Маковащият щрудел е едно от най-добрите лакомства от моето детство.
Това е старинна рецепта за любимия сладкиш на всеки от нас.
СЪСТАВКИ:
За тестото:
500 г брашно
1 яйце
200 г масло
150 мл мляко
5 г захар
половин кубче мая или 1 пакетче суха мая
щипка сол
Пълнеж:
400 г смлян мак
200 г захар
настъргана лимонова кора
1 ванилова захар
300 мл мляко
5 г галета
За намазване:
1 яйчен жълтък
1 яйчен белтък
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава в хладкото мляко и се добавя захарта. Оставете да престои за кратко.
Пресейте брашното в купа и добавете нарязаното на парченца масло. Смесете добре маслото и брашното.
Добавете натрошената мая и яйцето и омесете гладко, компактно тесто.
Разделете тестото на три равни части и го оставете покрито с кухненско фолио в хладилника за около 30 минути.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на правоъгълник с дебелина около половин сантиметър.
Загрейте млякото със захарта и когато заври, добавете мака, галетата, ваниловата захар и лимоновата кора. Варете, като разбърквате, за две-три минути.
Махнете от котлона и оставете пълнежа напълно да изстине.
Охладеният пълнеж разделете на три части.
Напълнете разточените пластове тесто, като оставите 1 см чист ръб в края на всеки пласт. Навийте плътно, като внимавате пълнежът да не излезе.
Наредете щруделите в намаслена с олио тава и ги оставете да почиват около 20 минути.
Намажете ги с разбит жълтък и ги оставете да почиват още 15 минути.
След това намажете с разбития белтък.
Оставете щрудела още 15 минути, докато фурната загрее до 180°C.
Печете маковия щрудел около половин час.
Изчакайте да изстине напълно, след това го нарежете на парчета и сервирайте. Добър апетит!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!