Google Translate

Търсене в този блог

Най-добрият ЯБЪЛКОВО-ОРЕХОВ сладкиш на баба - разбиваме и изсипваме тестото върху ябълките!

Ако търсите класически и невероятно вкусен сладкиш, който съчетава аромата на карамелизирани ябълки и хрупкави орехи, то тази рецепта е точно за вас. 

Този ябълково-орехов сладкиш е любим на поколения и се приготвя лесно. 

Съчетанието от меки ябълки, ароматна канела и сладко тесто ще зарадва всички, които го опитат.

Необходими продукти:

За ябълковия слой:

6 по-големи ябълки

5 супени лъжици захар

50 г смлени орехи

1 пакет ванилова захар

1 чаена лъжичка канела

За тестото:

3 яйца

70-100 г захар (в зависимост от вкусовите предпочитания)

80 мл мляко

1 пакет бакпулвер

1 пакет ванилова захар

150-200 гр. брашно тип 400 

50 г смлени орехи (допълнително за тестото)

1 чаена лъжичка канела

Начин на приготвяне:

Подготовка на ябълковия слой:

Обелете ябълките и ги настържете на ренде.

Добавете ваниловата захар и 5-6 супени лъжици захар към ябълките.

Запечете ябълките за кратко в тигана на умерен огън, докато започнат да се карамелизират, около 2-3 минути.

Добавете канелата и орехите към ябълки и разбъркайте добре. 

Оставете сместа да се охлади леко.

Приготвяне на тестото:

Включете фурната да загрее на 180°C, за да бъде готова, когато смесите са готови.

В купа разбийте яйцата със захарта, докато се получи пухкава и бяла смес.

Добавете ваниловата захар и разбъркайте добре.

След това добавете млякото, брашното и бакпулвера, като разбъркате до получаване на гладка смес.

Накрая добавете орехите и канелата към тестото и разбъркайте отново.

Сглобяване и печене:

Подгответе форма за печене с размер 43x33 см, като сложите хартия за печене на дъното.

Разпределете карамелизираните ябълки равномерно по дъното на тавата.

Изсипете тестото върху ябълките, като се стараете да го разпределите равномерно по цялата повърхност.

Печете сладкиша в предварително загрятата фурна на 180°C за около 12-15 минути или докато тестото стане златисто кафяво.

След печене:

Когато сладкишът е готов, извадете го от фурната и оставете да изстине за няколко минути.

Вземете друг лист хартия за печене, поставете го върху сладкиша и обърнете тавата, така че ябълковият слой да бъде отгоре.

Премахнете хартията внимателно.

След това навийте сладкиша внимателно с помощта на хартията за печене на руло.

Оставете сладкиша да се охлади напълно и да стегне.

Преди сервиране, поръсете рулото с пудра захар за финален завършек. 

Можете да го поднесете с чаша чай или кафе, като идеално допълнение към закуската или десерта.

Този ябълково-орехов сладкиш на баба е съчетание на простота и невероятен вкус. 

Ябълките придават сладка и сочна текстура, докато орехите добавят хрупкавост и аромат. 

Лесен за приготвяне, този сладкиш е идеален за всякакви поводи – от семеен обяд до празнична вечеря. Опитайте го и ще се убедите колко вкусен може да бъде! 

Приятен апетит!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉 

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации