Днес ще разгледаме процеса на приготвяне на пшеничен квас за хляб за една седмица само от 2 съставки.
Това е така наречената „вечна закваска“, която с минимални грижи ще живее спокойно в хладилника, чакайки своето време.
Тази закваска може да се използва не само за хляб, но и за приготвяне на кифли, пайове, торти и пица.
Много съм доволен от резултата. Отнема повече време, разбира се, но вкусът на хляба е просто прекрасен. Мек, порест и, разбира се, без мирис на мая.
Съставки:
300 грама брашно
вода 320 мл
Приготвяне:
Подгответе всичко необходимо. Използваното брашно е първокласно пшенично брашно, а водата e на стайна температура.
Премерете 50 гр. брашно и 70 мл вода.
По-добре е да вземете буркан с обем 0,7 или 1 литър, да изсипете брашно в него и да налеете вода.
Разбъркайте.
Оставете оптималната температура в кухнята 22-23 градуса.
За да предотвратите наветряването на повърхността, отгоре я покрийте с мокра марля, която периодично трябва да се навлажнява във вода.
Оставете за един ден. През това време няма да настъпят значителни промени.
Добавете отново 50 г брашно и налейте малко по-малко, 50 мл вода, разбъркайте и оставете отново за един ден.
Тук могат да се появят мехурчета и първите признаци на ферментация.
Направете същото на третия ден. Мехурите ще стават все по-изразени всеки ден. След 3 дни изхвърлете половината и продължете по същата схема.
На 5-ия ден изхвърлете отново половината и захранете отново.
След захранването ще има силна активност в продължение на няколко часа, миризмата ще стане леко кисела, но не трябва да е неприятна.
И така, на 6-ия ден закваската вече може да се използва.
Тук изсипах в чисти буркани, за да покажа колко бързо расте на стайна температура за 2 часа.
Това е активността, наблюдавана за 2 часа.
И след няколко часа се достига пикът, мехурчетата стават по-големи и повърхността е неравна.
След това може да се използва или да се подхрани и съхранява в хладилник. След това трябва да захранвате веднъж седмично в съотношение 1:2:3.
Тоест една част закваска (това всъщност е нашата готова закваска), 2 части брашно и 3 части вода.
Преди употреба извадете, подхранете и оставете в стаята за 4-5 часа.
Този закваска може да живее в хладилника дълго време, при условие че се използва периодично и се захранва веднъж седмично.
Ако обемът на закваската се е увеличил значително или я използвате рядко, просто изхвърлете половината и продължете със захранването.
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!