гърба, за да намалите бъдещите спазми.

Използвайте следните методи за защита на долната част на гърба:

  • поддържайте добра стойка през целия ден
  • поддържайте добра седнала поза, когато прекарвате дълго време на бюро
  • използвайте матрак със средна мекота
  • повдигайте тежки предмети с краката, а не с гърба

Остра болка в долната част на гърба - интензивна, която се появява внезапно - почти винагиНадежден източник изчезва от само себе си без лечение. Лечението на хроничната болка в долната част на гърба е по-трудно и това често изисква многостранен подход.

Говорете с терапевт, за да разберете най-добрите начини за справяне с острите и хроничните мускулни спазми.

Популярни публикации