Google Translate

Търсене в този блог

Не месете тестото! Този турски хляб е най-лесният и вкусен хляб, който сте правили.

Как да си направим известната рецепта за домашен турски хляб без месене за обяд или вечеря

Хлябът е една от най-основните и любими храни по целия свят. Турският хляб без месене е популярен със своята мекота, пухкавост и невероятен вкус. 

Тази рецепта е идеална за тези, които обичат прясно изпечен хляб, но нямат време или желание да месят тестото. 

Вече съм правила турски хляб в едно от моите видеа, но този домашен хляб е една от най-вкусните и лесни рецепти за турски хляб.

По тази рецепта можете да изпечете домашен мек и пухкав хляб без да месите. Следвайте стъпките и ще получите резултат, който ще впечатли вас и вашите близки.

Съставки за известната рецепта за мек и пухкав турски хляб без месене:

1 чаена лъжичка захар

1 чаша (200 мл) топла вода

10 грама суха мая

4 чаши брашно (200 мл всяка)

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица брашно

20 мл студена вода

50 мл вряща вода

1 жълтък

Сусам (бял и черен) за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа добавете захарта, топлата вода и сухата мая. Разбъркайте добре.

Добавете 1 чаша брашно и разбъркайте отново.

Покрийте сместа и я оставете да втаса за 15-20 минути.

След това, добавете още 1 чаша топла вода и разбъркайте.

Прибавете останалите 3 чаши брашно, като добавите и солта.

Смесете добре, без да месите тестото, докато получите хомогенна смес.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си (около 90 минути).

Поръсете масата с брашно и прехвърлете тестото.

Размесете тестото леко с шпатула  и оформете топка.

Разделете тестото на две части и оформете питки.

Поставете питките върху тава, застлана с хартия за печене.

Покрийте ги и ги оставете да починат още 25-30 минути.

В отделна купа смесете 1 супена лъжица брашно с 20 мл студена вода. Разбъркайте.

Добавете 50 мл вряща вода и 1 жълтък. Смесете добре.

Намажете питките с получената смес и направете шарки върху тях.

Отново ги намажете с жълтъка и поръсете със сусам.

Загрейте фурната на 250 градуса и поставете тавичка вряла вода под тавата с хляба за печене

Печете хляба за 15 минути до златисто-кафяв цвят.

Тази рецепта за турски хляб без месене е лесна, бърза и дава невероятен резултат. 

Хлябът е изключително мек, ароматен и идеален за закуска, обяд или вечеря.

 Опитайте я и зарадвайте семейството си с вкусен домашен хляб. 

Основното нещо е да готвите с радост и любов! Приятно изкарване и приятен ден!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации