Как да си направим известната рецепта за домашен турски хляб без месене за обяд или вечеря
Хлябът е една от най-основните и любими храни по целия свят. Турският хляб без месене е популярен със своята мекота, пухкавост и невероятен вкус.
Тази рецепта е идеална за тези, които обичат прясно изпечен хляб, но нямат време или желание да месят тестото.
Вече съм правила турски хляб в едно от моите видеа, но този домашен хляб е една от най-вкусните и лесни рецепти за турски хляб.
По тази рецепта можете да изпечете домашен мек и пухкав хляб без да месите. Следвайте стъпките и ще получите резултат, който ще впечатли вас и вашите близки.
Съставки за известната рецепта за мек и пухкав турски хляб без месене:
1 чаена лъжичка захар
1 чаша (200 мл) топла вода
10 грама суха мая
4 чаши брашно (200 мл всяка)
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица брашно
20 мл студена вода
50 мл вряща вода
1 жълтък
Сусам (бял и черен) за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа добавете захарта, топлата вода и сухата мая. Разбъркайте добре.
Добавете 1 чаша брашно и разбъркайте отново.
Покрийте сместа и я оставете да втаса за 15-20 минути.
След това, добавете още 1 чаша топла вода и разбъркайте.
Прибавете останалите 3 чаши брашно, като добавите и солта.
Смесете добре, без да месите тестото, докато получите хомогенна смес.
Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си (около 90 минути).
Поръсете масата с брашно и прехвърлете тестото.
Размесете тестото леко с шпатула и оформете топка.
Разделете тестото на две части и оформете питки.
Поставете питките върху тава, застлана с хартия за печене.
Покрийте ги и ги оставете да починат още 25-30 минути.
В отделна купа смесете 1 супена лъжица брашно с 20 мл студена вода. Разбъркайте.
Добавете 50 мл вряща вода и 1 жълтък. Смесете добре.
Намажете питките с получената смес и направете шарки върху тях.
Отново ги намажете с жълтъка и поръсете със сусам.
Загрейте фурната на 250 градуса и поставете тавичка вряла вода под тавата с хляба за печене
Печете хляба за 15 минути до златисто-кафяв цвят.
Тази рецепта за турски хляб без месене е лесна, бърза и дава невероятен резултат.
Хлябът е изключително мек, ароматен и идеален за закуска, обяд или вечеря.
Опитайте я и зарадвайте семейството си с вкусен домашен хляб.
Основното нещо е да готвите с радост и любов! Приятно изкарване и приятен ден!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!