Рецепта за пухкаво тестено изкушение на баба! 👵✨
Съставки:
1 супена лъжица мая (10 г)
3 супени лъжици захар (30 г)
1 чаша топло мляко (200 мл)
1 чаша топла вода (200 мл)
2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване)
1 чаена чаша олио
8 г сол
650 г брашно
Омекнало масло (за слоевете и намазване)
За намазване преди печене: 1 жълтък и 1 супена лъжица мляко (10 мл)
Инструкции:
Активиране на маята: В купа добавете маята, захарта, топлото мляко и водата. Разбъркайте, за да се разтвори маята и оставете сместа да почине за няколко минути.
Приготвяне на тестото: Добавете яйцата (без отделения жълтък), олиото и солта към сместа с маята и започнете да прибавяте брашното на порции, като бъркате, докато се образува меко и леко лепкаво тесто.
Омесете за 2-3 минути до гладка и еластична текстура.
Ферментация: Покрийте тестото и го оставете да втаса за 40 минути на топло място, докато удвои обема си.
Подготовка на слоевете:
Изкарайте въздуха от втасалото тесто, омесете леко и го разделете на три части: малка, средна и голяма.
Разточете най-голямото парче на кръг с диаметър около 30 см, поставете го върху хартия за печене и намажете с омекнало масло.
Разточете средното парче на кръг с диаметър 25 см, сложете го върху първото парче и отново намажете с масло.
Разточете най-малкото парче на кръг с диаметър 20 см, поставете го най-отгоре и отново намажете с масло.
Формиране на фигурата:
С помощта на чаша отбележете центъра на тестото.
Разрежете тестото от ръбовете към чашата, като направите 8 равни сектора.
Завийте две срещуположни части една към друга, като оформите красива фигура.
Повторете с всички сектори, докато се образуват редове в няколко нива.
Добавяне на плънка (по избор): Ако желаете, поставете сирене, шоколад или друг пълнеж върху всяко парче преди завиването.
Втасване: Поставете тестото в тавичка с диаметър около 30 см или подходяща форма, покрийте и оставете да втаса за 20 минути.
Намазване и печене: Намажете втасалото тесто с разбития жълтък и млякото.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути или до златисто кафяво.
Сервиране: След изпичане, оставете да се охлади леко и го преместете в подходящ съд. Сервирайте с чай, маслини, сирене или шоколад – изборът е ваш!
Резултатът е пухкаво и ароматно тестено удоволствие, идеално за уютни събирания с любимите хора! 🧡
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!