Тайната на вкусните кебапчета!
Всеки, който обича вкусната домашна храна, знае, че нищо не може да се сравни с добре приготвено кебапче.
Днес ще споделя с вас една невероятна рецепта, която научих от главен готвач.
Той ме запозна с малка, но изключително важна техника, която прави кебапчетата сочни и ароматни.
Не съм професионален готвач, но обичам да готвя за моето семейство.
Необходими продукти:
Свинска кайма – 800 гр.
Пилешка кайма – 500 гр.
Лук – 1 бр. (настърган на едро ренде)
Сол – 2 ч.л.
Смлян пипер – 0,5 ч.л.
Черен пипер – 1 ч.л.
Кимион на вкус
Сух босилек – 1 ч.л. (задължително!)
Растително масло – 50 мл.
Лютеница (по ваш избор) – 100 мл.
Магданоз – на вкус
Лимонов сок – 2 с.л.
Захар – 2 ч.л.
Червен лук – 1 бр.
Подготовка на каймата:
Смесване на каймата: Смесете свинската и пилешката кайма в голяма купа.
Добавете настъргания лук, солта, смления пипер, кимион, черния пипер и сухия босилек.
Смесете всички съставки много добре.
Смесване на каймата: За да получите перфектната текстура, месете сместа с ръце за 5-7 минути, докато стане гладка и лепкава.
Каймата трябва да полепне по дланта ви.
Покрийте със стреч фолио и оставете да почине за 15-20 минути (може и по-дълго, ако имате време).
Мариноване на лука:
Червен лук и маринатата: Нарежете червения лук на кръгчета и го смесете с 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар и 2 с.л. лимонов сок.
Оставете да се маринова за около 30 минути.
Това ще придаде свежест и леко кисел вкус на лука, който е идеален за сервиране с кебапчетата.
Оформяне и изпичане на кебапчетата:
Подготовка за оформяне: Поставете найлонова опаковка върху дъската за рязане и намажете ръцете си с малко растително масло, за да улесните оформянето.
Оформяне на кебапчетата: Вземете част от каймата, използвайте бамбуков шиш и внимателно я оформете около него.
Уплътнявайте с ръце, за да получите гладка и красива форма.
Печене: Загрейте грил тиган и намажете с малко растително масло и печете шишчетата до златисто от всички страни.
Печете на слаб огън, под капак, за да запазите сочността.
Завършване и сервиране:
След като всички кебапчета са готови, сервирайте ги с маринования лук и малко магданоз за свежест.
За допълнителен вкус можете да добавите лютеница или друга предпочитана гарнитура.
Всичко е готово! Насладете се на тези ароматни и невероятно вкусни домашни кебапчета!
Тази рецепта е идеална за семейни вечери или специални поводи.
Не забравяйте да споделите вашите впечатления и въпроси, ако решите да я приготвите.
Надявам се, че ще ви хареса също толкова, колкото на моето семейство. Приятен апетит!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!