Лесната рецепта на баба ми, която изненада всички
Съставки:
1 килограм картофи
1 глава лук
300 грама кайма
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка червен пипер
1 яйце
1 супена лъжица пшенично брашно
1 супена лъжица масло
Магданоз на вкус
Зехтин за пържене
Инструкции:
Подготовка на картофите:
Сложете 1 килограм картофи в тенджера и добавете достатъчно вода, за да ги покрие.
Варете картофите до омекване (около 20-30 минути в зависимост от размера на картофите).
След като са готови, отцедете водата и оставете картофите да изстинат.
Когато са охладени, преместете ги в купа и ги намачкайте.
Оставете ги настрана.
Приготвяне на месото:
Нарежете 1 глава лук.
Загрейте малко зехтин в тиган и добавете нарязания лук. Задушавайте го до омекване и леко зачервяване.
Добавете 300 грама кайма в тигана с лука и гответе, докато месото се сготви.
Подправете с 1 чаена лъжичка сол, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, 1 чаена лъжичка чесън на прах и 1 чаена лъжичка червен пипер.
Разбъркайте добре, за да се комбинират подправките с месото.
Прехвърлете сместа от месото в друг съд и оставете да изстине.
Смесване на картофите и месото:
В намачканите картофи добавете 1 яйце, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица пшенично брашно.
Разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес.
Поръсете малко пшенично брашно върху дланите си и оформете в шепата от картофената смес плоски кръгове.
В центъра на всеки картофен кръг сложете 1 супена лъжица от сместа с кайма и внимателно затворете края на картофения кръг, за да образувате плоски питки.
Пържене:
Загрейте 1 супена лъжица масло в тиган.
Поставете оформените питки в тигана и ги запържете от двете страни до златисто кафяво и хрупкава коричка (около 3-4 минути от всяка страна).
След като са готови, извадете питките от тигана и ги поставете върху хартия за печене, за да се отцеди излишната мазнина.
Завършване на ястието:
Поръсете готовите питки с магданоз на вкус.
Сервиране:
Сервирайте питките топли, като можете да ги гарнирате със салата или сос по ваш избор.
Приятен апетит!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!